Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

PLAGUES URBANES: MOSQUITS

Mosquit

Des del punt de Salut Pública, potser la plaga més important siga la de mosquits ja que són vectors de moltes malalties com la malària, el paludisme, la febra groga, febra dels dengues, leishmaniasi, etc. També cal assenyalar, que encara que no transmeten malalties, les picadures poden arribar a ser molestes. Són insectes de dimensió reduïda (5-10 mm.), dípters (tenen només un parell d'ales) i el seu aparell bucal s'ha adaptat a perforar i succionar sucs, nèctar i exsudats vegetals els mascles i sang les femelles (no sols per a alimentar-se sinó per a donar viabilitat a la posta) . Podem destacar els gèneres Culex, Aedes, Phlebotomus, Anopheles, etc.

CICLE BIOLÒGIC: tenen una metamorfosi completa amb fases associades al medi aquàtic (ou, larva i pupa) i aeri (adult). Depenent de les espècies les femelles depositen la posada en l'aigua (entre 100 i 400 ous), encara que en el gènere Phlebotomus les femelles també poden posar els ous en matèria orgànica en descomposició, normalment en zones urbanes o Peri urbanes, en zones humides i amb vegetació, etc. Els ous tardaran més o menys temps a desenrotllar-se depenent de la temperatura ambiental, en condicions favorables l'estat ou és de 2 o 3 dies (encara que podria retardar-se inclús mesos degut a condicions ambientals).

Cicle Biològic del mosquit

Després de l'ou apareixen 4 estadis larvaris que s'alimenten d'elements planctònics, encara que algunes espècies són carnívores. El cicle pot completar-se en 4 o 5 dies i els adults viuen entre dos o tres setmanes fins mesos.

Larves de mosquit Larves de mosquit

Són crepusculars i nocturns, però algunes espècies tenen activitat diürna.

ATENCIÓ: En les zones d'arrossars de la comunitat és fàcil veure a l'estiu grans núvols de “mosquits”. En realitat estos animals són quironòmids i NO PIQUEN.

CONSELLS: Eliminar qualsevol estancament d'aigua, inclús en tests o jardineres.

Mosquit tigre

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és un mosquit invasor i vector de malalties que prové del sud-est asiàtic. Viu principalment en zones urbanes, on cria en recipients xicotets amb aigua estancada.

A Espanya es va detectar per primera vegada en 2004 prop de Barcelona i actualment es coneix la seua presència especialment en la costa mediterrània, on és prou abundant.

L'adult de mosquit tigre es reconeix pel seu comportament (vola baix i pica sobretot de dia) i perquè és xicotet i negre, amb ratlles blanques i té una sola ratlla blanca en el cap i el tòrax.

Si vols participar en el seguiment i control d'este insecte, pots fer-ho a través de l'aplicació ATRAPATIGRE.Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI