S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València avança en la normativa per a frenar la proliferació d'apartaments turístics

• La normativa que ara se sotmet a exposició pública comporta l'aplicació de nombrosos controls o limitacions.

23/04/2025

  • La Comissió d'Urbanisme aprova sotmetre a exposició pública durant 45 dies la nova normativa, que amplia un any més la moratòria de suspensió de les llicències de vivendes d'ús turístic
  • Juan Giner: “María José Catalá mostra una clara voluntat de posar fre a la proliferació desmesurada d'apartaments turístics, ja que durant els huit anys de governs de l'esquerra no es va fer res per a limitar-los”

La Comissió d'Urbanisme, Parcs i Jardins, Espais Naturals i Millora Climàtica ha aprovat este dimecres, amb els vots a favor de l'equip de Govern —conformat pel Grup Popular i el Grup Vox— i els vots en contra del Grup Compromís i el Grup Socialista, sotmetre a exposició pública la nova normativa urbanística per a frenar la implantació d'apartaments turístics a la ciutat. València mancava d'una regulació específica al respecte i l'Ajuntament fa ara un pas per a disposar d'una normativa que impedisca la massificació dels apartaments turístics en els barris de la ciutat.

La modificació de l'Ordenació Detallada de les Normes Urbanístiques del Pla General d'Ordenació Urbana de València (Regulació dels usos terciaris hotelers) serà sotmesa a exposició pública. La comissió municipal ha acordat igualment ampliar un any més la suspensió de llicències mentre es finalitza la tramitació d'esta nova normativa. Els acords presos este dimecres per la comissió d'Urbanisme hauran de ser ratificats en el Ple de l'Ajuntament del mes d'abril, que se celebra la setmana vinent.

El regidor responsable de l'Àrea d'Urbanisme, Vivenda i Llicències, Juan Giner, ha explicat que amb este nou tràmit “el govern municipal de l'alcaldessa María José Catalá mostra una clara voluntat de posar fre a la proliferació desmesurada d'apartaments turístics a València, que cal recordar és conseqüència sobretot que durant els huit anys de governs de l'esquerra no es va fer res per a limitar-los, la qual cosa va estimular el seu creixement permetent que s'implantarà l'ús turístic en els baixos d'edificis i amb una inspecció de les activitats il·legals d'apartaments que van ser escasses o pràcticament inexistents”.

La normativa que ara se sotmet a exposició pública, després de la corresponent tramitació i aprovació del procediment ambiental, comporta l'aplicació de nombrosos controls o limitacions (cadenats administratius) que tenen com a objectiu, tal com ha expressat l'edil d'Urbanisme, “aconseguir un equilibri sostenible en l'oferta d'apartaments i places hoteleres”.

“El nostre objectiu és protegir el veí i prioritzar l'ús residencial (la vivenda) i el comerç de proximitat (perruqueria, cafeteria, farmàcia, clínica dental, el gimnàs, guarderies infantils, etc.) apostant per un model turístic sostenible i de qualitat que servisca com a estímul de l'economia la ciutat i que servisca també per a generar nous llocs de treball, al mateix temps que establim una regulació que reduïsca l'impacte que puga tindre l'augment descontrolat dels apartaments turístics en l'oferta de vivendes residencials”, ha destacat Giner.

Controls administratius

El pròxim Ple de l'Ajuntament acordarà sotmetre a informació al públic i a consulta de les administracions públiques afectades el document de la modificació puntual per un termini de 45 dies. En este període, qualsevol particular podrà presentar observacions, suggeriments o al·legacions al text exposat al públic. Així mateix, d'acord amb l'article 68 del text refós de la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge, aprovat pel Decret legislatiu 1/2021, de 18 de juny, s'amplia per un any addicional la suspensió de llicències.

Entre els controls que s'aplicarien estan la prohibició de la implantació de noves places turístiques en els districtes i barris que superen el 8% de nombre de places turístiques (hotels i apartaments) respecte al nombre de veïns empadronats.

D'altra banda, per a evitar la pèrdua de l'ús residencial a la ciutat i la substitució per l'ús turístic de forma generalitzada, s'establix una protecció de la vivenda pel qual el nombre de vivendes turístiques i apartaments turístics no podran superar el 2% del nombre de vivendes residencials de cada un dels barris. “L'única limitació que va fer l'anterior govern va ser del 10% en el Cabanyal, huit punts per damunt de la nova limitació, que afectarà a tota la ciutat de València a excepció de Ciutat Vella, que té la seua pròpia regulació que va aprovar l'actual govern”, ha detallat Juan Giner.

Així mateix, es proposa una protecció del comerç, ja que es limita al 15% de locals existents en cada poma de vivendes on es pot desenrotllar una vivenda turística, de manera que el 85% dels locals estaran destinats a altres usos terciaris: oficines, restaurants, bars, perruqueries, òptiques, farmàcies, clíniques, etc.