Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Ordenanza contaminación acústica, hospital Clínico - València

Vés enrere Pleno. Ordenanza contaminación acústica, hospital Clínico

Volver

La ciutadania pot consultar i al·legar propostes a l’Ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica

El Ple aprova, de forma inicial, esta normativa que, entre altres mesures, preveu limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera

• A l'Hemicicle s'impulsa l'ordenança que permetrà limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera

28/04/2022

La nova Ordenança Municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica ha incorporat prop d’un 70 % de les aportacions dels grups municipals. El Ple ha aprovat hui, de forma inicial, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, este text que ara se sotmetrà, durant un mes, a informació pública. Entre les novetats que inclou, respecte a la normativa en vigor, s’establixen distàncies mínimes de 30 metres entre activitats sense ambientació musical, i de 65 metres per a les que en tenen, “una mesura que serà aplicable en tota la ciutat, i que permetrà limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera”, tal com ha manifestat el regidor de Qualitat Acústica i de l’Aire, Giuseppe Grezzi.

 

A més d’esta ordenança que, entre altres directrius, inclou un nou capítol específic sobre soroll a les platges, i una secció per al control d'este en els espais naturals protegits, el Ple ha decidit sotmetre a informació pública alguns acords d’urbanisme com la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a ampliar l’hospital Clínic Universitari de València amb un projecte que preveu ampliar un 100% el nombre d'habitacions, un 30% els quiròfans i un 40% les consultes externes.

L’aprovació inicial de l’Ordenança Municipal de Protecció Contra la Contaminació Acústica ha sigut defesa pel regidor de Qualitat Acústica i de l’Aire, Giuseppe Grezzi, qui ha agraït tant la col·laboració dels servicis municipals implicats en la renovació d’esta normativa (el de Contaminació Acústica, el de Domini Públic, el d’Activitats, el de Mobilitat, Policia Local o el de Procediment Sancionador), com als dos grups municipals de l’oposició que han presentat propostes per poder millorar el text de l’ordenança, Ciutadans i Partit Popular. A més, ha defensat “el treball i la implicació conjunta amb diferents entitats socials i empresarials i els servicis municipals”.

Giuseppe Grezzi ha reiterat que “València necessitava ja l’actualització de l’ordenança de 2008 per poder recollir les modificacions legislatives de rang superior que van entrar en vigor quasi immediatament després de la seua aprovació”. Així mateix, ha assegurat que "el nou text, que destaca per ser un document de consens, per fi atén als veïns i veïnes que des de fa temps reclamen una ciutat amb una major qualitat de vida, amb entorns saludables que garantisquen el seu dret al descans”.

En el debat suscitat a l’Hemicicle al respecte, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés, que celebrat que “l’ordenança contempla al·legacions presentades pel seu grup”, ha lamentat que no incloga altres propostes com la de regular la renovació dels electrodomèstics per a conciliar dos temes que són: el de l'estalvi de la factura de la llum i el de la disminució del soroll dels aparells vells que pot molestar el veïnat. Per la seua banda, la regidora popular que ha considerat “tardana l’aprovació d’esta norma”, que “es tracta d’un document poc transparent, que manca de concreció en alguns temes com els relatius a la contaminació acústica en els espais naturals”. El grup Vox no presentat cap al·legació.

Giuseppe Grezzi ha reiterat “la voluntat de diàleg i de consens” dels impulsors d’esta ordenança que presenta una nova estructura “per aconseguir una major coherència i sentit en els seus títols i capítols”. Inclou un títol propi per als instruments de control (Mapa del soroll, plans d’acció, mesures urbanístiques i gestió dels zas), un altre títol propi per al soroll interior de les edificacions, i un altre per al soroll en domini públic. I un total de sis articles i un annex regularan els tocs de campana, amb la finalitat de poder preservar este Espai Sonor d’Importància Cultural i cobrir el buit legal que tenia l’anterior ordenança. D’altra banda, la nova regulació potencia i reforça la labor que exercix la Policia Local en la vigilància, control, mediació i resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana.

