S'està cercant, espereu....

Prevenció escolar - València

PREVENCIÓ ESCOLAR

 

Pretenem fomentar l'educació integral de la xicalla i la jovenalla del municipi a través de programes promotors de la salut i el desenrotllament personal, fent especial insistència en els factors de protecció davant de les addiccions.

TALLERS PREVENTIUS


TALLERS PREVENTIUS

En este espai posem a la disposició de les persones interessades, una sèrie de guies didàctiques que tenen com a finalitat facilitar la labor d'aquells educadors i educadores que treballen la prevenció de les addiccions.

En estos materials es plasma l'experiència dels professionals del PMD i recullen les aportacions de les persones que han participat en estos tallers, és a dir, són documents enfocats al treball pràctic.

Estos manuals didàctics versen sobre el bon ús de les Tecnologies i com evitar l'addicció a estes. Ajuden a l'exposició de la Presentació de Diapositives del taller Clickeando, aportant explicacions i estratègies concretes que possibiliten una adequada comprensió per part de qui els rep i faciliten el treball dels monitors o monitores interessades a realitzar els tallers.

Existeixen dos guies, una dedicada a les famílies i una altra a la població juvenil; en cadascuna d'elles es recullen uns continguts i activitats adaptades a la població a la qual es dirigeixen.

|

XARXES SOCIALS


K ME CUENTAS...
Hola a tots i totes:
Som el Pla Municipal de Drogodependències de l'Ajuntament de València.
Hem obert este espai dirigit a la joventut, per a tindre un canal de comunicació i estar més prop de tots i totes les que vulgueu participar en ell.

|

CONCURS K ME CUENTAS...


 

El Concurs K me cuentas és una iniciativa de creativitat encaminada  al fet que la joventut reflexione sobre com utilitzar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) de manera responsable i fomentar la participació de la joventut en la prevenció d'addiccions

Està dirigit a l'alumnat del municipi de València des de 5é de Primària a 2n de Batxiller i C.F. de Grau Mitjà (de 10 a 18 anys).

Existeixen dos categories de participació per edats:

Categoria A De 10 a 14 anys. Modalitat Cartell
Categoria B De 15 a 18 anys. Modalitat Cartell i Modalitat Multiformat.
La temàtica dels treballs ha d’estar relacionada amb:
- “Ús responsable de les tecnologies”.
- “Prevenció de l’ús de drogues”.
- “Prevenció del joc d’atzar en línia i les apostes esportives”

|

PROGRAMES


imatge il.lustrativa

PREVEN-TIC
QUÈ ÉS PREVEN-TIC FORMATIU?
Un programa online i auto-aplicat.
Preven-tic Formatiu forma part d'un programa més ampli de prevenció de l'ús indegut de drogues.
Es dirigeix a promoure habilitats socials i emocionals que puguen servir com a “protectores” a l'inici del consum, entrenar habilitats protectores útils, que enfortisquen a les persones i que reduïsquen les conductes de risc.
És un programa on-line, totalment auto-aplicat, que els usuaris i usuàries poden completar per si mateixos.

|

 

ASTROLABI: Com orientar-se en l'univers de les drogues


El taller Astrolabi és una activitat formativa orientada a la prevenció del consum de drogues, que pretén facilitar una informació a l'alumnat de forma objectiva, veraç i fiable sobre les substàncies addictives i els seus efectes tant psíquics com físics, per a evitar el seu consum o reduir riscos quan estos es produïsquen.

|

Clickeando

CLICKEANDO
Es tracta d'una activitat informativa-formativa, creada des d'el Pla Municipal de Drogodependències i orientada a previndre l'ús indegut de les noves tecnologies en la població escolar del municipi de València

|
 

cartell

LUDENS
El taller Ludens és una activitat informativa que pretén aprofundir en l'ús que actualment fan els i les jóvens dels Jocs d'Atzar Online i en els possibles problemes derivats de la seua utilització.

|
 

GAMER

‘Gamer’ és el nom de l'actualització del contingut del mòdul de videojocs del PrevTec o AdiTec que es va realitzar l'any 2022 per l'equip de Joc i Addiccions Tecnològiques de la Universitat de València. Els videojocs i l'estudi de l'addicció als mateixos han evolucionat molt des del naixement d'este programa preventiu, per la qual cosa l'actualització era una necessitat social imperiosa a causa de l'augment de la prevalença d'esta addicció des de la pandèmia de la COVID-19.5

Més informació

 

