S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Carlos Mundina destaca la importància de la coordinació per a fer front a la pèrdua i el desaprofitament d'aliments

• S'estima que aproximadament un terç dels aliments produïts en el món es perden o malgasten

02/10/2025

  • El regidor Millora Climàtica i Eficiència Energètica ha participat en la jornada La coordinació com a clau enfront de la perduda i el desaprofitament alimentari, celebrada en Mercavalència
  • El programa ha inclòs visites tècniques, conéixer La Tira de Comptar, una taula redona i la presentació d'una publicació del CEMAS, entre altres activitats

El regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica i president del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), Carlos Mundina, ha participat en la clausura de la jornada La coordinació com a clau enfront de la perduda i el desaprofitament alimentari, celebrada en Mercavalència. En ella ha qualificat la pèrdua i el desaprofitament d'aliments com “un dels majors desafiaments mediambientals i socials del nostre temps” i ha destacat la importància de la coordinació com a “clau” per a fer-li front.

Durant la jornada s'ha reflexionat sobre esta coordinació com a motor per a impulsar iniciatives i projectes eficaços, ja que s'estima que aproximadament un terç dels aliments produïts en el món es perden o malgasten. Esta circumstància té greus implicacions ambientals (emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, pèrdua de biodiversitat, consum d'aigua i energia), socials (inseguretat alimentària) i econòmiques (costos per a les cadenes de subministrament i les llars).

A escala nacional, 2025 marca un punt d'inflexió amb la recent aprovació de la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, una ferramenta que pot ser clau per a avançar cap a un sistema alimentari més just, eficient i sostenible. A escala local, les ciutats exercixen un paper decisiu, i segons ha explicat Mundina, València “ha demostrat un ferm compromís amb la prevenció i reducció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari amb la seua participació en diversos projectes i iniciatives, així com amb diverses campanyes de comunicació i amb la celebració de diverses jornades”.

El programa ha inclòs, entre altres activitats, la visita tècnica a les instal·lacions de Mercavalència, conéixer La Tira de Comptar, una taula redona per a compartir experiències i la presentació de la publicació llançada pel CEMAS Capacitat de les ciutats per a previndre i reduir la pèrdua i el desaprofitament alimentari. En ella es recopila diverses iniciatives i projectes de 14 ciutats europees per a previndre i reduir el desaprofitament alimentari.