S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament destina 1’94 milions d’euros a la campanya de neteja amb motiu de les Falles, el pressupost més alt de la història

El consistori enceta una campanya d’educació ambiental en les comissions falleres amb tallers, concursos i repartiment de gots reciclables

• La campanya fallera preveu un reforçament addicional de, com a mínim, 226 treballadors i treballadores

01/03/2023

València destinarà 1’94 milions d’euros a la neteja i recollida de residus d’estes Falles 2023, les primeres Falles que se celebraran amb total normalitat després de la pandèmia de covid-19. La ciutat destinarà la partida econòmica més elevada de la seua història per a netejar els carrers i recollir les deixalles que s’hi generen. A més, l’Ajuntament enceta una campanya d’educació ambiental als casals de les distintes comissions amb tallers, concursos, l’elaboració d’una guia i el repartiment de gots reutilitzables. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, han fet una crida al civisme. Sergi Campillo ha recordat que “les Falles són patrimoni immaterial de la Humanitat i els primers interessats a salvaguardar-les són els fallers i falleres, que han de vetlar per la imatge de la festa i la seua compatibilitat màxima amb la imatge de la ciutat”.
 

El vicealcalde ha recordat que “les Falles són unes festes de carrer, però això no és incompatible amb la cura de la ciutat. Fem una crida al civisme i a la col·laboració entre tots i totes”.

Sergi Campillo ha afegit que “enguany hem fet un esforç molt important quant a la campanya de comunicació i educació ambiental. Enviarem una carta a totes les comissions per oferir-los estos cursos d’educació ambiental in situ. La campanya d’educació ambiental va als casals, on farem tallers de conscienciació, no només en la correcta separació de residus sinó també en tot allò que té a vore amb el civisme quant a la neteja de la ciutat i la minimització en la producció de residus”.

En este sentit, el regidor ha recordat la importància de “la minimització en la producció de residus i els que s’hi produïsquen s’han de dipositar al contenidor adequat però, primer que res, fem una crida a la contenció en la producció de residus”. 

Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, considera que “enguany serà un any complicat perquè el dia de Sant Josep coincideix en cap de setmana i dilluns és festa en algunes zones de l’Estat i l’afluència de gent serà major. Estem parlant d’un dispositiu de vora dos milions d’euros, una xifra considerable, vora un 12% més que l’any passat. Enguany, a més, hem fet concerts de Falles, hem canviat la ubicació dels castells i, per tant, agraïm tot el treball que s’hi farà des de la recollida de residus perquè la cara visible de la festa són les Falles però sempre hi ha gent que treballa perquè tot funcione”.

Galiana ha demanat també la col·laboració del món faller en la capitalitat verda europea 2024. Galiana ha afirmat que “donem l’enhorabona al món faller per la designació de València com a capital verda europea. Són molts fallers i volem involucrar-los amb vistes a 2024 per tal que siguen col·laboradors en esta capitalitat. Incidim en la importància dels xicotets detalls, tot i estar de festa, tot i estar al carrer, és important deixar els residus on pertoca”. 

Campanya de neteja

En total, la campanya de recollida de neteja i gestió de residus destinarà enguany un mínim de 226 treballadors i treballadores addicionals sobre l’operatiu ordinari amb un increment excepcional per a la nit de Sant Josep, nit en què treballaran 1.193 persones en la neteja de la ciutat. També s’hi reforçarà l’agranament manual, l’agranament tècnic i l’aigualeig dels carrers.

A més de la campanya general, s’hi preveuen reforçaments concrets en moments d’activitats multitudinàries. Així, la plaça de l’Ajuntament disposarà d’un reforç especial a l’hora de la mascletà, com també la zona on està previst que es disparen els castells de focs artificials i, en especial, la Nit del Foc, que enguany se celebrarà per primera vegada a la zona pròxima a la Ciutat de les Ciències. També els concerts de Falles, que enguany tornen a l’Albereda, disposaran d’un efectiu especial de neteja i, igualment, hi haurà un dispositiu per a la neteja de zones de revetles nocturnes.

Com tots els anys, es reubicaran i desplaçaran els contenidors de recollida de residus pròxims a zones de gran activitat fallera. Així, es reubicaran 2.387 contenidors, se’n retiraran 126 i s’instal·laran 189 contenidors de cendres. També s’instal·laran 315 urinaris i lavabos portàtils en 75 punts de la ciutat.

Enguany, la programació de neteja de les Falles 2023 inclou també una campanya d’educació ambiental amb instal·lació de punts verds i tallers ad hoc per a les comissions falleres. També s’hi repartiran entre les distintes falles de la ciutat 100.000 gots reutilitzables i 20.000 guies verdes, una publicació amb consells de reciclatge i reducció de residus. A més, s’hi creen 5 equips d’educació ambiental amb un total de 10 educadors ambientals, que explicaran a veïnat i turistes com reciclar correctament envasos.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sergi Campillo 1
Sergi Campillo 2
Carlos Galiana 1
Carlos Galiana 2