S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La ciutadania pot fer propostes als projectes finalistes per al disseny del Parc de Desembocadura fins a este diumenge

L’alcalde anima el veïnat a participar-hi per “millorar” i “arribar al màxim consens” en “un projecte molt important per a València”

• Recreació de les cinc propostes finalistes

06/01/2023

El veïnat pot fer aportacions fins a este diumenge, dia 8, a les cinc propostes finalistes del concurs de disseny internacional de projectes per a la creació del Parc de Desembocadura, de les quals eixirà el pla per a donar solució a la connexió verda del llit del Túria amb els Poblats Marítims. L’alcalde, Joan Ribó, ha animat la ciutadania a participar-hi per tal de “millorar” i “arribar al màxim consens” en “un projecte molt important per a València”.
 

Les propostes finalistes seleccionades pel jurat són les titulades Ombra, riu i conviu; Sendes d’aigua; Riu-diversitat; (Con)fluir, i Verd-marí. Tal com preveia el procés de participació inclòs en les bases del concurs, totes cinc s’exposen públicament, de manera presencial i digital, a fi que la ciutadania i les organitzacions que ho consideren facen arribar observacions i suggeriments que permeten enriquir-les. Els projectes es poden vore a la plaça de l’Ajuntament i al costat de l’Edifici del Rellotge, a la Marina de València. A més, són accessibles a través d’un web municipal creat a l’efecte.

L’alcalde ha instat el veïnat a contribuir-hi per les implicacions que el Parc de Desembocadura té en el municipi. En primer lloc, “acabar el parc del riu Túria, un dels més importants d’Europa en estos moments”, amb més de 123 hectàrees, quasi deu quilòmetres i usos molt diversos. D’altra banda, suposarà la connexió amb l’Albufera. Així mateix, “tots els problemes que l’ampliació del port ha causat a Natzaret d’alguna manera es pal·lien i la gent de Natzaret pot dir que sí s’ha quedat sense platja, però tindrà un riu de qualitat i un parc dels millors de València”. En este context, l’alcalde ha agraït al Port de València la cessió de quasi 80.000 metres quadrats de terrenys i l’aportació econòmica que realitzarà per a la infraestructura verda.

Els equips redactors podran incorporar les aportacions ciutadanes a l’hora de redactar els projectes en l’última fase del concurs, la qual conclou el pròxim 3 de febrer. Una vegada rebuda tota la documentació, el jurat emetrà la decisió definitiva al voltant del mes de març. El guanyador serà premiat amb l’adjudicació del contracte de redacció del projecte i direcció d’obra de la primera fase: les 9,3 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 16,7 milions d'euros, dels quals l’Autoritat Portuària aportarà una part. S’estima un termini de huit mesos per a la redacció del projecte des que se signe el contracte, i un termini d’execució de 24 mesos des de l’adjudicació.

Amb el Parc de Desembocadura es planteja una visió conjunta de tot el Jardí del Túria. L’àmbit d’actuació del futur parc comprén 245.000 metres quadrats, des del pont de l’Assut de l’Or fins a Natzaret, i suposarà una inversió al voltant de 35 milions d’euros.

Les cinc propostes

La proposta presentada amb el lema “Ombra, riu i conviu” desenvolupa una infraestructura verda-blava ordenada al llarg de tot l’àmbit i incorpora recorreguts ciclistes i per a vianants. És un corredor ecològic que potencia les relacions ambientals amb l’horta, a més de la integració amb la ciutat. El traçat de la làmina d’aigua és irregular, i es disposen passarel·les de fusta a manera de xicotets embarcadors, intercalant alguna zona de platja.

La finalista “Sendes d’aigua” planteja la presència de l’aigua, que es manifesta a través de diversos elements, com ara séquies, marjals, riu i platja, diferenciant el tram entre l’Assut de l’Or i l’eixida en la mar, del tram que es proposa a Natzaret, on es dissol el riu recreant la platja simbòlica del barri i les séquies de la ciutat. A més, planteja, en tot el recorregut del riu, canals secundaris en paral·lel amb el principal, generant illes que es constituïxen com a espais d’inundació enfront de les grans avingudes.

La tercera proposta, “Riu-diversitat”, presenta tres paisatges per a la renaturalització del Túria com a fil conductor, amb un parc de ribera en continuïtat amb els trams anteriors del llit, un parc d’horta amb la incorporació de parcel·lacions en resposta a la trama ja edificada, i finalment el Parc del Mareny, que posa en relació la ciutadania amb la mar.

El projecte “(Con)fluir” incorpora paisatges de ribera al llarg de tot el llit, que s’articulen a continuació amb el paisatge mediterrani, on se situen prades d’esplai o espais programables. En la zona de Natzaret es genera un espai deprimit en contacte amb la làmina d’aigua de la mateixa eixida a la mar, a manera de platja fluvial inundable. Proposa addicionalment en esta zona una barrera natural de protecció amb l’àrea portuària.

Finalment, “Verd-marí” planteja un primer paisatge fluvial en què es ramifiquen i estenen els fluxos d’aigua en aiguamolls amb vegetació de ribera per a la depuració de l’aigua. Este paisatge es transforma en un paisatge portuari que es renaturalitza, i que culmina en un tram final sense presència d’aigua, on es recrea el paisatge de la Devesa, amb topografia suau com a barrera enfront de la zona portuària.

Les recomanacions del jurat

El jurat està integrat per l’alcalde, Joan Ribó; la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez; el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez; i, com a novetat, compta amb un representant de la Federació d’Associacions de Veïns de València. També en formen part arquitectes i enginyers en representació de l’Ajuntament; del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canales i Ports; del Col·legi Territorial d’Arquitectes; de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i de l’Autoritat Portuària de València, així com una persona experta en perspectiva de gènere.

En l’acta del jurat s’inclouen una sèrie de recomanacions als concursants que hauran de tindre en compte en desenvolupar l’avantprojecte de l’última fase: la revisió de les propostes perquè no condicionen el desenvolupament de sectors urbanitzables com el Grau, altres corredors funcionals o ecològics, o altres infraestructures previstes; l’estudi de les connexions inferiors i passos d’itineraris sota els diferents ponts dins de l’àmbit; que es done una resposta adequada a la continuïtat del jardí actual en l’entorn de l’Àgora; oferir solucions de connexió amb l’entorn terciari plantejat en els molls del Port, enfront de Natzaret, i representar el pas de la línia L10 de tramvia al seu pas pel pont de Drassanes cap a la Marina.

Disposem de tall de veu, material gràfic i PDF. Es pot accedir a les imatges de la presentació de les cinc propostes finalistes a través del següent enllaç: https://acortar.link/l1di1k

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó