Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
L'Ajuntament i Hostaleria València impulsen ‘Gastronomia de Barris - Pobles del Sud’ per a fer costat al sector afectat per la dana

• La campanya incorpora mesures per a reduir el desaprofitament alimentari.
03/12/2025
- La iniciativa, integrada en el programa municipal ‘Turisme de Barris’, inclou una guia gastronòmica digital amb més de 25 establiments dels Pobles del Sud
- La campanya incorpora mesures per a reduir el desaprofitament alimentari i minimitzar l'ús de plàstics d'un sol ús en els locals participants
L'Ajuntament de València, en col·laboració amb la Federació Empresarial d'Hostaleria de València, ha presentat ‘Gastronomia de Barris - Pobles del Sud’, una nova iniciativa integrada en el projecte municipal ‘Turisme de Barris’. L'objectiu és fer costat al sector hostaler de les pedanies afectades per la dana i avançar cap a un model turístic més competitiu, sostenible i vinculat a la identitat local. La peça és una guia gastronòmica digital en format web, que inclou informació detallada i servirà de suport perquè visitants i residents coneguen millor l'oferix hostalera de Pobles del Sud: Castellar-l’Oliveral, la Torre, el Forn d’Alcedo, el Saler, Pinedo, el Palmar i el Perellonet.
La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha presentat este dimecres la campanya, acompanyada pel president de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València, Manuel Espinar, i el crític gastronòmic Pedro G. Mocholí, autor de la guia. En la publicació digital s'arreplega informació de més de 25 negocis participants, amb detalls sobre les seues especialitats gastronòmiques, el preu mitjà del menú, horaris, fotografies, ubicació a través d'un mapa interactiu i altres dades d'interés.
A més, la plataforma incorpora receptes típiques de la zona, com la paella valenciana o l'all i pebre, així com continguts sobre el patrimoni gastronòmic local, la seua història i les singularitats agrícoles que han modelat la identitat culinària d'estes pedanies. Amb això es busca preservar les tradicions locals i valorar la riquesa de la gastronomia autòctona.
La regidora Paula Llobet ha subratllat que “amb Gastronomia de Barris - Pobles del Sud fem un pas més en el nostre objectiu que l'impacte positiu del turisme arribe a tots els barris i pedanies. Pobles del Sud va patir amb especial intensitat els efectes de la dana i l'Ajuntament vol seguir al seu costat, ajudant a reactivar la seua economia a través d'allò que els fa destacar: la seua cuina i la seua hospitalitat”. Llobet ha recordat que esta iniciativa “s'emmarca en el programa municipal ‘Turisme de Barris’, amb el qual volem descongestionar el centre històric i distribuir els beneficis del turisme per tot el terme municipal, generant oportunitats allí on viuen els nostres veïns”.
Compromís amb la sostenibilitat
La campanya també pretén impulsar bones pràctiques ambientals en el sector hostaler, com a resultat del compromís compartit entre Hostaleria València i l'Ajuntament amb la sostenibilitat i el compliment de la nova normativa alimentària. Per a això, s'ha posat en marxa una acció específica destinada a fomentar la reducció del desaprofitament alimentari i minimitzar l'ús de plàstics d'un sol ús.
Els establiments participants han rebut envasos reutilitzables per a repartir entre els clients que desitgen emportar-se el menjar sobrant. D'esta manera, si el comensal no acaba la seua ració, pot portar-li-la en este recipient, que a més podrà reutilitzar en futures ocasions en acudir a altres establiments, contribuint activament a cura de l'entorn i promovent un consum responsable.
En este sentit, la regidora ha destacat que “no es tracta només d'atraure visitants, sinó de fer-ho de manera responsable. Per això hem incorporat mesures concretes per a reduir el desaprofitament alimentari i minimitzar l'ús de plàstics. Volem que València siga un destí gastronòmic de referència, però també un destí compromés amb el medi ambient i amb la qualitat de vida dels seus veïns”.
Varietat culinària i producte de proximitat
La campanya posa en relleu l'àmplia varietat culinària existent en Pobles del Sud. La guia arreplega establiments emblemàtics de la zona que oferixen receptes tradicionals com a paelles valencianes, all i pebre, fesols i naps o arròs caldós de llamàntol, disponibles en restaurants com Ca Pepe, Restaurant Robert o L’Establiment. Molts d'estos locals treballen amb productes de proximitat i quilòmetre zero, procedents de l'horta i de l'entorn de l’Albufera, reforçant el seu compromís amb l'economia local.
La guia inclou també locals amb propostes més especialitzades o singulars, que permeten provar altres tipus de plats segons l'establiment triat. En este sentit, destaquen opcions com a Abrasador Kodiak, especialitzat en carns a la brasa de criança pròpia, o Pizzeria Di Marco, enfocada en pizzes però amb picades d'ullet al producte del seu entorn.
Tots els restaurants que participen compartixen un denominador comú: la riquesa de les terres que els envolten. Se situen en una comarca que, històricament, ha subministrat verdures, hortalisses i fruites a bona part de la ciutat de València. Gràcies a això, els Pobles del Sud han tingut i tenen un patrimoni gastronòmic envejable, que continua evolucionant per a satisfer als qui visiten la zona a la recerca d'una experiència culinària única.
En paraules de Llobet, “cada visita a un restaurant de Pobles del Sud és una manera de fer costat al seu teixit empresarial i, al mateix temps, de gaudir d'una gastronomia única, lligada a l'horta, a l’Albufera i a la història de València. Convidem tant la ciutadania com els qui ens visiten a descobrir esta guia i a reservar en estos establiments”.
La informació de la campanya està disponible en la web www.gastronomiadebarrios.com. La iniciativa comptarà també amb una identitat gràfica pròpia i una campanya de difusió en les xarxes socials d'Hostaleria València.
Notícies relacionades
-
L'Ajuntament i Hostaleria València impulsen ‘Gastronomia de Barris - Pobles del Sud’ per a fer costat al sector afectat per la dana

-
València rep el premi a la Sostenibilitat i les Falles a la Millor Festa en els Spain Travel Awards 2025

-
València aconseguirà una ocupació hotelera mitjana del 90% durant el pont de desembre impulsada per la Marató

-
València aposta per la promoció de la relíquia del Sant Calze i la fa extensiva als barris

-
València guanya el premi 'Ciutat de l'Any' en els Food and Travel Magazine Awards

-
València impulsa la promoció del Sant Calze amb rutes gratuïtes i accions divulgatives als barris amb motiu del III Any Jubilar

-
Air Transat duplicarà els seus vols directes entre el Canadà i València en la temporada d'estiu

-
València i Lisboa tixen una aliança atlanticomediterrània


