Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
Catalá reconeix la importància del Poble Gitano a València en el 600 aniversari de la seua arribada


• El Palau de l’Exposició de València ha acollit este dilluns un acte commemoratiu de l'efemèride.
07/04/2025
- L'alcaldessa de València participa en l'acte de commemoració dels sis segles de presència de la comunitat romaní en la Corona d'Aragó, celebrat al Palau de l’Exposició, en vespres del Dia Internacional del Poble Gitano
- Catalá: “No és només un homenatge al passat; és una afirmació de futur en el qual la diversitat siga la nostra major fortalesa i la convivència la nostra elecció diària, perquè el futur del Poble Gitano és també el futur de València”
- El 12 de gener de 1425, el rei Alfons el Magnànim va firmar un salconduit redactat en valencià al comte Joan d'Egipte Menor, perquè transitara per la Corona d'Aragó en pelegrinatge a Santiago de Compostel·la
“Este no és només un homenatge al passat. És, sobretot, una afirmació de futur. Un futur en el qual la diversitat siga la nostra major fortalesa i la convivència la nostra elecció diària. Perquè el futur del Poble Gitano és també el futur de València”. Amb estes paraules, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha honrat la memòria, la història i la cultura del Poble Gitano en el 600 aniversari de la seua presència documentada en l'antiga Corona d'Aragó. El Palau de l’Exposició de València ha acollit este dilluns un acte commemoratiu de l'efemèride, en el qual han participat representants de les administracions públiques i d'entitats gitanes, així com la Federació Autonòmica d'Associacions Gitana de la Comunitat Valenciana (FAGA), encapçalada per Francisco Santiago Camacho.
L'alcaldessa ha pronunciat “un missatge de memòria, de reconeixement i de justícia” per a recordar que en 2025 es commemoren els 600 anys de l'arribada del Poble Gitano. Un camí que va començar el 12 de gener de 1425 amb un salconduit redactat en valencià i firmat per Alfons el Magnànim, rei d'Aragó i de València, al comte Joan d'Egipte Menor perquè transitara per la Corona d'Aragó en pelegrinatge a Santiago de Compostel·la. “Des de llavors, sis segles d'història compartida, de cultura, d'art, també de lluita per la igualtat d'oportunitats i, per què no dir-ho, de resistència. I d'una identitat que ens ha enriquit com a societat”, ha afirmat.
María José Catalá ha reafirmat el “compromís de l'Ajuntament de València amb la igualtat i el respecte” a través dels seus programes municipals i ha ressaltat el treball conjunt “de la mà de les entitats gitanes que treballen cada dia per una societat més justa”, com la Fundació Secretariat Gitano, la Federació Maranatha, FAGA València, l'associació Brúfol del barri valencià del Cabanyal, l'associació Alanna, l'Associació de Dones Gitanes ROMI, l'associació Convivencia, l'associació Vida Nueva entre Culturas i l'Associació Nosaltres Som el Marítim. “Gràcies per la vostra labor incansable, per la vostra dedicació i per la vostra veu. I vull dir-vos que hui, més que mai, som una sola veu”, ha afirmat l'alcaldessa.
En vespres del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora cada 8 d'abril des de 1990, la màxima autoritat municipal ha reconegut la labor solidària de la comunitat romaní a causa de les inundacions generades per la dana del passat 29 d'octubre de 2024. L'alcaldessa de València no ha volgut passar per alt que “malgrat els avanços, hui dia les xifres encara revelen rebutjos, discriminacions i estereotips negatius que els compatriotes gitanos continuen patint. Per això, hui és un dia per a recordar amb vehemència que part de la història de València i de la història d'Espanya s'escriu també en romaní”.