PASSEJADA NOCTURNA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

with No hi ha comentaris

Divendres passat 28 de febrer va tindre lloc el passeig nocturn amb perspectiva de gènere de #ParticipantMorvedre, dins de les activitats dirigides a un públic específic. L’objecte d’aquesta activitat, orientada a dones, joves i adolescents, era analitzar els factors objectius i subjectius que condicionen la nostra vivència de certs llocs en funció de si els recorrem de nit o de dia, detectant conflictes i necessitats de millora de l’entorn urbà.


Hi ha llocs del barri pels quals evitem passar a causa d’incomoditats del disseny, voreres estretes, obstacles, mala accessibilitat, brutícia, etc., i uns altres, a causa de la percepció d’inseguretat que l’entorn ens genera (llocs foscos, deshabitats, solitaris, etc.), sent aquesta percepció diferent entre dones i homes.


El disseny de l’itinerari es va basar en les respostes recopilades en l’enquesta de barri, que fins ara distingeix com a principals punts negres l’entorn del mercat, el carrer Oriola i el carrer Pepita en el tram de la discoteca Deseo. L’itinerari va arrancar en el Centre de Joventut del Carrer Trinitat, i va discórrer pels carrers Miraculosa i Santa Isabel, la zona del mercat, carrer Sagunt, carrer Oriola, carrer Pepita i carrer Ruaya.


Aquest recorregut va permetre abordar aspectes com la masculinització de determinats espais públics (com els parcs de barres), la feminització d’entorns lligats a la cura (com el mercat ambulant) o la influència del disseny lumínic en la visibilitat de l’entorn i, per tant, en la percepció de seguretat. La tipologia edificatòria, la falta d’activitat comercial i l’abandó d’alguns entorns també es van apuntar com a factors condicionants. També es va reflexionar sobre com un disseny urbà deficient, pel que fa per exemple a l’estretor de voreres i els obstacles visuals (racons, ubicació de mobiliari urbà, estacionament de vehicles), ens fa percebre l’espai de manera amenaçadora, i per tant, condicionen la nostra mobilitat. Altres aspectes debatuts van ser els perfils socials més vulnerables a aquest efectes i els factors no estrictament físics que alimenten la percepció d’inseguretat.