26/05/2019 L'Oratge L'Oratge


Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

Morera

Amb este nom es denominen dos espècies emprades profusament com a arbres ornamentals, Morus alba i Morus nigra. Tot i que la seua presència és habitual, cap d'estes dos espècies és originària del nostre territori, sinó que van ser introduïdes com a cultiu, des del centre i l'est d'Àsia, ja que les fulles d'estes espècies són la base de l'alimentació del cuc de seda (sobretot la Morus alba) i ha sigut l'abandonament d'este tipus d'activitat el que ha fet que en l'actualitat les trobem a determinades zones com a subespontànies.

Característiques de la planta:

Port: Arbori, 8 a 10 m d'alçada. Copa densa molt ramificada.
Fulles: caduques, alternes, llargament peciolades, ovades amb marge dentat i cordades a la base.
Flors: unisexuals, es troben molt reduïdes i agrupades en inflorescències glomerulars, denses i ovoides. Periant amb quatre tèpals, quatre estams en les masculines i un ovari súper amb dos estigmes en les femenines.
Fruit: infrutescència globosa de tipus sorosi denominada mora, que en el cas de la Morus alba sol ser blanquinosa o rosada, i en la Morus nigra, roig fosc.

  Aspecte general de la planta y detall de la flor

Característiques del gra de pol.len:

Grandària: xicoteta (10-15 micres).
Morfologia: circular, amb superfície granulada. Presenta habitualment 2 obertures de tipus porus oposades.

|

Aerobiologia:

L'època de floració d'estos arbres comença a finals de febrer i es prolonga fins a principis d'abril, és la primera quinzena de març el moment en el qual s'arrepleguen les majors quantitats. El registre d'este pol·len, amb una mitjana anual de 600 grans, constituïx aproximadament el 2% dels registres anuals a la ciutat de València.

 Evolució de les concentracions de pol·len de Morera al llarg de l'any en la ciutat de València

Plantes


Les gràfiques anuals de les plantes alergógenes que il·lustren la informació de cada una d'elles, són el resultat de la mitjana de les dades arreplegades, des del captador de Burjassot, durant els anys 1998 al 2003. Corresponent les conclusions a un estudi de 5 anys del Departament de Botànica de la Facultat de Ciències.
Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI