19/05/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Olivera

Es tracta d'una espècie de la família de les oleàcies pròpia de la regió mediterrània, molt freqüent a tota la meitat sud de la Península Ibèrica, encara que a les zones més continentals es reduïx la seua presència ja que és molt sensible al fred, en estes zones només apareix en abrics solejats. N’hi ha dos varietats, una silvestre, Olea europaea var. sylvestris, comunament denominada ullastre i una cultivada, Olea europaea var. europaea, l'olivera. La varietat silvestre es troba present als boscs escleròfils, fonamentalment carrascars i suredes, així com als matolls del tipus coscollars i llentisclars. La varietat cultivada es troba àmpliament estesa tant per al seu ús en agricultura com en jardineria.

Característiques de la planta:

Port: arbustiu o arbori, fins a 10 m d'alçada. Branques jóvens, rígides i punxants (en la varietat silvestre) amb corfa llisa i cendrosa. Tronc terrós-grisenc que amb els anys s'encorba i s'esquerda.
Fulles: oposades, coriàcies, senceres, oblongues-lanceolades, lleugerament mucronades. Verd-grisenques al feix i argentades al revérs.
Flors: blanques i molt xicotetes, reunides en xanglots de cimes situats a l'axil·la de les fulles. Calze xicotet amb quatre lòbuls, igual que la corol·la, a la qual estan soldats dos estams.
Fruit: drupa carnosa coneguda popularment com a oliva.

 Aspecte general de l'arbre y detall de la flor

Característiques del gra de pol.len:

Grandària: mitjana (20-22 micres).
Morfologia: circular-el·líptic amb la superfície reticulada. Presenta tres obertures de tipus colpo (obertura allargada).

|

Aerobiologia:

El pol·len de l'olivera es detecta a la nostra atmosfera des de finals del mes de març fins a finals del mes de juny. Les màximes concentracions es produïxen dins de la segona quinzena de maig. Dins del conjunt de pòl·lens registrats a València, l'olivera suposa, segons l'any, entre el 5% i 10%. Este pol·len presenta un patró de comportament prou variable d'un any a un altre. Pel que fa a les quantitats, és freqüent que s'alterne un any de major producció amb un altre de menor quantitat.

 Evolució de les concentracions de pol·len de olivera al llarg de l'any en la ciutat de València

Plantes


Les gràfiques anuals de les plantes alergógenes que il·lustren la informació de cada una d'elles, són el resultat de la mitjana de les dades arreplegades, des del captador de Burjassot, durant els anys 1998 al 2003. Corresponent les conclusions a un estudi de 5 anys del Departament de Botànica de la Facultat de Ciències.
Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI