S'està cercant, espereu....

Festes | Ajuntament de València - València

FESTES

Fotos de festes
 

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.

L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.

El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...

Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.

 

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card

9 D'OCTUBRE

El dia 9 d’octubre la ciutat de València commemora l’entrada del rei Jaume I, fundador del Regne de València, raó per la qual es pren esta data com la del naixement del poble valencià. Al voltant d’esta efemèride se succeïxen diversos actes culturals, institucionals i festius per a celebrar la identitat col·lectiva dels valencians.

Entre altres, és habitual l’exposició pública de la Reial Senyera al Saló de Cristall de l’Ajuntament, l’exhibició de balls i cants tradicionals o la disparada de focs artificials, amb un festival de pirotècnia al Jardí del Túria la vespra de la celebració.

El mateix dia 9, al migdia, té lloc la solemne baixada de la Reial Senyera des del balcó de l’Ajuntament. Tot seguit es forma una processó cívica, en què els valencians acompanyen la Reial Senyera en un recorregut que té al Parterre un moment culminant amb l’ofrena floral de les institucions a l’estàtua eqüestre del rei Jaume I. Després el seguici es reprén i torna a l’Ajuntament, on l’acte es tanca amb la disparada d’una “mascletà”. Des de 2016, esta processó cívica està declarada bé d’interés cultural.

En els dies previs a la festivitat del Nou d’Octubre té lloc també la festa de Moros i Cristians de la ciutat de València, una recreació històrica que té el seu punt culminant la vesprada del dia 9 amb l’entrada de les comparses i filades pels carrers del centre de la ciutat.

El 9 d’octubre també se celebra la festivitat de Sant Donís, considerat el dia dels enamorats valencians. Rememorant la tradició, les parelles es regalen la “mocadorà”, un obsequi consistent en un mocador del coll que guarda productes de l’horta elaborats amb massapà, i també la “piuleta” i el “tronaor”, dos dolços que recorden dos tipus de coets que es disparaven en commemoració del dia de la Conquista.

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card