S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València acull 90 ucraïnesos que fugen de la guerra

Maite Ibáñez: “Estem tractant de donar resposta a la situació actual”

• Casal d'Acollida a Rocafort

28/02/2022

La regidora responsable de l’Àrea de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha comunicat que la ciutat actualment acull 90 ucraïnesos que fugen de la guerra al seu país i es preveu que esta xifra augmente les properes setmanes. Durant una visita al Casal d’Acollida de Rocafort, on hi ha un grup de joves que estaven d’excursió per Espanya quan va esclatar el conflicte, Ibáñez ha confirmat la implicació municipal en l’atenció a futurs desplaçats.

 

La responsable municipal de Migració ha detallat com s’ha anat produint l’arribada de ciutadans ucraïnesos les darreres setmanes. “Han arribat progressivament per avió i les darreres setmanes hem rebut diverses famílies. Després del tancament de l’espai aeri s’estan desplaçant també amb cotxe. Quasi tots els ucraïnesos que venen estan fugint de la situació, augmentant el nombre de famílies d’acollida. Des de les darreres setmanes, de 150 persones amb este perfil d’acollida, 90 són d’Ucraïna”.

Però hi ha diverses situacions: “Hi ha un altre tipus de perfils, com el grup de joves que estaven fent una ruta per Espanya, es van quedar a València i les famílies els han dit que no tornen. Van arribar divendres. Ha estat complicat aconseguir que contacten amb les seues famílies perquè en algunes zones no hi havia xarxa o estaven tancats en búnquers, però és important que hagen pogut localitzar-los per saber que estan bé. Tot i que la situació és una enorme incertesa”.

També hi ha refugiats russos que han eixit del país per l’absència de llibertat sexual. Ibáñez ha explicat: “Fa uns mesos van vindre de Rússia una parella de dones i recentment hem acollit una xica perseguida per pertànyer al col·lectiu LGTBI. Este perfil de russos que defensa els seus drets socials també està arribant i diuen que Putin no els representa. A més, estan preocupats perquè no es genere odi cap a la població russa, perquè consideren que el que està passant és una bogeria. M’agradaria subratllar que s’ha generat una gran solidaritat entre les persones ucraïneses i les russes acollides”.

La regidora no coneix una estimació al voltant del nombre de persones que puguen arribar en les pròximes setmanes, però ha assenyalat: “Excepte estos xics als qui els va agafar ací, la resta ve conscient de la necessitat de fugir de la situació al seu país . Estem intentant donar resposta a tot el món i pensant a ampliar nous espais i recursos perquè sabem que en les properes setmanes és molt probable que arriben més”.

La regidora Maite Ibáñez ha destacat la coordinació amb la Generalitat i el govern d’Espanya, “encara que som conscients que la primera porta d’accés a la ciutat és el Centre d’Acollida de la Immigració”, i també ha posat de relleu la coordinació amb altres entitats com la Creu Roja.