S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Debate estado ciudad. Portavoces grupos políticos - València

Vés enrere Debate estado ciudad. Portavoces grupos políticos

Tornar

L'Hemicicle ha acollit les intervencions de tots els grups polítics municipals en el debat sobre l'estat de la ciutat

Els portaveus de les diferents formacions han plantejat les seues propostes, diagnòstic i aportacions sobre la situació de València

• Tots els grups polítics municipals han participat en el debat

21/10/2022

En el sisé debat sobre l’estat de la ciutat, l’últim de l’actual mandat, han participat els portaveus dels diferents grups polítics municipals, que ho han fet en dos torns: el primer, de 15 minuts; i el segon de huit; i per ordre de menor a major representativitat: José Gosálbez (Vox); Fernando Giner (Ciutadans); Sandra Gómez (PSPV); María José Catalá (PP), i Carlos Galiana (Compromís). El debat s’ha tancat amb la intervenció final de l'alcalde, Joan Ribó.

Vox: “volem una València segura”.

 

El torn que correspon als grups polítics l'ha obert el portaveu de Vox, José Gosálbez, que ha reivindicat la “València real de la qual han parlat les entitats” enfront de la “València ideal que ha presentat l'alcalde”. Gosálbez ha criticat la política de seguretat i ha reclamat “la reorganització de la plantilla de Policia Local i major presència de la policia de barri”.

El portaveu de Vox ha rebutjat també l'acció de l'equip de govern en matèria de neteja: “volem una València neta amb els jardins nets i mantinguts” i ha fet una especial referència al barri de Sant Isidre. Gosálbez ha reclamat millor atenció per part dels Servicis Socials “amb un sistema de cita prèvia àgil i eficaç”.

El portaveu de Vox ha afirmat que “com no s'executa inversió, no es proporciona als nostres barris les dotacions que necessiten”. En el capítol cultural, ha criticat la política de subvencions de l'actual equip de govern i ha assenyalat que “ja és hora que es defense el nostre patrimoni històric i cultural”.

Ciutadans: El problema de l'habitatge

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha centrat la seua intervenció en el problema de l'habitatge. Encara que el regidor s'ha referit també a altres aspectes de la gestió de la ciutat en els quals, segons la seua postura, el govern municipal no està actuant com deuria, com ara “els problemes de brutícia, seguretat, plagues i soroll”, la base de la seua intervenció ha girat al voltant de l'habitatge. I la causa de les mancances en este àmbit, ha afirmat, “és que falta gestió, diàleg i consens”.

Giner s'ha centrat especialment en el problema que la situació de la vivenda genera entre la joventut, “que impedix que els nostres joves es puguen emancipar”, i ha assegurat que “això situa la nostra ciutat en posició de desavantatge respecte a altres. Els nostres sous són menors però ja està costant viure com en altres ciutats més cares, com Madrid i Barcelona”, ha afirmat, i ha criticat el treball de l'empresa municipal AUMSA, que ha qualificat de “desengany”.

En este context s'ha referit també a l'habitatge social, i ha denunciat que, mentre que el registre de demandants de vivendes de lloguer social suma 2.500 i 1.000 en AUMSA, els recursos municipals són de només 163 habitatges. Giner també s'ha referit a la mobilitat a la ciutat, i ha criticat que “es multe la ciutadania per a impulsar la sostenibilidad. No sembla que les multes siguen el camí per a la València Sostenible 2030 -ha afirmat- perquè és una ciutat poc amable amb la seua àrea metropolitana”. El regidor ha reclamat una millor gestió i una reducció dels impostos, i ha conclòs acusant l'equip de govern de “generar una economia low cost, que porta a sous low cost

PSPV: “un ajuntament molt de barri, i molt orgullós de ser-ho”

La vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, que ha agraït “les aportacions constructives de la ciutadania”, ha començat la seua intervenció amb una reflexió sobre “el compromís i la vocació de servici públic, que es demostra en moments difícils com el viscut arran de la pandèmia del coronavirus”, i ha assegurat que “València està superant un d'aqueixos moments, augmentat la inversió i incrementat els servicis públics i les ajudes que protegeixen les famílies, i amb 84.000 persones més treballant en la ciutat”. “Perquè cal representar a la gent corrent d'esta ciutat, i estar pendent de les seues prioritats, del cost de la vida i el problema de l'habitatge”, ha subratllat.

En este sentit, Sandra Gómez ha anunciat un pla per a ajudar a les famílies contra la inflació “que contempla, per exemple, la gratuïtat de l'educació infantil de 0 a 3 anys i ajudes de fins a 500 euros per a les pimes i autònoms de la ciutat, per a compensar la pujada del cost de la llum”. La portaveu socialista també ha informat del pla urbanístic per a l'avinguda del Cid, “que permetrà recuperar els espais degradats dels sis barris que confinen amb la via més poblada de la ciutat de València”.

Sandra Gómez, que en el seu discurs ha reiterat el seu “compromís perquè l'Ajuntament de València siga molt de barri i que, a més, estiga molt orgullós de ser-ho”. “Perquè ser de barri, a més de ser com la majoria d'esta ciutat, significa saber el que costen les coses perquè ningú t'ha regalat mai res”, ha explicat després de manifestar-se defensora “de l'ajuntament de la gent”, i de “les polítiques que generen ocupació i oportunitats per a les famílies treballadores”.

Partit Popular: “cal baixar els impostos”

La portaveu del Grup Municipal Popular, Mª José Catalá, ha començat la seua intervenció criticant la “falta de projecte de ciutat” per part de l'actual equip de govern i en referència a la intervenció de Joan Ribó ha assenyalat que “fa anuncis reciclats perquè no li il·lusiona València”. Després de referir-se a l'increment dels costos energètics “que està tancant negocis” s'ha dirigit a l'alcalde perquè “participe en l'Aliança contra la inflació però baixant els impostos municipals” perquè “València és una de les grans ciutats espanyoles amb la pressió fiscal més elevada”.

Catalá ha criticat la falta d'inversió en dotacions en els barris així com el “col·lapse” de les llicències, la falta de neteja i de seguretat per a concloure que “ens estem barcelonitzant”. Quant a la política de mobilitat, la portaveu del Grup Municipal Popular ha assenyalat que s'han eliminat 11.500 places d'aparcaments i línies de l'EMT i ha afirmat que “l'EMT hauria de ser una eina fonamental i s'ha convertit en un forat negre”.

Catalá ha criticat també la política d'habitatge del consistori i ha assenyalat que els anuncis de l'equip de govern “no són creïbles” perquè malgrat les promeses “només s'han fet 14 habitatges públics en 8 anys”. La portaveu del Grup Popular ha criticat la falta d'esperit reivindicatiu de l'alcalde “enfront dels pressupostos de la Generalitat i els del Govern” i el fet que “ha perdut Fira València i La Marina”. Finalment, també en el capítol pressupostari, Catalá ha criticat que “des de 2016 s'han deixat d'executar 800 milions d'euros”.

Compromís: La ciutat rebel

 Ha tancat el torn d'intervencions dels grups polítics el portaveu de Compromís, Calos Galiana, qui ha volgut fer un repàs per la gestió municipal dels últims 7 anys “per a veure d'on veníem i a on hem arribat”, en este debat, que serà previsiblement l'últim de l'actual mandat. Galiana ha citat Joan Fuster i ha reivindicat l'alegria com a finalitat de la política. Ha explicat que les intervencions dels diferents representants polítics dibuixen dos imatges de la ciutat: “la que vol tornar a un passat que considera gloriós; i la que mira al futur, la que ha canviat la ciutat i vol arribar a tots amb alegria”.

El portaveu de Compromís ha instat la ciutadania a “estar orgullosos de tot el que hem aconseguit”: “hem passat de ser una ciutat deprimida i amb mala reputació, on les oportunitats sempre estaven fora, que era capital mundial de la contaminació, ciutat europea del malbaratament i urbs de la corrupció, a ser una ciutat rebel, que no es resigna, una ciutat valenta, que ja no s'avergonyix”. L'edil ha destacat l'orgull de ser Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, Capital Mundial del Disseny, del Turisme Intel·ligent, seu dels premis Goya i dels Gai Games, i aspirant a la Capitalitat Verda Europea i de la Innovació”. “I una ciutat que s'ha reinventat després de la suspensió traumàtica de les Falles pel covid, que hem aconseguit superar tots junts, sense deixar morir els nostres majors en les residències”, ha afirmat.

Galiana ha conclòs apel·lant a l'orgull de la ciutadania per com es parla de la ciutat en altres llocs. “La nostra manera de fer les coses ha vingut per a quedar-se. Som una ciutat de rebels que creuen que les coses es poden fer d'una altra manera”, des de “la mobilitat sostenible, el suport a l'agricultura i al comerç de proximitat, a la renaturalització i la regeneració de les platges, a la llibertat d'estimar i a la cultura i les festes en els barris i pobles”. “València ja no és una ciutat resignada i amb crisi de reputació. Ja no és la dels grans fastos per als ‘amiguitos del alma’, sinó que és creativa, pròspera i sorprén a Europa”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr