PASSEJADA URBANA BARRI CONSTRUÏT

with No hi ha comentaris

Dissabte passat 8 de febrer va tindre lloc la passejada diürna d’avançament al Taller de Barri Construït, on van participar persones del barri a títol individual i membres d’associacions (com l’AMPA Max Aub i l’AVV Zaidía-Morvedre). L’objectiu del passeig va ser debatre a peu de carrer, en el marc d’un recorregut preestablert, l’ús i gaudi que es fa de l’espai públic del barri, analitzant les seues manques i potencialitats des d’una perspectiva no sols crítica sinó també propositiva, plantejant possibles soluciones per a millorar la qualitat de vida en el barri.

Al llarg d’aquest recorregut, que va començar en la plaça de Santa Mònica i va discórrer pel carrer Sagunt, l’entorn del Mercat Sant Pere Nolasc, plaça de Nino Bravo, carrer Oriola i carrer Ruaia, les persones assistents van debatre sobre les condicions actuals de l’espai públic del barri. Por un costat, es van qüestionar què condiciones ha de reunir una plaça per a afavorir realment l’esplai i la trobada veïnal (qualitat ambiental, accessibilitat, centralitat, …); i per altra, es van assenyalar conflictes que condicionen l’ús quotidià dels espais: per exemple, el dimensionat inadequat de les voreres, la seua falta d’accessibilitat en alguns trams i la seua impossibilitat d’un ús inclusiu por totes les persones, així com l’existència de barreres físiques  (disfuncions urbanístiques, murs i tanques) i no físiques en alguns punts (determiandes per factors ambientals, falta de vitalitat, degradació de la imatge urbana, etc.)

També es va debatre sobre el desequilibri entre la proporció de l’espai públic ocupat per cotxes i per vianants, i les conseqüències derivades de la presència excessiva del cotxe, analitzant la viabilitat de les opcions possibles per a compensar i/o revertir aquesta situació. D’altra banda, es va detectar la necessitat d’introduir nous passos de vianants per a facilitar el trànsit de vianants i la seguretat viària, o redefinir la disposició del mobiliari urbà per a afavorir el descans i gaudi.

Es va valorar positivament canvis recents com l’obertura del carrer Ruaia i el Jardí de Morvedre, i es va posar l’accent en el potencial dels solars com a espais per a albergar usos públics temporals (esplai, esportiu, etc.) i activitats comunitàries. Aquest ús alternatiu permetria compensar la gran manca d’espai públic i de relació que el barri pateix.

Tots aquests aspectes i molts més es continuaran treballant al Taller de Barri Construït que se celebrarà el pròxim 20 de febrer. Us esperem!