Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
El nou pla municipal per a previndre addiccions s'adapta a l'evolució de les conductes addictives


• Entre els objectius generals del nou pla destaca el de disminuir la incidència de les addiccions
13/12/2024
- La Junta de Govern aprova este programa d'accions “que s'especialitzen per a reduir la incidència i la prevalença de les addiccions a substàncies i comportamentals”
- La regidora Marta Torrado explica que este pla aferma el treball desenrotllat a València des de fa més de 30 anys “i reforça el compromís actiu del govern municipal de vetlar per la salut i el benestar de tota la ciutadania”
- L'Ajuntament desenvoluparà durant els pròxims quatre anys varies línies estratègiques: des de l'àmbit comunitari, escolar, familiar, laboral i social
- El Pla manté programes “exitosos” com els de prevenció escolar, que en 2024 va arribar a vora 8.000 escolars o l'Escola de mares i pares, que enguany ha atés 760 pares i mares
El nou Pla Municipal d'Addiccions 2025-2029, que estarà vigent els pròxims quatre anys, aferma el treball desenrotllat per l'Ajuntament per a previndre diferents conductes addictives des de fa més de 30 anys. “També reforça el compromís municipal de vetlar per la salut i pel benestar de tota la ciutadania, en adaptar-se a l'evolució d'esta mena de conductes”, tal com ha anunciat hui la regidora de Servicis Socials, Marta Torrado.
El document contempla noves accions “per a atendre les demandes que s'han anat generant en els últims anys”, i manté programes “exitosos” com els de prevenció escolar que en 2024 es van desenrotllar en més d'un centenar de centres educatius amb una participació de vora 8.000 escolars. “Així mateix, preveu que totes les intervencions es faran de manera transversal i amb un equip multidisciplinari en el marc de diverses línies estratègiques: des de l'àmbit comunitari, escolar, familiar, laboral i social”, segons ha explicat Marta Torrado, durant la presentació d'este pla, aprovat per la Junta de Govern Local.
La regidora ha ressaltat que els objectius generals del nou pla són disminuir la incidència i prevalença del consum de drogues i d'altres conductes addictives, i retardar l'edat d'inici, així com reduir els riscos i els danys associats o derivats del consum de drogues i d'altres conductes addictives.
“Este pla dona continuïtat al treball iniciat fa més de 40 anys per una col·laboració amb entitats del tercer sector que, gràcies a la implicació i la professionalitat de les persones involucrades, va anar expandint-se i estructurant-se. A més s’adapta a les competències municipals que en esta matèria també han anat evolucionant, passant des d'un enfocament universal a especialitzar-se en l'àmbit de la prevenció, conforme la realitat canviant del municipi”, ha argumentat l'edil.
Pel que respecta a les línies estratègiques i els àmbits d'acció, Marta Torrado ha detallat que “l'àmbit comunitari abasta la prevenció d'addiccions des d'una perspectiva universal, en espais d'educació no formal, en els quals s'articulen iniciatives i respostes enfront de les diverses problemàtiques socials”. “Actuar en este entorn implica entendre que les decisions que un individu pren en relació al consum venen, en moltes ocasions, influenciades pel seu entorn. Per això, des del Pla Municipal d'Addiccions es pretén sensibilitzar, informar i orientar a la població general sobre les addiccions i els problemes associats a estes i oferir i promocionar alternatives saludables d'oci i temps lliure com a estratègia preventiva”, ha indicat.
D'altra banda, l'àmbit escolar està enfocat a fomentar l'educació integral de xiquets, xiquetes i joves a través de programes promotors de la salut i el desenrotllament personal, amb la intenció de reduir el risc de conductes addictives, intervenint amb l'alumnat, amb el professorat i en les famílies dels menors.
En tercer lloc, l'Ajuntament impulsarà programes de formació i intervenció preventiva en l'àmbit familiar, “perquè la família constituïx l'espai primari de socialització de l'individu, tenint un paper fonamental en l'educació i formació dels menors”. Per això, la prevenció en este àmbit està dirigida a informar, sensibilitzar i formar a la família sobre el paper que exercix en la formació d'hàbits saludables dels seus fills, no sols per a servir de referent per a ells, sinó perquè tinguen la preparació suficient en cas que inicien un consum de substàncies o ús inadequat de les noves tecnologies.
En este punt, Marta Torrado ha posat en valor alguns dels programes desenrotllats a l'empara del Pla Municipal de Drogodependències com la 30a edició del Programa “Escola de mares i pares”, que s'ha dut a terme en 2024 en 56 col·legis, en els quals s'ha atés 760 pares i mares d'estos col·legis.
“Este programa està dissenyat per a previndre conductes addictives i proporcionar a les famílies ferramentes per al desenrotllament personal dels seus fills. A l'Escola de Mares i Pares s'aborden temes com la qualitat de vida, educació per a la salut i addiccions sense substància (com a joc patològic i addiccions a les TIC). I l'interés creixent de les famílies ha portat a un augment en el nombre de col·legis participants, assistents i professionals involucrats en el programa”, ha recordat.
La quarta i nova línia estratègica del Pla Municipal d'Addiccions és emprendre actuacions dirigides a la prevenció en l'àmbit laboral. “Esta suposa una àrea clau en què desenrotllar programes de prevenció, ja que el consum de drogues i el mal ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació afecten directament la salut i integritat de les persones treballadores”, ha apuntat la regidora.
Finalment, des de l'Ajuntament de València i el Pla Municipal d'Addiccions es pretén establir i consolidar línies de coordinació institucional i participació social. “Creiem que la col·laboració amb institucions municipals i altres actors rellevants resulta imprescindible per a dur a terme programes de prevenció efectius. És per això que esta línia estratègica està destinada a estimular, millorar i garantir una coordinació i col·laboració intersectorial eficaç entre els diferents nivells de les administracions, les entitats, la societat civil i la ciutadania general. Un exemple del dut a terme durant el Pla són els convenis de col·laboració, on ressaltem el conveni amb FAD Joventut, els convenis amb la Universitat de València i el conveni amb la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Màrtir”.
“Amb el nou Pla Municipal d'Addiccions 2025–2029, l'Ajuntament oferirà diversos programes d'informació, formació, participació, inclusió, i assignarà recursos per a poder reduir la incidència i la prevalença de les addiccions, tant amb substàncies (drogues legals i il·legals), com a comportamentals (jocs d'aposta, videojocs i altres addiccions a través de les noves tecnologies)”, ha conclòs Marta Torrado.