 

Ampliació de l’Hospital Clínic

 

Amb l’aprovació inicial d’esta ordenança s’ha tancat el debat dels assumptes de la part resolutiva de l’ordre del dia del Ple que també incloïa assumptes relacionats amb l’urbanisme de la ciutat i de la hisenda municipal.

Cronològicament, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, l'òrgan de govern reunit hui a l’Hemicicle ha decidit, sotmetre a informació pública la modificació puntual del PGOU per a la reordenació urbanística de l'illa de cases en la qual se situa ‘L’Alqueria dels Frares’, que comporta, a més, la conversió en zona de vianants de més de 2.200 metres quadrats de viari, incrementant així la dotació de zones verdes i espais lliures per al barri de Sant Isidre.

D’altra banda, en matèria d’Urbanisme, al saló de plens de l’Ajuntament s’ha acordat la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a ampliar l’hospital Clínic Universitari de València. Esta modificació s’ha dut a terme, a instàncies de la Generalitat, i amb l’abstenció de l’oposició, per adequar el planejament vigent a les necessitats del centre hospitalari.

El Ple també ha acordat, amb els vots del grup que conformen el govern municipal, la modificació puntual del Catàleg de Béns i Espais Protegits de Naturalesa Urbana de València per a la catalogació com a Bé de Rellevància Local (BRL) el ‘Casino de l'Americà’, en el barri de Benicalap.

 

Suport al sector del taxi

 

A l’Hemicicle també s’ha rebutjat, amb el vot del grup dels regidors i regidores del govern municipal i de Ciutadans, del vot en contra de Vox, i l’abstenció del PP, el requeriment formulat per la Comissió Nacional del Mercat i la Competència relatiu a l’Ordenança de Mobilitat que regula la prestació dels servicis dels VTC (Vehicles de Transport amb conductor). En este punt, ha intervingut, en nom de la Federació Sindical del Taxi de València i Província, Fernando Del Molino Ecija per manifestar “el suport del sector del taxi a esta normativa”. “Som 70.000 autònoms, conductors professionals que treballem amb vehicles amb segur i amb totes les garanties, que no es pot compara amb la competència deslleial que exercixen les multinacionals de les VTC”, ha reivindicat.

 

Regulació de la plusvàlua

 

Seguidament, s’ha donat compte i debatut conjuntament els assumptes relacionats amb la hisenda, la coordinació jurídica, la inspecció general, i el desenvolupament innovador dels sectors econòmics i l’ocupació. Entre els acords que s’han adoptat destaca la segona Relació d'expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions 2022, i la regularització de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball de la Fundació Esportiva Municipal. Si bé, al debat ha pres protagonisme l’aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a plusvàlua, que s’ha acordat sense el suport dels grups de l’oposició.

A este respecte, el regidor de Vox Vicente Montáñez ha assegurat que “es tracta d’un impost confiscatori que suposa doble tributació”; mentre el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha reivindicat “la filosofia dels impostos que és reduir la desigualtat entre la ciutadania”; i la regidora popular Paula Llobet ha criticat “la política fiscal de l’Ajuntament que no alleugera les càrregues de la ciutadania”. El regidor d’Hisenda ha defés que València “és de les ciutats que menys cobra per l’impost de plusvàlua”, i ha parlat de “l’eficiència del gasto polític, que hauria de considerar l'estalvi del sou dels representants polítics que no aporten propostes”.

Per últim, entre altres assumptes, en la sessió plenària també s’ha aprovat, de forma inicial, la primera modificació de la plantilla de l’Ajuntament per a l’any 2022 per reforçar els servicis municipals; i s’ha donat compte de la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu estimatòria parcial del recurs de Protecció de Drets Fonamentals interposat contra l’acord plenari relatiu al suport a la causa del poble palestí.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr