S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Inventario Ayuntamiento de València - València

Vés enrere Inventario Ayuntamiento de València

Tornar

La ciutat de València compta amb un patrimoni municipal valorat en 3.700 milions d'euros

• La Llotja va ser declarada Monument Històric Artístic de caràcter nacional en 1931.

21/05/2024

  • La Comissió de Patrimoni dona el vistiplau a l'Inventari General de Béns i Drets Reals de la Corporació que serà aprovat en el Ple de maig
  • Els béns immobles municipals, que inclouen jardins, cementeris, zones verdes, monuments i edificis, suposen el 94% del valor de l'inventari
  • El primer inventari municipal, elaborat en 1925 pel govern de Luis Oliag, atorgava a la Llotja de la Seda un valor de dos milions de pessetes

A més de 3.700 milions d'euros ascendix l'import total del patrimoni municipal de la ciutat de València. Concretament: 3.700.293.921,35 €. La Comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau este dimarts a l'Inventari General de Béns i Drets Reals de la Corporació a data 31 de desembre de 2022, que serà aprovat definitivament en la pròxima sessió plenària del mes de maig. Es tracta d'una fotografia detallada del patrimoni que atresora l'Ajuntament de València, des de monuments i edificis d'un valor incalculable com les Torres de Serrans, la Llotja de la Seda o les Torres de Quart, per exemple, fins a paratges com la Devesa i el reial llac de l’Albufera, la col·lecció de pesos i mesures donats pel comte de Trénor, les Sitges de Burjassot o l'ermita de Sant Jordi en el terme del Puig.

L'inventari municipal és un document viu que patix canvis a través de les altes, les baixes o les modificacions dels béns. Tal com marca el Reglament de Béns de les Entitats Locals, l'Ajuntament ha efectuat les operacions necessàries per a actualitzar la situació de l'Inventari a 31 de desembre de 2022. Per a això, el Servici de Patrimoni compta amb una potent aplicació informàtica: SIGESPA. El Sistema de Gestió Patrimonial es va implantar en 1997 i permet instruir amb celeritat i eficàcia tots els expedients administratius vinculats amb les variacions de l'inventari. Cal tindre en compte que els 4.382 béns immobles municipals suposen aproximadament el 94,32% del valor total de patrimoni de l'Ajuntament de València. L'inventari municipal està distribuït en huit epígrafs. Els més destacats són els que es corresponen amb els immobles, els mobles històrics o de considerable valor econòmic, els vehicles i els 18 cavalls de la Policia Local.

Béns immobles

El llistat dels béns immobles municipals està encapçalat per la Llotja de la Seda, les Torres de Serrans i les de Quart, la Casa Consistorial, el Cementeri General i la Devesa del Saler. En este apartat s'inclouen també parcs urbans, jardins, edificis públics, mercats, cementeris, fonts i tota mena de parcel·les municipals. El valor global a 31 de desembre de 2022 supera els 3.490 milions d'euros.

Encara que la legislació actual obliga a indicar “el valor que correspondria en venda a l'immoble” és evident que els monuments històrics declarats com a Bé d'Interés Cultural (BIC) són edificis únics i insubstituïbles, estan fora del mercat i no es poden posar a la venda. Així succeïx, per exemple, amb la Llotja de la Seda i les Torres de Serrans i de Quart, que van ser declarats “monuments historicoartístics pertanyents al Tresor Artístic Nacional” pel govern espanyol el juny de 1931.

Entre els paratges que figuren en l'inventari destaquen, sens dubte, les 778 hectàrees de la muntanya de la Devesa del Saler i les 2.964 hectàrees del reial llac de l’Albufera. Des del punt de vista mediambiental i històric tenen un valor, literalment, incalculable.

Inventari municipal de 1925

El primer inventari municipal elaborat per l'Ajuntament data del 31 de desembre de 1925, en l'època de Luis Oliag com a alcalde de la ciutat. El valor del patrimoni municipal de fa un segle era de poc més de 38 milions de pessetes. Per a fer-se una idea del cost de la vida en 1925, una consulta a la premsa valenciana en l'Hemeroteca Municipal ens revela que el preu de l'entrada de butaca per a gaudir d'una sarsuela en el teatre Apolo, en la Nit de Cap d'Any de 1925, era de tres pessetes.

Els esforçats funcionaris que van elaborar el primer inventari municipal en 1925 es van trobar amb moltes dificultats tècniques i van lamentar no haver anotat la col·lecció de quadres existents a la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer i no haver valorat tampoc la col·lecció conquiliològica municipal, entre altres elements. Això sí, li van atorgar un valor econòmic a immobles com la Llotja de la Seda (dos milions de pessetes), Torres de Serrans (500.000 ptes.); Palau Municipal (450.000 ptes.); Cementeri General (300.000 ptes.); Torres de Quart (200.000 ptes.); o l'Almodí (150.000 ptes.). Es tracta, en definitiva, d'una mostra del patrimoni municipal de València, tant històric com artístic, que no té preu per als veïns i veïnes de la ciutat.