Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Congreso Kaleidos - València

Vés enrere Congreso Kaleidos

Volver

Arranca a València l'IV Congrés Europeu de la Xarxa Kaleidos per a debatre sobre administració pública i la ciutadania

Elisa Valía, que ha inaugurat estes jornades, ha recordat que “la participació ciutadana reforça el sistema democràtic”

• La participació ciutadana centra l'atenció del Congrés organitzat per la Fundació Kaleidos

27/03/2023

València és la ciutat amfitriona de l'IV Congrés Europeu de Proximitat, Participació i Ciutadania que se celebra des de hui i fins al dimecres 29 de març en el Complex Esportiu i Cultural de La Petxina. En esta trobada, organitzada per la Fundació Kaleidos.xarxa, ha participat l'Ajuntament de València a través de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, “amb la finalitat de reflexionar i plantejar experiències i projectes sobre les polítiques de proximitat, de participació de la ciutadania i d'utilitat pública, així com aprendre a treballar en xarxa i amb noves maneres de governar, amb la implicació de la ciutadania en la gestió pública”.
 

La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal Elisa Valía ha inaugurat esta trobada, titulat ‘Governança local i Agenda 2030: Comunicar per a entendre’, i durant la seua intervenció ha recordat “la importància de treballar en xarxa i de compartir encerts i errors amb altres administracions”. L'edil també ha posat l'accent que “la transparència, la comunicació rigorosa i la participació ciutadana reforcen el sistema democràtic”.

“Estem molt satisfets d'acollir a València l'IV Congrés Europeu de Proximitat, Participació i Ciutadania de la Xarxa Kaleidos, que se celebra des de hui fins al dimecres i en el qual s'abordarà, des de múltiples perspectives, el dret a entendre”, ha insistit Valía. “Les administracions no sols hem de comunicar i informar, sinó que hem de fer-ho de manera que tota la ciutadania puga entendre. I això té a veure amb el contingut, però també amb el format, els canals de comunicació i molts altres elements. Si garantim el dret a entendre de la ciutadania, garantim la bona salut de la democràcia”, ha conclòs la regidora.

Per la seua part, el regidor a l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat José Ángel Carcelén, com a membre de la presidència de la Fundació Kaleidos, ha titllat a València com a “magnífica ciutat” i ha explicat que el que es persegueix és “que este congrés se centre en l'anàlisi, la reflexió i el debat sobre la comunicació, atés que en estos moments, els ajuntaments desenvolupen agendes urbanes 2030 amb processos innovadors”.

“Així, ha afegit, la intenció és que estes jornades siguen una oportunitat per a innovar en la gestió pública i per a això és importantíssim la construcció col·laborativa i el paper de la ciutadania en la construcció de les nostres agendes. I Entenem que perquè això ocórrega, fan falta noves narratives i nous relats”. Per a Carlecén “és un moment oportú i interessant” per a reflexionar sobre administració i ciutadania”.

La primera ponència, titulada ‘El Dret a Entendre’, l'ha oferida la doctora en Filologia Hispànica i professora titular de la Universitat de Barcelona (UB) María Ángeles García, “experta en discurs jurídic administratiu, comunicació persuasiva i llenguatge clar”; Esta vesprada se celebra la taula redona ‘Segur que les persones estan en el Centre?’; i la jornada de hui la tanca la responsable de la gestió de qualitat en la Direcció General de la Traducció de la Comissió Europea, Ingemar Strandvik.

Demà, dimarts 28 de març, es debatrà sobre models i experiències d'innovació pública local amb la participació de la directora executiva d'Access Info Europe, Helen Darbishire; la directora de comunicació de la companyia Prodigioso Volcán, Judith González; el fundador de GovInsight, Alexander Heichlinger; el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya, Jaume López; el director general de Participació Ciutadana, Transparència, Cooperació i Voluntariat en el Govern d'Aragó, Raúl Oliván; la directora general de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Madrid, María Pía Junquera; i el cap del Servico d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Fermín Cerezo.

A la vesprada, l'experta en transparència i gestió de dades, dramaturga i fundadora de Xnet Simona Levi parlarà sobre ‘Manipulació informativa i propaganda: A qui beneficien les fake news?’. Per part seua, el doctor (PhD) en Ciència Política en la University of Notre Dona'm (els EUA), David Altman, analitzarà la democràcia contemporània en la ponència ‘Ciutadania en expansió: democràcia directa contemporània’. La jornada es tancarà amb una taula redona composta per la directora del Festival Internacional d'Art i Sostenibilitat Drap Art, Tanja Grass; l'astrofísic i comunicador científic, Javier Armentia; i el doctor i arquitecte en Paisatge Urbà, Pedro Calaza-Martínez.

L'última jornada se celebrarà el dimecres 29 de març amb la participació de la líder del Clúster d'Emprenedores de Women in Tech Spain i fundadora d'empreses de tecnologia i mobilitat, Uliana Torkunova, qui parlarà sobre ‘Neurocomunicació: Com prenem les decisions?’. A continuació, es presentaran els projectes ‘Connectant l'Analògic i el Digital: Projecte Cibervoluntarios’, a càrrec de la directora Fundació Cibervoluntarios; Yolanda Rueda; i ‘Connectant Emprenedoria i Talent: Projecte The Break’, a càrrec del responsable d'aliances públiques a Espanya en The Break, Alberto Alonso de la Fuente; i ‘Connectant el Rural i l'Urbano: Projecte Rural Citizen’, a càrrec del director Rural Citizen 2030, d'Iván del Caz. Posteriorment, tindrà lloc la presentació de la Guia Kaleidos ‘Com implicar, participar i responsabilitzar a la ciutadania en el coneixement i desenvolupament de l'Agenda 2030? 9 Palanques, 49 Estratègies d'Intervenció’. Eta presentació donarà pas a l'última ponència d'este congrés, que serà a càrrec de l'escriptora, periodista i conferenciant, creadora de l'Institut de la Curiositat, d'Iván del Caz, qui parlarà sobre ‘El dret a la Curiositat. Les claus del nou líder del Segle XXI’.

La Fundació Kaleidos Xarxa és una organització intermunicipal fundada l'any 2000 i que se situa com un referent en matèria de Polítiques, Equipaments i Serveis de Proximitat a la ciutadania. Actualment agrupa els ajuntaments espanyols de València, Alacant, Bilbao, Getafe, Màlaga, Sant Boi de Llobregat, Santiago de Compostel·la i Vitòria-Gasteiz.

Recursos multimedia

Elisa Valía
José Ángel Carcelén