S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Arxiu Municipal inaugura una exposició sobre l'escultor Mariano Benlliure, que commemora els 75 anys de la seua defunció

L'exposició dona a conéixer documents que acrediten la bona relació entre l'escultor i la ciutat, posant en valor el patrimoni cultural dels carrers i places de València

• El pati del Palau de Cervelló acull l'exposició “Mariano Benlliure en l'Arxiu Municipal de València”

09/11/2022

Hui es commemora el 75 aniversari de la mort de l'escultor valencià Mariano Benlliure. Durant l'últim any l'Ajuntament de València ha realitzat una sèrie d'iniciatives per a celebrar el “Any Marià Benlliure”, que reten homenatge i reconeixen a qui tal com ha definit la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, es tracta de “un dels valencians més il·lustres i universals que té la nostra ciutat”. Durant la presentació de l'exposició sobre l'escultor que hui s'inaugura en l'Arxiu municipal, la regidora ha posat en valor el treball realitzat enguany pel consistori, destacant “el trasllat al Cementeri de València del sarcòfag que l'escultor va realitzar a Vicente Blasco Ibáñez, la rehabilitació de l'escultura del pintor José Ribera de la plaça del Poeta Llorente, la font al marques de Campo de la Gran Via Marqués del Túria i diverses exposicions com la duta a terme en la pròpia Casa Museu Benlliure”.
 

Des de hui, el pati del Palau de Cervelló acull l'exposició “Mariano Benlliure en l'Arxiu Municipal de València”, un recorregut a través de les fotografies, els expedients i la documentació que servix com a testimoni de l'afectuosa relació va tindre amb la seua ciutat natal. L'exposició “convida als visitants a recórrer els carrers i les places de València per a conéixer de primera mà tots els monuments de l'escultor, que la ciutat té la sort de tindre”, ha afirmat Tello. L'exposició es pot visitar entre setmana al matí i a la vesprada i els caps de setmana de 10 a 14 hores.

La regidora ha destacat “l'esforç del consistori durant este últim any, que s'ha centrat en preservar el llegat de l'escultor per a les generacions futures”. Un treball que va començar a l'abril de 2021 amb el trasllat al Cementeri General de València del sarcòfag de Vicente Blasco Ibáñez, peça clau de l'escultura funerària. Al novembre de 2021 es va dur a terme la neteja i restauració del monument al pintor Ribera, la seua primera obra pública a la ciutat, realitzada a Roma i mereixedora de la primera medalla en l'Exposició Nacional de Belles arts de 1887.

Recentment, s'ha efectuat la neteja de la tomba de Mariano Benlliure al Cementeri del Cabanyal, i des del mes de setembre s'està realitzant la restauració integral del grup escultòric dedicat al marqués de Campo, qui fora alcalde de València a mitjan segle XIX, que es troba en la plaça Cánovas del Castillo.

Paral·lelament a estes activitats de recuperació patrimonial, el mes d'octubre passat es va inaugurar, a la Casa Museu Benlliure, l'exposició “Mariano Benlliure. Un art per descobrir”, que pretén donar a conéixer part de la seua producció artística, fins ara desconeguda per al públic general. Una exposició que inclou obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, el Museu Sorolla de Madrid, així com altres institucions públiques i nombrosos col·leccionistes privats.

Per a concloure l'any, l'Ajuntament editarà el llibre titulat “Dos monuments de Benlliure a València”, en el qual la Dra. Helena de les Heras, desenvoluparà un profund estudi històric dels monuments al pintor Ribera i el marqués de Campo.

Per a difondre i cohesionar totes estes iniciatives, en les quals el consistori ha dedicat una inversió de 125.000 euros. Des de la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, es va encarregar el disseny d'un logotip, al premi nacional de disseny Daniel Nebot.

Un altre dels actes que commemoraran el 75 aniversari de la defunció de l'escultor valencià ha sigut el lliurament floral, que s'ha dut a terme en la tomba de Mariano Benlliure del Cementeri del Cabanyal, acte en el qual ha participat l'alcalde de València, acompanyat per Glòria Tello i altres membres del consistori.

Recursos multimèdia

Gloria Tello