S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Els teatres municipals proposen una programació que conjumina artistes consagrats i propostes escèniques més avantguardistes

• La programació concedix, el mes de març, un especial protagonisme als artistes i companyies perjudicats per la dana

12/02/2025

  • El TEM dedicarà el mes de març a donar suport a la creació valenciana afectada per la dana
  • La Mutant s’assenta com a llançadora de talent local a través de l'exhibició i l'acompanyament en els processos creatius
  • Entre els noms més destacats despunten els de La Zaranda, Pablo Messiez, El Conde de Torrefiel i Macarena Recuerda Shepherd

La nova temporada dels teatres municipals combina el risc característic en la programació de La Mutant amb l'obra d'autors contemporanis de prestigi en el TEM. De febrer a juny, els espais d'arts escèniques de l'Ajuntament de València satisfan les inquietuds d'una audiència diversa, interessada a continuar creixent i ser sorpresa des de les taules.

“Tant el TEM com La Mutant encaren aquesta nova temporada plantejant-nos tot un mosaic de propostes del màxim nivell en les quals s'alternen els autors consagrats i consolidats dins del nostre panorama teatral amb apostes més arriscades en el camp de les arts vives”, ha destacat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, José Luis Moreno.

En este sentit, Moreno ha subratllat que esta programació “no oblida a tots aquells artistes i companyies que s'han vist perjudicats per la dana i als qui els hem volgut concedir un especial protagonisme per al mes vinent de març”.

En el Teatre el Musical recalaran noms consolidats de l'escena amb projecció internacional, com els d’El Conde de Torrefiel, La Zaranda i Pablo Messiez . Els primers presentaran els dies 5 i 6 d'abril ‘La luz de un lago’,una proposta que parla de l'amor, el treball i la violència en un món que col·lapsa visualment entre miratges i al·lucinacions.

El cap de setmana del 3 i el 4 de maig, La Zaranda celebrarà 47 anys en escenaris de tot el món amb ‘Todos los ángeles alzaron el vuelo’, on exploren el territori més hostil del quotidià, des de la tradició picaresca, amb el seu desolador humor.

Finalment, el 24 de maig, les germanes Clara i Ariadna Peya sumaran forces amb Pablo Messiez, per a reflexionar sobre les addiccions en ‘Caramel’, un espectacle multidisciplinari, amb set intèrprets en escena i música en directe.

Per part seua, La Mutant reuneix, principalment, espectacles d'arts vives i de llenguatges del moviment, però amb atenció a la música i a les activitats de mediació i de pensament. El centre d'arts vives alternarà les companyies locals amb els artistes nacionals i internacionals. Tal és el cas de la italiana Sara Manente i les argentines Marie Bardet i Val Flores.

Sara Manente està programada amb dues propostes complementàries. D'una banda, els dies 28 de febrer i 1 de març, posarà en escena no sols una actuació sinó també una granja, un entorn on la dansa, els objectes, el públic, la llum, la música, les olors i el vestuari interactuen com a cultures vives, a la qual ha posat per nom ‘Mold’. Per una altra, el 7 de març s'ofereix ‘Brotase’, una visita guiada de quatre hores al dispositiu ‘Mold–Unmold’, on es podrà accedir a les restes del muntatge i a allò que puga brollar, ja siga per cultiu, pràctica o al bot.

El 30 de març serà el torn de Marie Bardet i Val Flores, els qui proposen un joc entre idiomes, llengües i les capes de desig i resistència inscrites en les nostres pells, en ‘De tu epidermis surgen esporas’.

“La Mutant està molt lligada al present i al futur de l'escena. Durant aquests anys hem generat una comunitat entorn de l'espai municipal on preguntar-nos per la creació actual i futura de les pràctiques contemporànies. Volem donar suport sostingut a creadores locals i nacionals com a centre d'exhibició i centre mediador. La nostra intenció és continuar treballant amb nous formats i projectes multidisciplinaris, una cosa imprescindible per a connectar l'escena amb altres llenguatges”, ha declarat la directora del centre d'arts vives, Tatiana Clavel.

Pel que fa a propostes nacionals, el 13 de març serà el torn de ‘La Gula DJ Set’, on la companyia Umami investigarà les possibilitats sonores del menjar i l'acció de cuinar.

Tant María Jurado, programada el 5 d'abril amb ‘Spooky’, com Macarena Recorda Shepherd, que visita el centre d'arts vives els dies 23 I 24 de maig, ancoren les seues peces en el seté art. La murciana part dels codis del cinema de suspens i del cinema ‘trash’, mentre que la sevillana explora en ‘If it were a movie’ les possibilitats de l'espai, el so i la narració al cinema per a pensar l'escena teatral.

