Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

HISTÒRIA

JAUME I

Uns Premis que van nàixer amb vocació de ser els millors en el terreny de la investigació i la ciència necessitaven un nom molt significatiu. Quan es van crear estos premis D. Juan de Herrera va suggerir el nom del Rei Jaume I, fundador del Regne de València. SM El Rei D. Juan Carlos va acceptar la presidència d'honor i va aplaudir l'elecció del nom elegit, una mostra més del continu suport i recolzament que la Casa Reial ha donat des dels seus inicis a estos Premis.

Estatua Jaume I

De Jaume I no cal oblidar, a pesar de tractar-se d'un rei conqueridor , el seu amor i impuls per la cultura. Gràcies a eixe impuls va compilar l'important codi de dret marítim "Llibre del Consolat del Mar" i va inspirar les cròniques que porten el seu nom, va protegir els cultivadors de les diverses branques de la cultura, el Regne de València va rebre el seu propi sistema legal, ciutats com Barcelona van adquirir la seua pròpia administració cívica i els seus súbdits van arribar a posseir una maduresa cultural que els entesos han qualificat com admirable.

Jaume I, va nàixer l'any 1208 a Montpeller, era fill del rei Pere II d'Aragó i María de Montpeller. Va heretar la corona sent un xiquet, sota la protecció del Papat, després de la mort de son pare i va ser educat pels templers.

Es va casar molt jove amb Leonor de Castella, amb la qual va tindre al seu primogènit Alfons, i de la qual es va divorciar anys més tard, anul·lant l'església el matrimoni per raons de parentiu. Se va casar per segona vegada amb Violant d'Hongria amb la que va tindre nou fills, 4 d'ells barons. Va tindre una llarga llista d'amants que li van donar diversos fills bastards, que van ser l'origen de moltes cases nobiliàries d'Aragó.

El rei D. Jaume va ser un monarca de gran personalitat i caràcter. Al llarg del seu longeu regnat va ampliar amb grans conquistes les fronteres del seu regne. A la conquista i creació del Regne de València, regne independent dins de la Corona d'Aragó amb legislació pròpia, van precedir les conquistes als musulmans de les illes de Mallorca i Menorca.

A la mort del rei l'any 1276 es va repartir la seua herència. El seu fill el rei Pere III, va heretar els regnes d'Aragó, València i el comtat de Barcelona, i Jaume el Regne de Mallorca junt amb els comtats del Rosselló, Cerdanya i el Senyoriu de Montpeller.

El logotip dels Premis “Rei Jaume I” és una reproducció de la imatge més coneguda del Rei Jaume: la seua estàtua eqüestre, símbol i emblema, a més d'obligada referència cada 9 d'octubre, festivitat de la Comunitat Valenciana, de tots aquells que són i se senten d'esta terra. Estos Premis pretenen, al mateix temps que honrar la memòria del fundador del Regne de València, atorgar-li als premiats, l'entitat i el prestigi que uns guardons, nascuts per a fomentar el permanent interés per l'impuls de la ciència i la cultura, es mereixen.

|


Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI