S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Els pressupostos participatius de 2025/2026 baten rècord de propostes amb 2.777 projectes presentats

• En esta primera fase del proceso se han En esta primera fase del procés s'han desestimat set propostes per incomplir amb algun dels requisits indicats en la convocatòriasiete propuestas por incumplir con alguno de los requisitos indicados en la convocatoria

02/06/2025

  • En esta edició s'han presentat 1.200 iniciatives més que en la convocatòria de 2022-23 i s'han eliminat set propostes per incomplir amb algun dels requisits indicats
  • La regidora delegada de Participació i Acció Veïnal i Pedanies, Julia Climent, ha qualificat d'“èxit rotund” esta primera fase del procés
  • Des de l'1 de juny, i fins al pròxim 22 es troba activa la segona fase que correspon als suports dels veïns i veïnes

La tercera tinenta d'alcalde i regidora delegada de Participació i Acció Veïnal i Pedanies, Julia Climent, ha donat a conéixer el balanç de la primera fase del procés dels Pressupostos Participatius de 2025/2026. Així, Climent ha qualificat d'“èxit rotund” esta fase de recollida de propostes, que va començar el passat 29 d'abril i va finalitzar este dissabte 31 de maig, i ha agraït a la població “la seua participació activa” en esta iniciativa.

Segons ha explicat Climent el resultat “ha superat amb escreix les previsions inicials, ja que s'han rebut 2.777 propostes ciutadanes, una xifra que representa un increment molt significatiu del 77,2%, és a dir, 1.210 més respecte a l'última edició de l'exercici 2022-23”. D'estes 2.777, 2.655 han sigut presentades per persones físiques i 122 per grups de treball de les Juntes Municipals, la qual cosa són 19 més que en l'última convocatòria.

Així, la regidora delegada ha subratllat que esta dada “reflectix l'alt nivell d'implicació de la població i consolida el procés com una ferramenta clau de participació democràtica en l'àmbit local, així com posa de manifest la bona acceptació, per part de la població valenciana, de la nova marca, creada per l'Ajuntament, per a realitzar processos participatius denominada VLCParticipa”.

Així mateix, Julia Climent ha indicat que “la implicació dels veïns i veïnes és fonamental per a continuar construint una València més inclusiva, participativa i compromesa amb la millora col·lectiva” i ha afegit que el consistori “reafirma el seu compromís amb el reforç del model de pressupostos participatius com a mecanisme de decisió ciutadana i com a via per a enfortir el teixit social i la relació directa entre administració local i ciutadania”.

En este sentit, la delegada ha afirmat que “una de les prioritats d'esta edició ha sigut fomentar eixa participació, però des de tots els territoris del terme municipal. Per a això, s'ha fet un notable esforç institucional en termes d'imatge, accessibilitat i difusió, amb especial èmfasi, en la presència directa en els barris, districtes i pedanies. Estes mesures han contribuït de manera directa a l'elevada participació que s'ha obtingut i a l'equilibri territorial en la presentació de propostes”.

Per a la seua presentació, les propostes de projectes d'inversió que s'han presentat han hagut de complir amb una sèrie de requisits com ser competència municipal; clares i comprensibles; viables tècnicament i quantificables i sostenibles econòmicament; respectar el marc jurídic i legal; amb àmbit d'actuació municipal; no ser contràries a polítiques, programes o projectes urbanístics aprovats o convenis ja firmats; ni a drets i llibertats individuals i col·lectives; ni a valors democràtics i els drets humans. A més, els projectes referents a equipaments han de ser coherents amb l'orientació i els usos funcionals de la instal·lació.

En esta primera fase del procés s'han desestimat set propostes per incomplir amb algun dels requisits indicats anteriorment. Entre elles es troben les relacionades amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, el diputat, José Luis Ábalos, o el propietari del València CF, Peter Lim, així com sobre el canvi de denominació de la plaça de L’Ajuntament.

Fase 2

Des d'este diumenge passat, 1 de juny, i fins al pròxim 22 es troba activa la segona fase els pressupostos participatius i que correspon als suports dels veïns i veïnes. Durant este període, cada persona empadronada a la ciutat podrà secundar fins a cinc propostes.

Per a això, s'han establit dos criteris per a passar a la fase de validació tècnica i que es concreten en un mínim de 30 suports per a les propostes presentades en districtes i de 15 per a les presentades en pedanies. “Este ajust dels llindars té com a objectiu afavorir l'equitat territorial i assegurar que tant districtes urbans com zones perifèriques podran tindre una representació adequada en la fase final”, ha assegurat Climent.