S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Volta a Peu València 2024 - València

Vés enrere Volta a Peu València 2024

Tornar

València celebra este diumenge el primer centenari de la Volta a Peu amb una convocatòria que reunirà més de 8.000 corredors

• L'alcaldessa María José Catalá, amb la regidora Rocío Gil, el president de la fundació Maides, i el president de la SD Correcaminos

13/05/2024

  • L'alcaldessa, María José Catalá, ha presidit la presentació de la 68 edició de la prova este dilluns en el Saló de Cristall de l'Ajuntament
  • Les i els participants recorreran els carrers més cèntrics de la ciutat en un itinerari de 6,2 quilòmetres, la mateixa distància que perdura des dels orígens de la carrera en 1924
  • En el marc d'esta commemoració, l'exposició “Volta a Peu València: Cent anys en peu” oferix un recorregut per la història de la carrera més longeva de la Comunitat Valenciana

La Volta a Peu de València complix el primer segle d'existència des de la seua creació l'any 1924. Diumenge que ve, els carrers de la ciutat s'ompliran un any més de corredors i corredores, professionals, atletes, famílies i persones aficionades, en una convocatòria esportiva i festiva que arriba a l’edició número 68.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha presentat este dilluns la pròxima edició de la prova, en un acte celebrat en el Saló de Cristall de l'Ajuntament, en el qual han participat Paco Borao Martín, president de la Societat Esportiva Correcaminos, entitat organitzadora de la carrera; i Marcos Pascual Villagrasa, president de la Fundació Maides (Fundació Mare de Deu dels Inocents i Desamparats), que és l'entitat beneficiara de l'edició d'enguany. També ha assistit a la cerimònia la regidora d'Esports i Joventut, Rocío Gil, i diversos membres de la corporació municipal.

Diumenge que ve, 19 de maig, més de 8.000 participants recorreran els 6,2 quilòmetres de l'itinerari, la mateixa distància que es manté des dels orígens de la prova, pels carrers més cèntrics de la nostra ciutat. Es tracta, tal com ha subratllat l'alcaldessa Catalá, de “una prova emblemàtica a la nostra ciutat, que ha sigut per a molts corredors actuals, el primer contacte amb la carrera a peu”. “Diumenge que ve la nostra ciutat protagonitzarà una gran festa de l'atletisme popular, una magnífica oportunitat perquè valencians i valencianes de totes les edats puguen eixir a gaudir i a practicar esport en família”, ha afegit l'alcaldessa.

100 anys i 68 edicions

La Volta a Peu València complix 100 anys, encara que diumenge que ve tindrà lloc la 68a edició. Tal com han explicat els seus promotors, des de la creació de la carrera l'any 1924 s'han registrat períodes i moments d'interrupció per motius diversos, fonamentalment durant l'etapa bèl·lica de la Guerra Civil, o, en altres ocasions, per mancances de patrocini que van impedir la celebració.

La Volta va arrancar en 1924 amb gran suport popular, i així va continuar fins a 1930 (en 1929, el diari francés L’Équipe la va situar entre les millors carreres d'Europa). Entre les fites de la història de la prova destaca l'any 1965, quan es va realitzar la primera edició femenina (que va guanyar Josefa Benedito Escorihuela), o el 1979, quan la Volta es va consolidar com una cita d'alta participació: milers de persones van prendre part en la carrera, en una edició que va ser l'inici del canvi. En 1983, la Societat Esportiva Correcaminos va recuperar la carrera, i últimament només ha deixat de realitzar-se en les edicions de 2020 i 2021, per la pandèmia de covid.

La distància de la carrera és la mateixa que en els seus orígens, 6,2 quilòmetres que arranquen des del Passeig de l'Albereda, on es localitza també la meta, després d'un discórrer pels carrers més cèntrics de la ciutat. Tal com ha recordat Paco Borao durant la presentació d'esta 68 edició, rebran trofeus els 10 atletes classificats absoluts en primera posició, en categories masculina i femenina. A més, com en altres edicions, hi haurà un trofeu especial per a la família participant més nombrosa; i les i els corredors en cadires de rodes tindran accés també a la seua pròpia classificació i als trofeus que els designe l'organització.

Part de la recaptació derivada de la participació de corredors i corredores s'entregarà, com és habitual, a una entitat social de caràcter solidària. U de cada tres euros que costa la inscripció, s'entregarà a la fundació Maides (Fundació Mare de Deu dels Inocents i Desamparats), entitat sense ànim de lucre, la finalitat del qual és proporcionar una atenció integral a persones amb malaltia mental greu i crònica, pobresa i exclusió social. Els diners recaptats en la carrera es destinarà a avançar en un projecte de construcció de dos habitatges tutelats a Burjassot.

L'alcaldessa María José Catalá ha animat la ciutadania a secundar com sempre el desenvolupament de la Volta a Peu de València. A més, ha recordat l'alcaldessa, esta serà una edició especial també perquè coincidix amb una altra commemoració: el desé aniversari de València Ciutat del Running, el projecte que va nàixer al gener de 2014, impulsat per la Fundació Trinidad Alfonso amb la col·laboració de l'Ajuntament.

València Ciutat del Running aglutina les proves més internacionals de la ciutat. com la Mitja Marató València Trinidad Alfonso Zurich, la Marató València Trinidad Alfonso, la 10K València Ibercaja (proves amb etiqueta de la World Athletics), així com la 15K Nocturna FibraValencia i el Circuit de Carreras Caixa Popular, amb un calendari amb més de 40 carreres anuals i moltes cites homologades. Durant el passat exercici, 2023, s'han registrat un total de 135.160 corredors que han fet meta en les diferents cites. En el mateix període, s'ha recaptat més de 160.000 € per a entitats i causes solidàries entre totes les carreres de la ciutat.

Finalment, en el marc del centenari de la creació de la Volta a Peu, s'ha organitzat una exposició commemorativa, que ja està oberta al públic sota el títol “Volta a Peu València: Cent anys en peu”, en les instal·lacions del Corte Inglés de l'avinguda de França, al carrer del Pintor Maella, 17.

“Cada gambada és un pas de gegant”

L'alcaldessa ha conclòs la presentació de la Volta a Peu 2024 assegurant que “cada gambada en esta edició és un pas de gegant”, i ha agraït la labor de la Fundació Maides “i el seu compromís per a continuar donant esperança a persones amb malaltia mental greu i crònica, i situacions de pobresa i exclusió social”.

Catalá també ha reconegut “la participació dels més de 30 clubs d'atletisme de la ciutat i de les desenes de milers de persones que practiquen cada dia deporte i ixen a córrer”, i ha destacat la importància de les més de 40 proves del calendari Valéncia Ciutat del Running (entre elles, tres carreres considerades les millors d'Espanya: la 10K, la Mitja Marató i la Marató, segons la Federació Espanyola d'Atletisme) i la labor protagonista de la Fundació Trinidad Alfonso.

L'alcaldessa de València ha assegurat que la labor de totes estes entitats i persones “és fonamental perquè el cor de València continue bategant i fluint salut i solidaritat per totes les artèries de la ciutat, que són els seus carrers, i que fan de València una ciutat única per a l'atletisme mundial”.

Recursos multimèdia

María José Catalá
Paco Borao