A València s'aborda el procés de revisió de l'ordenació detallada sota la perspectiva de regeneració urbana sobre la base de la formulació dels plans d'àrea funcional com a instruments que desenvolupen el pla especial de directrius de qualitat urbana.
Aquest nou enfocament ens permet incorporar la component estratègica amb projectes d'escala intermèdia i aconseguir així objectius més concrets i pròxims al ciutadà tant en el curt com en el mitjà i llarg termini.
S'implanten d'aquesta forma, mitjançant els plans d'àrea les directrius del PED, establint al seu torn les directrius i indicadors complementaris que s'ajusten a la realitat urbanística i social de cada àrea i implantant-les mitjançant propostes d’actuació que comporten intervencions sobre la ciutat.
El pla d'àrea funcional revisa l'ordenació detallada del planejament vigent sobre la base de les directrius del PED en una o diverses àrees funcionals, i les seues determinacions suposaran la seua actualització o modificació donant així cobertura a les propostes d'actuació.
La formulació dels plans d'àrea funcional suposen un nou enfocament que comporta una nova visió de l'urbanisme, més pròxim al veïnat i encaminat a la resolució de problemes. En resum, es revisa per a intervindre i s'intervé per a millorar la qualitat urbana dels barris i amb això la qualitat de vida dels ciutadans, donant amb això resposta a l'acord municipal d'impulsar la revisió de l'ordenació detallada implementant processos de consulta i participació ciutadana.
El Pla d'Àrea Funcional té una triple dimensió, afectant les seues determinacions a l'àmbit concret i les seues relacions amb la resta de la ciutat.
Atenent a aquesta triple dimensió, el contingut del Pla serà el següent:
- Estratègic, en el qual s'inclourà la documentació d'actualització del PED així com els indicadors complementaris i les directrius particulars de l'àrea.
- Urbanístic, segons el que s'estableix en l'article 35.1 de la LOTUP (Determinacions de l'ordenació detallada).
- Executiu, que recull el conjunt de propostes d'actuació per a la implantació de l'estratègia de millora de la qualitat urbana.
És important recalcar en aquest enfocament la concepció instrumental del document urbanístic, que no és finalista sinó una eina per a la consecució dels objectius estratègics.