Avatars de ser adolescent hui

Programa per a adolescents: "AVATARS DE SER ADOLESCENT HUI".
Tallers participatius amb grups escolars amb l'objectiu de reflexionar sobre els diversos aspectes que entranya el ser adolescent hui, per tal de facilitar la resolució de situacions que generen conflicte individual, familiar i social, amb l'objectiu de promoure un creixement més saludable.

|

cartell

TOCA CINE:
El cine es considera una ferramenta preventiva eficaç enfront de les addiccions. Per això, des del Servici d'Addiccions de la Regidoria de Salut i Consum de l'Ajuntament de València (PMD/UPCCA-València)  s'han elaborat les Guies "TOCA CINE", en què es plantegen activitats per a realitzar al voltant del visionat d'una pel·lícula.

|

 


 

 


 

 


cartel

“Construïx el teu Món”:
Conjunt d'actuacions dirigides a sistematitzar la prevenció dels problemes vinculats al consum de drogues en l'àmbit escolar. Se recolza en una metodologia innovadora denominada IVAC (Investigació, Visió, Acció i Canvi) que trenca amb els esquemes tradicionals de transmissió de coneixement, al basar-se en un procés d'aprenentatge actiu.

|

cartel

Programa “Passa la Vida”:
“PASSA LA VIDA” és un programa de prevenció que consistix en un document audiovisual amb què es pretén fomentar la reflexió i el debat entorn d'imatges, seqüències i diàlegs que reflectixen la percepció que els jóvens tenen del consum de drogues en general i dels suposats efectes positius d'eixe consum en particular.

|

cartel

Programa “Descobrint als Nostres Fills”:
El programa de prevenció familiar i escolar “Descobrint als nostres fills”, consta de tres guies didàctiques, estructurades entorn de las edats dels fills:
De 0 a 6 anys: “Explorant el món amb seguretat”
De 6 a 12 anys: “Entrenar-se per a la vida”
De 12 a 18 años: “Ser o no ser”
El material pretén oferir els elements més importants que definixen una adequada educació afectiva i emocional en la família.
Les guies didàctiques estan pensades per a ser utilitzades directament pels pares i mares.

|
 
 


 


Retomemos

“RETOMEMOS”

Activitat educativa basada en les habilitats per a la vida.
Esta estratègia s'orienta que les persones en edat adolescent puguen per mitjà del desenrotllament d'estes deu habilitats adquirir la capacitat de triar estils de vida saludables que els aporten benestar físic psicològic i social i ajuden a disminuir el risc enfront del consum d'alcohol i la resta de drogues.

. Més informació

 

|

Jovens

PREVENCIÓ ESCOLAR

TOCA CINE


Obrir catàleg en format pdf

Curtmetratges

CURTMETRATGES PER LA IGUALTAT 2016
Organitza: Associació per la Coeducació

Patrocina: UNITAT D'IGUALTAT. Universitat de València, CulturArts-IVAC. Generalitat Valenciana, Saltarinas STS.

Col-laboren: Grupo Viveimagen, Cine en Violeta, la Editorial Edicions 96, Área de la dona. Intersindical Valenciana, UGT, CCOO, Seguros Atlantis y el estudio de diseño Signo Visual.

|
Campiones Invisibles

TÍTOL: CAMPIONES INVISIBLES
DIRECCIÓ: Paqui Méndez
ANY: 2016
DURADA: 16' 18”
RECOMANADA: Majors de 12 anys.

SINOPSIS:Aquest documental mostra algunes de les desigualtats i injustícies, que es donen enla pràctica esportiva, amb les dones professionals que, malgrat obtenir millorsresultats i triomfs que els seus companys homes, no reben el mateix tracte social, nielles, ni els seus èxits esportius, especialment dels mitjans de comunicació.Són dones, triumfadores esportivament, però autèntiques desconegudes per a lasocietat en general, amb el gran perjudici que açò provoca en les xiques que volenincorporar-se a l'esport i se'ls priva d'un referent imprescindible per a la llançar-se a lacarrera esportiva.

És necessari mostrar a la societat que les condicions de partida de les donesesportistes no són equitatives, que per a iniciar-se tenen més obstacles; que elsmitjans de comunicació les ignoren o les tracten com a objectes, que açò és reprotxablei reprovable en una societat avançada i democràtica.

TEMES QUE ES TRACTEN EN EL CURTMETRATGE:

- La invisibilitat i la desigualtat de la dona en l'esport.
- Els estereotips.

|
Obrir la guia

Rango

TÍTOL: RANGO
DIRECCIÓ: Gore Verbinski.
ANY: 2011.
DURADA: 105 minuts.
GÈNERE: Aventures / Comèdia.
CLASSIFICACIÓ: Apta per a tots els públics.
RECOMANADA PER A TREBALLAR: A partir de 6 anys.

