S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Pleno Ayuntamiento. Debate mociones EMT - València

Vés enrere Pleno Ayuntamiento. Debate mociones EMT

Tornar

L'Ajuntament manté el nou itinerari de les línies de l'EMT pel centre de València

• La corporació va debatre en la sessió de vesprada les mocions presentades per l'oposició

20/12/2023

  • L'equip de govern rebutja en el Ple la proposta de reversió de Compromís i destaca que l'EMT va registrar 16.443 desviaments l'any 2022
  • El regidor Jesús Carbonell afirma que “l'Empresa Municipal de Transports s'adapta a les necessitats de la ciutadania des de temps immemorial”
  • S'aprova amb els vots de PP, Vox i Compromís una moció de suport a l’Albufera i s'insta l'aportació urgent d'aigua

L'Ajuntament de València, amb els vots de l'equip de govern, ha acordat mantindre l'itinerari de les línies de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) que circulen per la plaça de L’Ajuntament des del passat 12 de desembre. El Grup Compromís ha presentat una moció este dimecres, en la sessió ordinària del Ple, perquè estes línies de l'EMT “tornen a circular pel carrer Colón i s'habilite el doble carril per al transport públic”. El regidor Giuseppe Grezzi ha defensat igualment la “conversió en zona per als vianants” del tram del carrer Sant Vicent Màrtir comprés entre la plaça de la Reina i la de L’Ajuntament, i “recuperar el caràcter per als vianants de l'entorn de l'Ateneu, eliminant la parada de l'EMT per a situar la de taxis”. Grezzi ha criticat els “desviaments prorrogats dia rere dia” pel centre de la ciutat, a causa de l'aglomeració de persones al carrer Sant Vicent Màrtir.

En representació de l'equip de govern ha intervingut Jesús Carbonell, regidor de l'Àrea de Seguretat i Mobilitat de l'Ajuntament, qui ha respost que “haguera sigut idoni que hagueren fet vostés la conversió en zona de vianants quan governaven”. “La presència massiva de vianants és circumstancial, a causa de l'època nadalenca, a l'itinerari de betlems i llums, després de huit anys d'apagada nadalenca”, ha afirmat Carbonell. “L'EMT s'adapta a les necessitats de la ciutadania des de temps immemorial. Els desviaments són habituals. En 2022 es van realitzar-ne 16.443. El 41% de les línies van ser modificades diàriament i les de Sant Vicent Màrtir d'estos dies formen part d'eixe 41%”, ha conclòs sobre este tema el responsable municipal de Mobilitat.

La moció presentada per Compromís ha sigut rebutjada pels 17 vots de l'equip de govern, conformat pels grups Popular i Vox. El Grup Socialista s'ha abstingut, per la qual cosa esta proposta de l'oposició només ha comptat amb el suport dels nou regidors de Compromís. Una moció alternativa, registrada pel Grup Socialista, ha sigut desestimada per la majoria dels vots dels grups Popular i Vox.

L'equip de govern ha rebutjat igualment la moció registrada per les regidores socialistes Sandra López i María Pérez, en relació a la mobilitat urbana, en la qual sol·licitaven “paralitzar les reversions i comprometre's a no continuar fent passos arrere en polítiques sostenibles, implicant el no desmantellament de les polítiques que han portat a la ciutat de València a ser reconeguda capital verda europea”. El Grup Socialista instava també el Ple que convocara “una taula de negociació entre totes les forces polítiques municipals per a acordar un pla de ciutat verda que posteriorment siga sotmés a aprovació en el ple i permeta avançar en un model de ciutat sostenible compartit per a la nostra ciutat”.

Llei del joc

En la sessió vespertina del ple, la regidora Papi Robles, del Grup Compromís, ha presentat una moció perquè l'Ajuntament inste davant els grups parlamentaris de les Corts “a rebutjar qualsevol modificació de la Llei 1/2020, d'11 de juny, de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana que implique una retallada en la protecció contra la ludopatia dels menors”. En la seua moció, Robles sol·licitava igualment “desenvolupar el conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) perquè la Policia Local participe en la vigilància i control dels locals de joc”.

En el mateix sentit, Maite Ibáñez, en representació del Grup Socialista, ha defensat una moció on s'insta el Consell “que recupere la distància de 850 metres entre un centre educatiu o de rehabilitació i una casa d'apostes” i al fet que mantinga “la distància mínima entre cases d'apostes de 500 metres”, a més de sol·licitar altres mesures encaminades a combatre l'addicció al joc. Les dos propostes de l'oposició relatives a la Llei del joc han sigut desestimades amb els vots de l'equip de govern perquè, com ha explicat la regidora Marta Torrado, “esta és una competència que correspon a una altra administració”.

Quant a la resta de mocions ordinàries presentades este dimecres pels grups polítics de l'oposició, el ple municipal ha aprovat amb els vots a favor de PP, Vox i Compromís i l'abstenció del PSOE la moció alternativa presentada per l'equip de govern i a la qual s'han sumat dos de les propostes de la iniciativa de Compromís referent a l'Albufera.

La moció presentada per l'equip de govern sol·licita que es continue treballant com fins al moment en la protecció de l’Albufera, exigint, de qui corresponga, l'aportació de cabals d'aigües compromeses, segons el RD 35/2023, per a això, entre altres mesures l'alcaldessa mitjançant tast ha sol·licitat amb caràcter d'urgència una reunió amb la ministra competent.

Els dos punts de Compromís que s'han incorporat a la moció destaquen que s'exigisca a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) el compliment estricte de la normativa del Pla Hidrològic de la Conca Hidrogràfica del Xúquer, on establix que el per a la tardor hivern 23/24 el PN Albufera tinga una dotació ambiental hivernal de 34,5 hectòmetres cúbics provinents de les modernitzacions passades de la Séquia Real del Xúquer, sistema del Xúquer i del sistema Túria.

Els acords seran remesos al ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a la CHJ i a la conselleria de Medi Ambient. A més s'ha aprovat sol·licitar a les administracions el suport perquè l'Albufera siga declarada reserva de la biosfera de la UNESCO.

Sandra Gómez i Javier Mateo, del Grup Socialista, han proposat, en la sessió ordinària del ple d'este dimecres, que la corporació inste l'Autoritat Portuària de València a “paralitzar la privatització de la gestió de l'espai de la Marina” i al fet que l'Ajuntament sol·licite “la formalització d'un nou conveni que aborde la cessió gratuïta a la ciutat dels espais no integrats en els usos portuaris”. Els dos regidors han proposat finalment que l'Ajuntament assegure la seua presència “en la presa de decisions en un òrgan de gestió unitari de tot el referent al desenvolupament i gestió de la Marina de València com a enclavament estratègic de la ciutat”. Esta última moció ordinària presentada pel Grup Socialista ha sigut desestimada pels vots en contra de l'equip de govern.