Finalment, el 30 d'abril, Núria Crespo convida a jugar una partida de 45 minuts en la qual música, forma i espai es tiben per a aconseguir un estat potent, present i complex, i el 3 de maig, Quim Bigas ofereix en ‘D'ençà’ un espai poètic i contemplatiu que ens acoste a maneres d'afectar-nos i de viure i estar en moviment des dels llocs que hem habitat.

Mes solidari en el TEM

La temporada en el Teatre El Musical s'obrirà el 22 de febrer amb ‘Instrucciones para Alberto González’, del navarrés Ion Iraizoz. Aquesta peça està influïda per la mirada de Cortázar sobre el fantàstic i suposa la segona part d'un tríptic la primera part del qual va ser ‘Simulacro, estrenada en el TEM en 2023.

Al març se celebrarà el mes solidari en suport als artistes afectats per les conseqüències devastadores de la dana del passat 29 d'octubre. Durant aquest mes es programarà un cicle que inclou les bandes de música, teatre amateur i les companyies valencianes A Contrahecho i L´Horta Teatre La cita amb la companyia del barri de Castellar-l'Oliveral es farà coincidir amb la celebració del Dia Mundial del Teatre, el 27 de març.

L'edifici també donarà recer a propostes musicals amb la programació de Mundo divino, en el context del Festival MUV! Música Urbana València, y el 28 de febrer amb un altre tàndem musical, format per dos germans nascuts a Múrcia que es fan cridar artísticament Maestro Espada.

Els teatres municipals, seu de festivals

Les arts del moviment s'instal·laran en el Teatre El Musical de la mà de Dansa València i 10 Sentidos. El festival de l’IVC Arts Escèniques ha programat ‘La Quijá’, de Paloma Muñoz, el 10 abril, on el punt de partida és la imatge d'un paisatge devastat, aspre i sec, on s'urgeix a la necessitat de tornar als orígens i al cos com a motor de la creació.

A la primavera, el TEM és la seu d'un bon assortiment de festivals que han trobat en el teatre a un aliat. A part dels dos ja esmentats, també s'ha programat, del 28 al 30 de març, la huitena edició del festival Titelles al Cabanyal-Canyamelar. Els teatres La Estrella i El Musical seran l'escenari d'una variada programació que comptarà amb destacades companyies nacionals i internacionals del món de la marioneta.

També destinat a un públic familiar, Ultramarinos de Lucas representarà el 27 d'abril ‘La vida es juego’, on dues velles actrius i dos vells actors, nascuts en el Segle d'Or, reviuran, com a fantasmes d'un altre temps, en representar entremesos.

Cabanyal Íntim, per la segua banda, celebrarà la seua 13 edició amb quatre cites. El 15 de maig acollirem la inauguració i l'espectacle ‘Win Win’, de La Negra, una comèdia sobre el drama dels lloguers. L'endemà, 16 de maig, es presentarà la novena edició de Territori performance, on cinc artistes i col·lectius procedents de diferents geografies habitaran amb les seues accions performatives els racons més íntims de l'edifici. Per a tancar la col·laboració, el 17 de maig, Casa del silencio oferirà la profunda reflexió d'un actor veterà sobre el seu ofici en ‘Efímero. Escritura de un actor silente’.

Els dies 31 de maig i 1 de juny, el Festival Ruge Rosario desplega una programació diversa en la plaça del Rosari i el vestíbul del teatre, amb activitats gratuïtes els ingredients principals de les quals són la música, la dansa, el diàleg, la creativitat i la gastronomia.

Finalment, les jornades del 13, 14 i 15 de juny, se celebrarà la segona edició d’Estació Podcast, un esdeveniment on poder gaudir d'una selecció exquisida de pòdcasts en viu, tallers creatius al voltant del món de l'àudio, ‘networking’ i taules de debat amb professionals del sector i creadors.

La programació es completa amb algunes de les propostes que ja són distintives del TEM, com Així sona València, prevista per al 21 de març, i el Cicle de Poesia Viva de València Rimbomba, que torna el 26 d'abril.

La Mutant, pel seu costat, tornarà a rebre el 2 d'abril, el festival Labdeseries, amb un repàs als títols amb els quals més conectem a través d'una xarrada i d'una projecció. I el 12 d'abril serà una de les seus de Dansa València amb ‘The Common Ground’, de Poliana Lima, on sis intèrprets exploraran el concepte de l'alteritat encarnat en la idea del monstre.

Una altra cita que es reprén és l'aliança del centre d'arts vives amb l'agència musical Zero en conducta per a organitzar un cicle de música per a públic jove les pròximes dates del qual seran els dies 25 d'abril y 20 de juny.