S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Joan Ribó planteja a Nàpols la necessitat d'impulsar “ciutats amb port, en lloc de ports amb ciutat”

L'alcalde de València ha intervingut este dilluns en la reunió del clúster marítim internacional, en el marc de la Naples Shipping Week

• La Naples Shipping Week 2022 ha començat este matí a la ciutat italiana de Nàpols

26/09/2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut este dilluns en la Naples Shipping Week, la reunió del clúster marítim internacional que se celebra a la ciutat italiana de Nàpols, on ha defensat la idea d’“impulsar el desenvolupament de ciutats amb port, en lloc del model de port amb ciutat, que no garantix un avanç sostenible i centrat de les necessitats ciutadanes”. Ribó ha participat en la taula redona “Els alcaldes de les ciutats portuàries”, on ha plantejat els progressos i les complexitats de València en la seua relació amb el port, i ha subratllat la necessitat que els desenvolupaments estratègics i d'infraestructures s'assenten sempre “sobre els conceptes de sostenibilitat, protecció del medi ambient i solidaritat”.

La Naples Shipping Week 2022 ha començat este matí a la ciutat italiana de Nàpols, amb la conferència «La mar i la ciutat 5.0. Cap a una planificació compartida del sistema port-ciutat-costa-mar», que ha pronunciat el secretari general de l'OMI (Organització Marítima Internacional), Kitack Lim. Esta xarrada d'obertura ha donat pas a la taula redona protagonitzada pels alcaldes d'importants ciutats portuàries nacionals i internacionals, entre ells, l'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha intervingut juntament amb l'alcalde del municipi i ciutat metropolitana de Nàpols, Gaetano Manfredi; l'alcalde de Rijeka (Croàcia), Marko Filipović; i els alcaldes de les ciutats italianes de Livorno, Lucca Salvetti; de Monfalcone, Anna Maria Cisint; de Gènova, Marco Bucci; de Rávena, Michele de Pascale; i del Palerm, Roberto La Galla.

Davant tots ells, Joan Ribó ha posat de manifest les “similituds entre els problemes i els avanços que es donen entre les ciutats del món i els seus ports, i els que veiem en estos moments en la relaciones ciutat-port a València”. Ribó s'ha referit als elements “més complexos” d'esta relació, com la problemàtica de l'ampliació del Port, i la necessitat de tindre un informe mediambiental que garantisca que no hi haja afeccions importants en l’àmbit de l'ecosistema. L'alcalde de València ha defensat la idea de treballar “per a desenvolupar ciutats amb port, en lloc de ports amb ciutat”, i s'ha manifestat en favor de girar la mirada “a altres ports pròxims, com Sagunt o Castelló, de la mateixa manera que s'han ampliat i unificat les ports d'altres ciutats capdavanteres com és el cas de Bruges i d'Anvers (a Bèlgica)”.

En les sessions estan previstes també les intervencions de representants del CNR IRISS i del Propeller Club, així com de l'Autoritat Portuària de la Mar Tirrena Central, del Màster en Planificació i Disseny Sostenible d'Àrees Portuàries de la Universitat de Nàpols Federico II, Campània, i de l'Associació Internacional per a la Col·laboració entre Ports i Ciutats, RETE. L'auditori de l'Escola Politècnica i Ciències Bàsiques de Nàpols, de la Universitat de Nàpols Federico II, acull les sessions.

La Marina de València i el Parc de Desembocadura

En la seua intervenció, Joan Ribó ha exposat els fruits de la línia de col·laboració entre el municipi de València i el Port, que han permés el desenvolupament d'espais com la Marina de València i de projectes com el Parc de Desembocadura. “Es tracta d'aplicar una manera de gestió dels recursos públics sempre per a la ciutat, per als seus habitants i visitants”, ha subratllat l'alcalde davant les i els representants de diferents urbs i entitats portuàries europees.

La Naples Shipping Week 2022 acabarà el dissabte 1 d'octubre amb la conferència «La mar i l'aigua de Neápolis. Xarxa comunitària del patrimoni per a un museu generalitzat i compartit» que tindrà lloc al Museu Arqueològic Nacional de Nàpols (MANN). En el marc de la Naples Shipping Week 2022, el grup d'investigació en Planificació Urbana del CNR IRISS, coordinat per Massimo Clemente, s'ha compromés a desenvolupar els temes de desenvolupament sostenible de les àrees urbanes costaneres a través de la millora de la cultura marítima de la ciutat, representació de la memòria col·lectiva. El camí de la investigació està fortament arrelat en les activitats d'estudi de l'Institut, així com en la història de la Naples Shipping Week 2022.

Després de la trobada entre els alcaldes de les ciutats portuàries nacionals i internacionals d'este matí, la jornada continuarà dedicada a analitzar les interdependències mar-costa i port-ciutat, en el qual intervindran persones expertes en disciplines com la gestió, economia, l'enginyeria i la biologia marina, el dret i l'urbanisme, entre altres.

Recursos multimèdia

Joan Ribó