Com mesurem la qualitat urbana? Per mitjà del sistema d'indicadors
El mesurament de la qualitat urbana constituïx la base del sistema d'indicadors, l'objecte de la qual és establir el nivell de qualitat de la ciutat actual i orientar la presa de decisions encaminades a la seua millora en el futur per mitjà de modificacions del planejament i actuacions de regeneració urbana.
Els condicionants urbanístics establits en el sistema d'indicadors ens permeten, en un marc de sostenibilitat, ajustar les decisions del planejament a les necessitats dels ciutadans expressades a través de la participació.
Per a poder estructurar les propostes, es proposen uns objectius bàsics, ordenats per camps d'intervenció urbanística, amb altres dos transversals referents al canvi climàtic i a la perspectiva de gènere.
SÒL
Aconseguir una ciutat compacta, sense buits urbans i amb equilibri entre la població i els servicis dotacionals disposats (ocupació eficient del sòl), diversa amb equilibri entre l'oferta i la demanda d'usos (ús eficient del sòl) i integrada amb el medi natural i rural que la rodeja.
PATRIMONI EDIFICAT
Sobre la ciutat edificada, fomentar la rehabilitació del parc de vivendes per a millorar la seua habitabilitat, accessibilitat i eficiència energètica.
IDENTITAT SOCIAL I CULTURAL
Posada en valor dels elements determinants de la identitat i patrimoni cultural de la ciutat.
EQUIPAMENTS
Aconseguir l'equilibri dotacional en tota la ciutat, de manera que no hi haja diferències entre els barris, incrementant l'accessibilitat als equipaments com a mètode de millora de la seua eficiència amb la garantia de la seua sostenibilitat econòmica.
ESPAI PÚBLIC
Aconseguir la integració del sistema d'espais lliures en la xarxa d'infraestructura verda, garantint l'accessibilitat del ciutadà tant a parcs com a jardins, dotant-los de l'habitabilitat necessària a través de la qualitat ambiental, confort i seguretat que permeten la convivència i relació de les persones.
VIVENDA
Fer efectiu el dret a una vivenda assequible, digna i adequada amb una oferta tipològica diversa i distribuïda equilibradament en la ciutat.
MOBILITAT
Aconseguir una estructura de ciutat a l'escala del vianant, per mitjà de la jerarquització del tràfic rodat, ordenant cada àrea funcional a partir de l'accessibilitat del vianant als equipaments i espais lliures, amb reserves d'aparcament per a reduir l'espai d'ocupació de via pública i la connexió del barri amb les xarxes de carril bici i transport públic.
METABOLISME URBÀ
Optimitzar i reduir el consum d'energia (eficiència energètica), minimitzar l'impacte dels materials de construcció i urbanització (control de residus), reduir la contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica (impacte ambiental) i incrementar la capacitat de la ciutat per a ajustar-se a les conseqüències del canvi climàtic, són els objectius de metabolisme urbà per a la ciutat de València.
POBLACIÓ
Tanquem esta sèrie d'objectius generals per a la millora de la qualitat urbana de la ciutat de València, amb els objectius per als seus ciutadans que des del planejament urbanístic podem proposar per a una major cohesió social, integració i consideració de la perspectiva de gènere.