Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
La Direcció General de Discapacitat de l'Ajuntament i l'associació Inclusió Fallera llancen una guia gràfica de 13 passos per a “Una inclusió real en Falles”


• Les Falles han de ser un aparador on es reflectixen la inclusió i l'accessibilitat per a tota la societat
11/02/2025
- L'Associació Inclusió Fallera amb la col·laboració i impuls de la Direcció General de Discapacitat de l'Ajuntament ha elaborat este document gráfic amb l'objectiu d'afavorir l'accessibilitat, la inclusió i la participació de les persones amb discapacitat en les activitats falleres
- El text està dirigit a comissions festives, entitats socials, institucions, ciutadania i persones que visiten la ciutat durant les festes
- La publicació subratlla que “la inclusió és un dret, no un capritx”, i recorda que “les Falles han de ser un aparador on es vegen reflectides la inclusió i l'accessibilitat per a tota la societat”
L'Ajuntament de València, a través de la Direcció General de Discapacitat, ha llançat una guia gràfica amb 13 passos per a aconseguir una inclusió real durant les festes de Falles. Es tracta d'una comunicació elaborada des de l'associació Inclusió Fallera, dirigida a institucions, col·lectius fallers, ciutadania i visitants en general, que arreplega les pautes necessàries d'actuació que garantisquen la normal participació en les festes de les persones amb discapacitat, la presència en els actes festius, l'accessibilitat als diferents escenaris de la festa, i la integració en les diferents propostes que configuren el calendari de les Falles 2025.
La primera de les recomanacions es referix, precisament, a la manera de referir-se a les persones que integren este col·lectiu que, tal com es recorda des de la Direcció General, i com establix la Constitució Espanyola en l’article 49, és “persona amb discapacitat”, segons la reforma aprovada pel Congrés dels Diputats fa just ara un any, per a evitar altres apel·latius de caràcter discriminatori, i amb vista a l'actual paradigma de la discapacitat i l'assistència. En segon lloc, la publicació recorda que “la inclusió és un dret, no un capritx”, per la qual cosa subratlla que “les Falles han de ser un aparador on es vegen reflectides la inclusió i l'accessibilitat per a tota la societat”.
El tercer “pas” arreplega “la importància de sensibilitzar i educar” en estos conceptes des de les pròpies comissions falleres. Pel que es recomana que estes tinguen una persona delegada en les directives dedicada a l'àrea d'inclusion i accessibilitat. En este sentit, la recomanació número 4 es referix a les obligacions de caràcter normatiu que han de complir les administracions en tots els àmbits i, en este cas, durant les festes, i que es traduïx en “l’obligatorietat de complir amb l'accessibilitat fisica, sensorial i cognitiva”.
Els punts 5 i 6 se centren en l'accessibilitat als monuments i a les activitats. En primer lloc, la guia es referix al trànsit urbà, i es es recorda la necessitat de disposar de rebaixes adequats i senyalitzats així com rampes (mòvils) per a salvar les situacions derivades del tall de carrers i invasió de les vies durant la setmana fallera. I quant a l'accés als monuments, s'insta a promocionar les rutes accessibles de l'EMT, establir horaris d'accés preferent i assistit a les falles visitables, i disposar d'espais segurs i assistits durant les disparades de mascletaes a la ciutat.
De manera complementària, el pas 7 recorda que les persones que facen tasques d'assistents personals o acompanyants de les persones amb discapacitat han de tindre accés gratuït en el transport public i en esdeveniments de pagament, precsisamente pel fet de tindre una funció assistencial.
Estigmes socials i lectura fàcil
Els passos 8 i 9 es referixen específicament als missatges i a la terminologia que s'utilitza en els monuments fallers mateixos. En el primer cas, s'insta a “acabar amb els estigmes socials en els ninots quant a persones amb discapacitat”, eliminant termes no respectuosos, com seria el cas dels vodablos “boig, retardat o mongolo”, entre d’altres.
En segon lloc, es recomana l'ús de “tipografias accessibles” i contrastos adequats, així com de sistemes augmentatius i alternatius de comunicació (braille, llengua de signes, lectura fàcil, pictogrames) per a assegurar l'accés als continguts dels monuments a totes les persones.
La guia gràfica continua amb dos “passos” relacionats amb els horaris de les activitats que es duen a terme durant les festes. En primer lloc, s'insta a respectar els temps de descans de les persones i establir l'Hora de Calma, és a dir, un període de descans sonor o pausa que genere un ambient tranquil i facilite l'estada de les persones amb hipersensibilitat auditiva, a banda dels horaris de migdiada o nocturn. I també se subratlla el respecte necessari de les zones i horaris de foc segun les determinadciones del ban faller, i s'insta “a denunciar si no es respecten”.
La guia es referix també a la participació en el programa festiu de les persones amb discapacitat, i arreplega la importància de promocionar grups de dansa, teatre i música amb persones amb discapacitat per a esdeveniments i activitats inclusives.
Finalment, el document conclou amb una anomenada a l'equilibri que permeta garantir “el respecte als drets de totes les persones i de les festes i tradicions”.
La imatge es reproduirà en els mitjans de difusió institucionals, web i xarxes socials, i es farà arribar a les comissions falleres, entitats i a les associacions de persones amb discapacitat.