S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València impulsa espais urbans que arriben a filtrar el 100% de l'aigua de les pluges

• El barri de Ciutat Fallera acull iniciatives pilot

16/09/2023

  • El barri de Ciutat Fallera acull iniciatives pilot de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUCS) que permeten la gestió i filtració d'aigües pluvials
  • Esta acció s'ha realitzat en el marc d'un projecte europeu coordinat per Las Naves per a adaptar els espais urbans amb la finalitat de mitigar els efectes del canvi climàtic a la ciutat
  • Paula Llobet explica que aquestes iniciatives “són fonamentals en la cerca, investigació i prova de noves maneres de fer front a les conseqüències del canvi climàtic”

Els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) habilitats en diferents ubicacions del barri de Ciutat Fallera, en el districte de Benicalap, permeten gestionar i filtrar fins al 100% de l'aigua de les pluges. Així es desprén de l'estudi de la iniciativa pilot desenvolupada per Las Naves, en el projecte europeu GrowGreen, per a adaptar espais urbans amb la finalitat de mitigar els efectes del canvi climàtic.

Estos sistemes han sigut desplegats en un jardí vertical instal·lat en el Col·legi d'Educació Infantil i Primària (CEIP) Ciutat Fallera; en la teulada verda del Centre de Persones Majors de Benicalap; i en dos ubicacions més grans: l'entorn urbà del carrer del Foc i la plaça de Regino Más, on s'ha dissenyat un corredor verd blau; i en una àrea continua al Parc de Benicalap, que ha passat de ser un solar en desús a convertir-se en un bosquet sostenible de 5.273 metres quadrats, ple de vegetació i destinat a l'ús de la ciutadania.

Monitoratge

L'informe sobre el monitoratge d'estes dos últimes zones, realitzat per l'Institut Universitari d'Investigació d'Enginyeria de l'aigua i Medi Ambient (UPV), ha permés comprovar que el paviment i sòl permeable instal·lat en totes dos zones ha demostrat alta eficiència. Estes estructures SUDS faciliten la reducció en la zona del corredor verd dels volums totals d'escolaments que arriba al clavegueram (entre un 66% i un 100%), i dels cabals màxims (entre el 37% i el 100%).

L'estudi de la UPV destaca a més de l'alta capacitat de filtració dels SUDS, que estos també aconseguixen una alta eficiència en la retenció de substàncies contaminants, en percentatges que van del 65% al 100%.

Bosquet sostenible

Quant al bosquet, l'eficiència de gestió de l'aigua ha arribat també al 100%. El mateix disseny de l'espai també facilita la gestió de les precipitacions. S'ha combinat una topografia estudiada perquè l'escolament dirigisca l'aigua cap als diferents SUDS i s'han emprat sistemes de bio-retenció com són tres conques d'infiltració connectades en cascada. Tot per a facilitar la gestió i l'estalvi de l'aigua.

El bosquet, a més, compta amb altres beneficis, perquè les diferents espècies vegetals plantades, compensen les emissions de CO₂ del barri i van estar consultades durant el procés de participació del projecte, on es va implicar el veïnat. Esta vegetació reduïx l'exposició a la radiació solar i ha millorat l'estrés tèrmic de la zona, afavorint a més la presència d'animals i augmentat la biodiversitat de l'àrea.

Adaptació al canvi climàtic

La regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha manifestat que “les inclemències del temps derivades del canvi climàtic provoquen cada vegada amb més assiduïtat un major volum i intensitat de precipitacions, i que la ciutat de València, afectada per esta circumstància, treballa dins de l'estratègia de la Missió Climàtica 2030, en iniciatives que estudien i proven solucions per a tractar, entre altres qüestions, esta problemàtica i buscar l'eficiència i aprofitament de l'aigua de la pluja, fins i tot d'aquella que, amb cada vegada major freqüència, es produïx de manera torrencial”.

“En este context –ha subratllat Llobet- estes accions pilot són fonamentals en la cerca, investigació i prova de noves maneres de fer front a les conseqüències del canvi climàtic”. “És necessari que aportem solucions que ens permeten adaptar-nos, i que la nostra ciutat estiga al capdavant d'esta missió”, ha afirmat.

Recursos multimèdia

Paula Llobet