SINOPSI: La pel·lícula explica la història de Rango, un camaleó domèstic que viu en un terrari, Rango és un gran aficionat a l'actuació i passa els seus solitaris dies inventant-se històries on el seu paper sempre és el d'heroi. De forma accidental, Rang acaba perdut enmig del desert de Mojave, amb l'ajuda de Faves aconsegueix arribar al poble més proper, una vegada allí i fent gala dels seus dots interpretatius, Rango es presenta com una llegenda viva de el “Salvatge Oest”, i s'erigeix com una nova esperança per al poble enfront dels durs temps que estan travessant. Però de seguida s'adona de la gran diferència que hi ha entre actuar i la vida real i es veu forçat a enfrontar-se a alguns aspectes de la seua identitat i a aprendre el significat de l'amistat.

VALORS QUE ES PODEN TREBALLAR:

L'autoestima i l'autoconeixement, l'empatia, l'honestedat, l'honradesa, la justícia, la valentia i l'acte-confiança, el treball en equip i la cura i protecció dels recursos naturals.

|
Obrir la guia

LOL

TÍTOL: LOL
DIRECCIÓ: Lisa Azuelos
ANY: 2012
DURADA: 97 min.
GÈNERE: Comèdia dramàtica / Adolescència / Família
REPARTIMENT: Miley Cyrus, Demi Moore, Douglas Booth, Ashley Hinshaw, Adam G. Sevani, Lina Esco, Tanz Watson, George Finn, Ashley Greene.
CLASSIFICACIÓ: Majors de 12 anys.
RECOMANADA PER A TREBALLAR: Guia d'activitats dirigida a mares i pares.

SINOPSI: Lola, més coneguda en l'institut com “Lol”, està vivint aqueixa època complicada, l'adolescència, en la qual es va a la recerca de la independència, la identitat i la maduresa. Lola va a descobrir el valor de l'amistat, el primer amor, el desig d'experimentar amb el prohibit, l'acceptació de límits i la importància de la sinceritat i el respecte en les relacions familiars. En la pel·lícula cobra especial importància la relació de Lola amb la seua mare, aquesta és una relació oberta i sincera, fins a on pugues ser-ho tractant-se d'una adolescent, Anne creu conèixer perfectament a la seua filla, fins al dia que troba casualment el diari de Lola.

TEMES QUE ES PODEN TREBALLAR:

L'ADOLESCÈNCIA com a etapa de canvis:

Les relacions familiars; les diferències intergeneracionals.
El valor de l'amistat, la importància del grup.
El camí cap a la maduresa sexual i el descobriment de la sexualitat.
La transgresion: experimentar amb el desconegut, amb el prohibit.

|
Obrir la guia

Alcohol y Coca

TÍTOL: ALCOHOL I COCA
DIRECCIÓ: Glen Gordon Caron
ANY: 1988
DURADA: 120 minuts
GÈNERE: Drama Psicosocial / Addiccions
REPARTIMENT: Michael Keaton, Kathy Baker, Morgan Freeman, M.Emmet Walsh, Tate Donovan, Lucca Bercovici, Ben Piazza, Henry Judd Baker
CLASSIFICACIÓ: Majors de 12 anys.
RECOMANADA PER A TREBALLAR: Guia d'activitats dirigida a professionals o estudiants de graus relacionats amb el món de les drogodependències: psicologia, medicina, infermeria, treball social, educació social etc.

SINOPSI: Keaton interpreta al broker de borsa Daryl Poynter, l'addicció de la qual a la cocaïna quasi ho destrueix. La pressió a la qual es veu sotmès per part de la família i de la policia, li porta a ingressar en un programa de desintoxicació privat, no obstant açò, Daryl creu que pot deixar la cocaïna quan vulga i no s'esforça a aconseguir-ho, per a ell no és un problema, finalment acabarà descobrint que està més compromès amb la droga del que ell creia. L'ingrés en el programa de desintoxicació li va a garantir una cosa més: la més dura batalla per la seua vida. “Alcohol i Coca” és un magnífic estudi sobre els dimonis personals… que et fan viure la vida sense pensar les conseqüències.

TEMES QUE ES PODEN TREBALLAR:

Coneixement sobre drogues i correcció de distorsions cognitives.
Aspectes destacats del perfil psicologico de les persones addictes a la cocaina i
a l'alcohol.Tractament de deshabituació de la cocaïna i l'alcohol.

|
Obrir la guia