Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
València celebra el 20 de setembre el World Paella Day en la Marina, amb 12 xefs internacionals cuinant en directe

• Un moment de la presentació este dimarts del World Paella Day 2025.
16/09/2025
- Amb el lema ‘El món parla paella’, la cita reunirà 12 xefs internacionals cuinant en directe, en una jornada que ret homenatge al nostre plat i el convertix en un idioma universal
- Per primera vegada, l'esdeveniment se celebrarà al llarg de tot el dia, amb semifinals al matí i una gran final a la vesprada. A més, durant la jornada es vendran racions de paella valenciana
El 20 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Paella i València el festejarà una vegada més amb un esdeveniment internacional en la plaça de l'Aigua de la Marina (al costat del Cobert 2), per a retre homenatge a este plat, ambaixador de la nostra cultura i gastronomia. Més que un concurs, el World Paella Day és una experiència que unix a diferents països i tradicions entorn de la paella, reforçant el seu paper com a idioma universal i el de la ciutat de València com a bressol de la recepta i epicentre del Rebost del Mediterrani: un model gastronòmic sostenible basat en productes de proximitat.
Així ho han expressat este matí la consellera de Turisme, Marián Cano, i la regidora de Turisme, Paula Llobet, durant la presentació de les novetats del pròxim World Paella Day, en la qual també han participat la cap de servici de Turisme de la Diputació de València, Mª Ángeles García, i el director de la Fundació, Tono Franco.
La consellera Cano ha destacat que “la paella és un producte nostre, una senya d'identitat que s'ha convertit en un plat internacional. Per això, Turisme Comunitat Valenciana donem suport a este certamen, que connecta València amb el món i reflectix la nostra tradició, la nostra cultura i la nostra manera d'entendre la vida”.
Per part seua, la regidora Llobet ha apuntat que “un plat com la paella, i un esdeveniment com el World Paella Day, són la millor mostra del nostre model gastronòmic i del paper de València com a capital del Rebost del Mediterrani”.
Programa del dissabte 20 de setembre
El World Paella Day 2025 començarà a les 10.00 hores amb els cuinats en directe de les semifinals, en les quals els dotze xefs prepararan les seues propostes per al jurat que seleccionarà als sis finalistes. Després d'una pausa continuaran a les 14.00 hores amb la gran final, que es prolongarà fins a les 16.30 i a les 17.15, després de la deliberació del jurat, es donarà la proclamació del guanyador i el lliurament de la copa, però l'esdeveniment s'allargarà fins a les 19.00 hores amb nous cuinats, tancant una jornada completa dedicada al plat més universal de la gastronomia valenciana.
Al llarg de la jornada, els assistents podran adquirir racions de paella a un preu de cinc euros, així com presenciar els distints cuinats i gaudir de l'ambient de l'esdeveniment de principi a fi.
Una celebració amb sabor global
Cal destacar que esta edició de la World Paella Day porta cuinant-se diversos mesos, ja que al llarg de l'any s'han celebrat proves classificatòries en diferents països per primera vegada en la història. Així, participaran dotze xefs internacionals procedents de França (Frédéric Gallego), Polònia (Łukasz Kaniecki), Dinamarca (Eva Gallart López), Romania (Ramona Trujillo Núñez), Bulgària (Kaloyan Kolev), Mèxic (William Téllez), l'Uruguai (Ian Escobar), Colòmbia (Andrés Felipe Otálvaro), el Brasil (Luis Fernando da Rocha Coutinho), Puerto Rico (Roger Sandoval), la Xina (Cheng Xiao Jie) i el Japó (Kenta Seki).
Tots ells han sigut seleccionats pel seu mestratge amb l'arròs, alguns després de superar les semifinals internacionals celebrades en Piriápolis (l'Uruguai), Villa de Leyva (Colòmbia), Osaka (el Japó), Burgas (Bulgària), Puebla (Mèxic) i San Juan (Puerto Rico), i altres en votacions populars als seus països després de llançar campanyes de promoció per a fer-se amb un buit en el World Paella Day 2025.
Immersió en la cultura valenciana
Abans del gran dia, els xefs viuran una experiència única d'immersió cultural i gastronòmica a València. Coneixeran la història de la paella i els grans rebostos naturals de la ciutat de la mà de Chabe Soler, guanyadora del World Paella Day 2020 i xef de Villa Indiano; Rafa Margós, mestre paeller; Santos Ruiz, gerent de la DO Arròs de València; i Javier Baixauli, CEO d'Original Paella.
D'esta manera, el dijous 18 els finalistes descobriran el cicle de l'arròs en l'Albufera. Més tard, a les 18.00 hores acudiran a l'estadi Ciutat de València on se celebrarà el sorteig d'aparellaments per a les semifinals.
L'endemà, acudiran al Mercat Central per a fotografiar-se amb la copa i comprar els ingredients necessaris per als cuinats de l'esdeveniment. També faran una visita guiada pel centre històric de la ciutat i rebran una classe magistral de paella a càrrec de la xef Chabe Soler en Villa Indiano, acostant-se a la tradició i secrets de l'autèntica paella valenciana per a convertir-se en ambaixadors pel món de la nostra recepta autèntica.
Esdeveniment Mediterrani
En este dia la paella s'erigix en un dels màxims representants del Rebost del Mediterrani, una iniciativa llançada per la Fundació Visit València, l'objectiu de la qual és posicionar a la ciutat com a epicentre de l'alimentació sostenible i saludable, gràcies al seu model gastronòmic que aposta pel producte de proximitat i els proveïdors locals amb tres rebostos únics: l'horta, la mar i els seus aiguamolls.
“Tota iniciativa gastronòmica que impulsem des de València encaixa en este posicionament com a Rebost del Mediterrani, ja que no hi ha millor manera de mostrar el nostre compromís i valorar el nostre model gastronòmic que tindre sempre presents a tots els agents que fan de la nostra gastronomia un referent internacional. Un plat com la paella, i un esdeveniment com el World Paella Day, la repercussió de la qual augmenta amb cada edició, són bona prova d'això”, ha declarat Llobet.
Així, el World Paella Day es consolida com un esdeveniment que va més enllà de la competició, mostrant la paella com un vehicle de projecció internacional i una manera d'unir cultures, posicionant a València com a epicentre de la gastronomia mediterrània i com a ciutat que celebra la seua identitat a través d'un dels seus símbols més universals.