Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Chimenea Alameda - València

Vés enrere Chimenea Alameda

Volver

L’Ajuntament rehabilita la segona xemeneia de l’Albereda situada enfront del Parc Gulliver

• L'Albereda, amb la ximeneia que serà restaurada

30/05/2022

La Junta de Govern local aprovarà esta setmana el projecte de restauració de la xemeneia industrial nord de l’antiga fàbrica d’alcohol situada en el passeig de l’Albereda, a l’altura del Parc Gulliver i el Pont del Regne. En este tram de l’Albereda hi ha dos fumerals contigus que, en el seu dia, pertanyien a l’empresa “Destilería Amat Hermanos”, una de les quals ja va estar restaurada en 2016.

 

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que “atés l'estat en què es troba actualment la xemeneia de l'antiga Unió Alcoholera Espanyola de València, la prioritat és la restauració d'este element de gran valor patrimonial, retornant-li el seu aspecte original, restaurant la fàbrica de rajola i recuperant el cromatisme original que li és característic, intervenint a més en les causes de la seua patologia per assegurar el bon estat de l'element durant un llarg període de temps”.

La inspecció ocular duta a terme pels membres de l'equip tècnic, realitzada amb l’ajuda d'una plataforma elevadora telescòpica, i de l'estudi i l'anàlisi feta a partir de l’alçament planimètric i fotogràfic han determinat una sèrie de lesions en diferents parts de la xemeneia que afecten de distintes formes el Bé de Rellevància Local.

Un dels danys més importants que presenta el fumeral són les esquerdes verticals provocades per la introducció, en algun moment de la seua història, d’una escala de manteniment de parallamps. La col·locació d’esta escala va causar també el trencament de peces i rajoles originals.

Per tant, l'objectiu d'esta intervenció serà la restauració i consolidació d'una de les xemeneies industrials, classificada com a Bé de Rellevància Local de la ciutat, consolidant o restituint les seues parts originals, eliminant els elements impropis que han estat afegits en les darreres dècades i recuperar els seus valors arquitectònics i històrics característics.

La regidora Glòria Tello ha assegurat que “la intervenció respectarà les característiques i els seus valors essencials. Es conservaran les característiques volumètriques, espacials, morfològiques i artístiques, així com les aportacions de diferents èpoques que hagen enriquit els valors originals. La xemeneia s’il·luminarà de nit amb un sistema de llum encastat al sòl. La intervenció comporta una inversió de 156.077,89 euros, i s’estableix un termini d’execució de 3 mesos.

Tello ha destacat que “es tracta d’una nova actuació emmarcada en el pla de recuperació del patrimoni de València, que havia estat tan oblidat per part del govern del Partit Popular i que durant estos anys estem restaurant i rehabilitant per al gaudi de tota la ciutadania”.

Recursos multimedia

Glòria Tello