S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Govern municipal adjudica les ajudes al lloguer per import de 2,4 milions d'euros, el més alt de la història de l'Ajuntament

El vicealcalde i portaveu, Sergi Campillo, ha recordat que es podrà donar suport a més de 1.200 veïns i veïnes de la ciutat

• Esta iniciativa de protecció social va començar l'any 2016

13/01/2023

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Habitatge, ha adjudicat les ajudes de lloguer que permetran fer front a cinc mesos d'arrendament a un total de 1.266 veïns i veïnes de la ciutat. Així ho ha donat a conéixer este divendres el vicealcalde i regidor, Sergi Campillo, qui ha recordat que esta iniciativa de protecció social “no existia abans de 2016”, i ha subratllat que la partida dedicada a estes ajudes és de 2,4 milions d'euros, és a dir, la més alta en la història de l'Ajuntament.
 

De fet, ha explicat Campillo, la partida d'ajudes al lloguer “ha anat incrementant-se de manera progressiva en els últims mandats des dels 1,6 milions d'euros invertits en 2016”. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha informat sobre els assumptes tractats en la sessió ordinària de la Junta de Govern Local d'este divendres, en una compareixença davant els mitjans de comunicació en la qual ha estat acompanyat pel regidor de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics, Borja Sanjuán.

Tal com ha assegurat Campillo, “este augment de la partida dedicada a les ajudes al lloguer reflectix la preocupació del govern de Joan Ribó per donar resposta a les persones sol·licitants que necessiten este suport institucional”. Precisament, i per tal d’arribar a un espectre major d'atenció a les necessitats, també s'ha incrementat (des de 2016) la renda màxima contemplada com a susceptible de rebre ajudes, des dels 450 euros mensuals de fa set anys als 600 que es contemplen actualment, “per a anar adaptant la convocatòria a la realitat del mercat del lloguer d'habitatges”, en paraules del vicealcalde.

A més, com ja va anunciar en el seu moment la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, “per a la pròxima convocatòria d'estes ajudes, l'Ajuntament de València contemplarà que puguen accedir a elles les persones que lloguen una habitació dins d'un pis, ja que és una modalitat de lloguer que també utilitza molta gent”.

En este context, el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha defensat “la necessitat d'aplicar una moratòria d'apartaments turístics en règim d'explotació hotelera en edificis sencers (d'ús exclusiu) en 37 barris de la ciutat de València”; encara que, tal com ha explicat, l'aplicació d'esta mesura està pendent d'un informe que ha d'elaborar el servici municipal d'Urbanisme. L'objectiu de tot això, ha afegit l'edil, és “paralitzar els moviments especulatius de fons voltor i grans corporacions que, per a desenvolupar la seua activitat, expulsen el veïnat dels barris de la ciutat”.

El primer contracte de neteja del patrimoni cultural

Durant la reunió de la Junta de Govern Local, s'ha aprovat contractar la prestació dels servicis de neteja i manteniment del patrimoni cultural de la ciutat. Es tracta, ha subratllat Sergi Campillo, “de la primera vegada en la història de l'Ajuntament que s'aprova un contracte específic per a això, la qual cosa reflecteix l'interés i la sensibilitat d'este govern per la protecció del patrimoni cultural”. Per a això, s'ha previst un contracte de dos anys de duració, als quals s'afegiria una pròrroga de dos anys més si es considera oportú. La inversió municipal serà de 300.000 euros anuals. Tal com ha subratllat Campillo, “per a agilitzar totes estes actuacions, des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals s'ha impulsat la convocatòria d'un contracte únic de neteja i manteniment de patrimoni cultural dotat amb uns recursos com mai abans s'havia fet a València”.

La protecció arribarà a 493 elements urbans singulars: 337 escultures, 33 fonts ornamentals, 109 plaques commemoratives i 14 creus de terme. A més, també estan previstes les façanes de 25 edificis i monuments municipals i els cinc ponts històrics i els seus ampits. Campillo ha assegurat que “des del govern de Joan Ribó s'han fet enormes esforços per a millorar les condicions del patrimoni històric valencià durant els últims anys. Dins del Pla de recuperació de monuments, s'han dut a terme, des de 2016, més de 600 intervencions de restauració de béns culturals, arqueologia, documents d'arxiu i elements d'ornament públic”.

El plec del nou contracte inclou un servei d'inspecció per a identificar qualsevol tipus d'incidència en elements històrics i, així, poder actuar de manera més ràpida quant al seu manteniment o neteja. La freqüència d'inspeccions serà la següent: en la zona del llit del riu Túria, una vegada a la setmana; a Ciutat Vella, una vegada al mes; en la Saïdia, sis vegades cada any; i en la resta de la ciutat, es farà una inspecció en profunditat cada sis mesos.

Una altra novetat d'este contracte és que s'inclou la neteja de tots els elements singulars municipals (no sols els adscrits a Patrimoni Històric i Artístic). De fet, l'Oficina de Monuments ha demanat informació sobre totes les escultures i elements ornamentals de la ciutat (encara que no estiguen a l'inventari de patrimoni artístic) els ha identificats en plans i ha elaborat una llista, i s'han inclòs tots en el nou contracte per al seu manteniment i neteja.

Millores en el Museu de la Ciutat i en el Museu Històric Municipal

Finalment, la Junta també ha aprovat el projecte modificat per a l'execució de les obres de renovació del sistema de climatització i enllumenat del Museu de la Ciutat, i la modificació i remodelació del Museu Històric Municipal i condicionament de la Sala d'Exposicions Municipal.

La modificació del projecte de renovació de les instal·lacions del Museu de la Ciutat recull el canvi en el sistema de climatització projectat per a la zona administrativa per un sistema menys invasiu en l'edifici, així com el reforç estructural dels buits dels conductes de climatització; la modificació de la instal·lació elèctrica en les vitrines; la millora de l'eficiència energètica en les claraboies de la planta baixa; i la realització d'un tancament de l'entrepís de la planta baixa, així com un estudi de càrregues del forjat per a destinar-lo per a magatzem d'obres pictòriques.

La modificació del projecte és d’1.208.985,08 € (IVA inclòs), és a dir, 101.227,6 euros més, la qual cosa suposa un increment del 9,138% (que és inferior al 15% del pressupost inicial). Com es recordarà, al desembre de 2021, la Junta va adjudicar el contracte per a l'execució d'estes obres per un import total d'1.107.757,48 €, i quasi un any després, al setembre de 2022, l'UTE contractista va sol·licitar una ampliació del termini per circumstàncies que estaven afectant el termini previst d'execució, com el retard en el subministrament d'equips de climatització a causa de les circumstàncies internacionals; així com per l'adaptació de les característiques inicials del projecte a la realitat constructiva del propi edifici (BIC) una vegada iniciada l'obra.

Quant al Museu Històric Municipal, al març de 2022 la Junta de Govern Local va adjudicar el contracte per a l'execució de les obres de remodelació del museu i el condicionament de la Sala d'Exposicions Municipal per un total d'1.072.604,5 euros. Es tracta d'un espai, ha recordat Sergi Campillo, de gran importància patrimonial i històrica, que alberga elements singulars com el Penó de la Conquesta, o exemplars únics d'Els Furs.

Durant l'execució de l'obra es van realitzar intervencions en el mur original del que va ser la Reial Casa d'Ensenyament (de 1758), que van traure a la llum l'obertura que degué constituir l'accés entre l'Església de Santa Rosa de Lima i l'edifici de la Casa Ensenyament, després de la seua unió. El Servici Municipal d'Arqueologia va proposar que es conservara esta obertura atès el seu valor patrimonial, per la qual cosa es va fer necessari buscar solucions alternatives. El pressupost final del projecte modificat és d'1.220.604,49 € (IVA inclòs), és a dir, un increment de 147.999,99 euros, la qual cosa suposa un augment percentual del 13,80% del preu inicial del projecte adjudicat.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo