Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Bocetos fallas municipales 2024 - València

Vés enrere Bocetos fallas municipales 2024

Volver

L'Ajuntament presenta els projectes per als monuments fallers municipals de 2024

• Imatge dels projectes de les Falles municipals per a 2024

18/10/2023

  • ‘Llegir en Verd’ i ‘Dos Palomas, una Rama” es plantaran el proper mes de març a la plaça de l'Ajuntament
  • El regidor de Festes i Tradicions i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, ha presentat els projectes junt amb les Falleres Majors, Marina García i Mª Estela Arlandis, i les Corts d'Honor, i amb els artistes autors dels projectes
  • La falla infantil serà obra de Ceballos i Sanabria, amb disseny de Marina Puche; i la major anirà a càrrec de l'artista Pere Baenas, dissenyada per Escif

L'Ajuntament de València ha presentat els projectes dels monuments fallers municipals per a les pròximes Falles de 2024. El Saló de Cristalls ha acollit la presentació dels esbossos dels principals monuments fallers de la ciutat, en un acte en el qual ha participat el regidor de Festes i Tradicions i president de Junta Central Fallera, Santiago Ballester, i les màximes representants de la festa, les Falleres Majors de València, Marina García i Mª Estela Arlandis, i les seues Corts d'Honor, així com els artistes autors dels projectes.

La falla infantil portarà per lema ‘Llegir en Verd, una proposta per a descobrir una València verda i sostenible a través de la imaginació i la lectura, i que serà elaborada pels artistes fallers Ceballos i Sanabria, amb el disseny de Marina Puche. El monument infantil es fa ressò de la Capitalitat Verda Europea, que la nostra ciutat exercirà l'any que ve, a través de la mirada dels habitants més xicotets.

Quant a la falla gran, l'artista Pere Baenas ha presentat el seu projecte 'Dos Palomas, una Rama, dissenyada per Escif, que se centra en la figura de dos grans coloms blanques que subjecten una branca d'olivera. Es tracta d'una falla on la pau i la guerra es mesclen, per a reflexionar sobre el moment que vivim i sobre la necessitat de trobar la pau.

El regidor Santiago Ballester ha subratllat que la falla infantil és la que fa el número 13 per als artistes Ceballos i Sanabria, que enguany, a més, suma l'artista Marina Puche. “És, sens dubte, un trident de garanties per a la falla municipal infantil que farà les delícies de majors i xicotets amb estes falles tan didàctiques a les quals ens tenen acostumats Jose i Paco, i que enguany multipliquen forces amb la imaginació i l'estil propi de Marina”, ha explicat.

Quant a la falla gran, Ballester ha destacat el retorn a la plaça de l'Ajuntament d'un dels artistes actuals més llorejats, Pere Baenas, esta vegada de la mà d'Escif que ja va deixar empremta amb la seua icònica Meditadora. Ballester ha recordat la trajectòria internacional de l'artista urbà: “països com Rússia, els Estats Units, el Senegal... han gaudit dels seus treballs, i ara ens toca a nosaltres, la parada és València i és amb Pere Baenas, amb esta falla que sens dubte porta un missatge molt potent i que segur que no deixarà indiferent a ningú”, ha afirmat l'edil.

Dos Palomas, una Rama

La falla “Dos Palomas, una Rama” presenta dos coloms blancs, que són símbol de la pau, en posició enfrontada, com a símbol de la guerra, per una branca d'olivera, que és de nou símbol de la pau. La reflexió que es propicia és el mode és que la guerra s'alimenta de la dualitat, la manera en que es fa apropiació de la pau per a justificar les guerres, i se subratlla que la pau s'alimenta de la unitat.

El projecte de Pere Baenas i Escif serà una falla clàssica que recupera alguns elements ornamentals, com les estructures laterals de suport, la monumentalitat imperant de les figures principals o el folklore vinculat a rescatar elements populars i quotidians de la nostra cultura, en este cas representats per dos coloms que aletegen a la plaça de l'Ajuntament. Però, al seu torn, és una falla avantguardista i actual, no sols pel seu llenguatge visual que trenca amb el vist anteriorment, sinó sobretot, perquè aposta per un model de falla completament responsable i sostenible amb el medi ambient.

Llegir en verd

La falla infantil 2024 es basa en el fet que València serà Capital Verda Europea en 2024, “un èxit col·lectiu que serà per a les xiquetes i xiquets de hui, una ciutat molt millor quan siguen adults”, en paraules dels seus autors, els qui han presentat “”una fallita en la qual a través de la imaginació i la lectura, descobrim una València verda i sostenible, que segur, aniran percebent amb els ulls molt oberts a mesura que ronden pels seus mil racons cada dia més verds”.

‘Llegir en Verd és, per tant, imaginar-se històries divertides, quotidianes i alegres, amb personatges de mil formes i colors, al voltant d'aquells espais de la nostra ciutat on els seus millors valors ambientals i sostenibles han propiciat que siguem en 2024 la gran capital verda d'Europa, uns xicotets contes que facen les delícies de xicotets, i també d'algun gran", han explicat els seus autors.