Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Lola Gaos. Año Berlanga - València

Vés enrere Lola Gaos. Año Berlanga

Volver

València reivindica “l’eterna secundària” Lola Gaos

Sandra Gómez destaca que les jornades, emmarcades en les activitats de l'Any Berlanga, “posaran en valor la figura de l'actriu valenciana”

• Imatge de l'homenatge a Lola Gaos

28/11/2021

L'Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme i Internacionalització i en col·laboració amb l'Associació Dona i Cinema, ha organitzat una sèrie d'activitats per homenatjar l'actriu valenciana Lola Gaos quan es complix el centenari del seu naixement. Les activitats s'emmarquen en els actes programats per a l'Any Berlanga per la relació de l'actriu amb el director i la seua participació en diverses de les seues pel·lícules com El botxí o Eixa parella feliç.

 

Les activitats, que se celebraran al llarg de tres dies, “reivindicaran la figura de Gaos com a actriu dins de la València de la seua època i posaran en valor la seua importància en la cinematografia nacional per acostar-la i donar-la a conéixer a les noves generacions”, segons ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez. Les jornades, l'acte principal de les quals coincidix amb la data de naixement de Lola Gaos, el 2 de desembre, estan programades en diferents centres culturals de la ciutat. En elles, es pot gaudir de part de la seua filmografia i acostar-nos tant a la seua vida professional i personal, així com al seu compromís polític. El disseny de la imatge que acompanya l'homenatge a l'actriu ha sigut dissenyat per Vicente Mallols i Mireia Miralles.

L'Associació Dona i Cinema s'ha encarregat de coordinar les activitats. El pròxim dimarts, dia 30, en el Centre de Cultura Contemporània Octubre els assistents podran gaudir d'una de les obres més significatives de la seua filmografia: Furtivos, de José Luis Borau, cinta de 1975, una de les poques pel·lícules en la qual va interpretar el paper protagonista i que va guanyar, entre altres premis, la Petxina de Plata en el Festival de Sant Sebastià.

El dia 1 de desembre de vesprada a la Sala SGAE Centre Cultural es projectaran uns curtmetratges inèdits del director Rafael Gordon. El director estarà present per presentar els curtmetratges i parlar de la seua experiència professional amb l'actriu. I el dia 2 de desembre, una xarrada sobre la figura de l'actriu com a “eterna secundària” amb la guionista Alicia Martínez i amb la presència de Piero Falla, actor i amic de Lola Gaos, posarà la fi a les activitats programades. La trobada se celebrarà de vesprada a la Sala Muralla del Col·legi Major Rector Peset.

De matí, el mateix dia 2 de desembre i coincidint amb el centenari del seu naixement, tindrà lloc un acte al Jardí Botànic, amb la presentació d'un mural comunitari, obra de les artistes grafiteres Barbiturikills i Galeta María. Sandra Gómez inaugurarà este acte al qual també assistiran les comissionades de l'Any Berlanga per l'Ajuntament de València i la Generalitat, Teresa Cebrián i Rosana Pastor. L'acte continuarà amb les ponències de l'escriptora Margarita Ibáñez, autora del llibre Els Gaos: un somni republicà, que versa sobre la faceta més política de l'actriu i la seua família. Seguidament, es procedirà a la ponència d'Áurea Ortiz sobre la seua vida professional i la seua transcendència en el context cinematogràfic valencià i nacional. L'acte acabarà amb la intervenció d'Elena Salcedo Gaos, neta de Lola Gaos, qui ens acostarà a la vida més personal de l'artista valenciana.