Servicios de la web

Hall


Valencia Pl. de l'Ajuntament, 1
46002 València
Tel.: 96 3525478

José Iturbi Báguena

JOSÉ ITURBI BÁGUENA (València, 1895 – Los Ángeles, 1980)

José Iturbi

José Iturbi Báguena va tindre des del seu naixement relació amb la música. Fill d'un tècnic constructor de pianos, va destacar –des de molt primerenca edat– per la seua afició i qualitats per a la música. A l'edat de cinc anys va rebre les seues primeres lliçons de piano, per a ingressar als nou anys al Conservatori de València. Amb tan sols dotze anys va començar la seua vida professional, va impartir classes de piano a xiquets menors que ell i va actuar en bars musicals de l'època. Al 1910, gràcies a una beca concedida per la Diputació de València, Iturbi es va traslladar a París per a completar la seua formació. És a partir d'este moment, quan dóna començament una vertiginosa carrera musical plena d'èxits que el va portar a oferir recitals en les principals sales de concert d'Europa i més tard, d’arreu del món.

Pianista, compositor i director d'orquestra, José Iturbi es va decantar, sobretot, per la seua vessant pianística en què va desenvolupar una tècnica molt personal marcada per una precisió perfecta i nítida. La seua faceta com a director va quedar perfectament integrada amb la de pianista a l'introduir la modalitat de solista-director, per la qual Iturbi dirigia a l'orquestra des del piano, mentres interpretava els concerts.

|
Partitura

En la seua carrera artística Iturbi no es va limitar a un únic estil i va interpretar una gran varietat de compositors com ara Beethoven, Mozart, Liszt, Chopin, Brahms, Shumann o Mendelssohnn, sense oblidar les seues arrels, ja que també va portar la música espanyola arreu del món, tant en la seua faceta de pianista com de director d'orquestra. Albéniz, Granados i Falla van ser alguns dels mestres que Iturbi va incloure en els seus concerts i recitals.

Al 1929, José Iturbi va decidir quedar-se als Estats Units, on es va consagrar com a director d'orquestra. L'Orquestra Iturbi que el mateix va fundar, la Filharmònica de Nova York, l'Orquestra de Filadèlfia, la Simfònica de Chicago o la Rochester Philarmonic són algunes de les formacions que José Iturbi va tindre al seu càrrec fins a 1944, any en què va ampliar la seua trajectòria musical –al ser contractat per la productora Metro Goldwyn Mayer– com a pianista de comèdies musicals. Així s'inicia la carrera cinematogràfica d'Iturbi que es prolongaria durant set pel·lícules i cinc anys.

És, precisament després d'eixa etapa, a l’acabament de la dècada dels 40, quan València el reclama per a recolzar l'ascens de l'Orquestra Municipal de València. La col·laboració del mestre va ser decisiva en la confirmació d'esta agrupació com una de les més importants orquestres simfòniques del panorama musical espanyol i internacional. El 17 d'abril de 1949, José Iturbi presenta a Madrid l'Orquestra Municipal de València. Els concerts que durant diversos dies es van celebrar al teatre Madrid van constituir el primer gran èxit nacional per als músics valencians. I és que, el mestre Iturbi, de nou en la seua doble faceta de pianista i director, va arrancar a la crítica madrilenya un reconeixement sincer. L'Orquestra Municipal va continuar la seua gira nacional per ciutats com Barcelona, Saragossa, Alacant o Terrassa i va aconseguir grans èxits, alhora que va deixar una profunda empremta en els músics valencians.

El 25 de juny d'eixe mateix any, José Iturbi va tornar a la seua terra per a rebre un sentit homenatge dels seus músics i de l'Ajuntament de València, que entre altres guardons, per la seua actitud d'entrega i preocupació per l'Orquestra Municipal de València el van fer mereixedor del càrrec de director honorari perpetu d'esta formació. Un any després, durant 1950, Iturbi va ser el promotor de la primera gira d'una orquestra espanyola a l'estranger. L'esdeveniment va tindre un caràcter molt especial per a l'Orquestra Municipal de València, tant per la importància de l'esdeveniment com per l'èxit obtingut.

La riuada de 1957 que va assolar la ciutat i molts pobles valencians, va motivar que el gran mestre Iturbi cancel·lara tots els seus compromisos artístics per a posar-se al capdavant de l'Orquestra Municipal i realitzar una gira per Espanya amb l'objectiu d'arreplegar fons per als damnificats. Amb esta actuació, José Iturbi demostraria l'afecte que professava a la seua terra natal, a la qual mai no oblidaria.

José Iturbi ha sigut, sens dubte, un dels grans noms de la música lligat indissolublement a la nostra ciutat, i el Conservatori Municipal de Música “José Iturbi” de València, és l'homenatge permanent que li ret esta ciutat.

|


Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI