S'està cercant, espereu....

Sala de Premsa prova detall - València

Tornar

L'Ajuntament homenatja les primeres dones que van entrar en la Policia Municipal de València fa 40 anys

L'alcalde ha destacat que “la història de les dones policia és un exemple de superació i igualtat entre homes i dones”

• Primera promoció de la PLV

02/12/2021

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit l'acte amb motiu del 40 aniversari de la incorporació de la dona en la Policia Local de València. Durant l'acte s'ha homenatjat les 29 policies que van formar part d'aquella històrica promoció, que el 3 d'agost de 1981 va fer història a la ciutat de València.

 

A Espanya la presència de les dones en els cossos policials va començar en els anys setanta. Les primeres policies municipals que van incorporar dones van ser les de Madrid i Còrdova. A la Comunitat Valenciana l'accés de les dones als cossos policials no va arribar fins als anys 80. En este context, l'alcalde ha indicat que “La història de les dones policia és un exemple de superació i igualtat entre hòmens i dones. Esta promoció és una fita que va obrir el camí a altres dones i va democratitzar un servici públic fonamental, on la no presència de dones vulnerava els drets de tota la societat i minvava la capacitat per donar resposta a la ciutadania” i ha afirmat que “hui commemorem este gran dia en què la Policia Local de València es va convertir en una institució més democràtica, més igualitària i més eficient”.

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha recordat que 40 anys després “totes les dones sou presents en totes les divisions de la Policia Local, però encara queda molt per a aconseguir la igualtat real entre homes i dones, alguna cosa que ha de ser per a nosaltres una exigència”. Per part seua, la vicealcaldessa Sandra Gómez, qui va ser la primera regidora de Protecció Ciutadana en l’any 2015, ha felicitat les dones que es van presentar a l'oposició de la Policia Municipal l'any 1981 “dones que van obrir una porta perquè les que vam vindre darrere ho tinguérem una mica més fàcil”. També ha estat present qui va ser regidor de Policia Municipal l'any 1981, Virgilio Fuentes, destacant “la valentia que van mostrar aquelles dones en un moment difícil”.

Per a l'alcalde la història de les dones en la Policia Local “és un exemple de superació i igualtat entre hòmens i dones” i ha afirmat que l'entrada de la dona en la Policia Municipal de València “va servir per a democratitzar un servei fonamental, on la no presència de les dones vulnerava els drets de tota la societat i minvava la capacitat per a donar resposta a la ciutadania”.

Durant l'acte s'ha entregat un guardó a quinze de les dones que van participar en aquella històrica promoció, algunes de les quals encara segueixen en actiu. L'Oficial Amparo Ciurana, en representació de les 29 dones, ha recordat com van ser els primers anys i ha remarcat que “la situació de les dones en la societat i en la Policia Local ha canviat a poc a poc. Juguem amb les cartes que ens va donar el destí, el moment i l'època que ens va tocar viure, i esperem haver ajudat a aconseguir una societat millor i més igualitària”.

 Per a finalitzar l'alcalde ha destacat l'important paper que desenvolupa en l'actualitat el Grup GAMA de la Policia Local, ajudant a les dones víctimes del maltractament a la ciutat de València, i ha recordat, especialment a les agents i comandaments presents que “la igualtat és un dret fonamental que ens fa millors, i la vostra tasca, la de la Policia Local, és clau per garantir-lo”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Aarón Cano
Sandra Gómez
Amparo Ciurana