S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’alcalde reafirma el compromís de l'Ajuntament de conservar i difondre el llegat de Blasco Ibáñez

L'Ajuntament ha renovat el conveni de col·laboració amb la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez, que dota amb 12.000 euros les activitats de l'entitat, i inclou altres 50.000 € per a la Casa-Museu

• Joan Ribó: “València no es pot entendre sense la figura de Blasco”.

24/03/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha signat este matí la renovació del conveni de col·laboració amb la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez, i ha reafirmat el compromís del govern municipal amb la difusió de l'obra i la trajectòria vital del reconegut autor. El conveni posa de manifest el suport municipal a la propagació de la literatura i el llegat blasquista, que es concreta en una aportació de 50.000 euros a l'any, així com el suport a les activitats d'investigació i foment de l'herència cultural de l'escriptor. A més, l'alcalde ha visitat l'exposició monogràfica “El viatge dels milionaris”, sobre el periple de Blasco Ibáñez al voltant del món a bord del Franconia, del qual es complixen ara 100 anys. Tal com ha explicat Joan Ribó, “València no es pot entendre sense la figura de Blasco”.
 

Acompanyat per la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, l'alcalde Joan Ribó ha signat l'acord de renovació amb el president de la Fundació CEV Blasco Ibáñez, Ignacio E. Soler, la qual cosa permetrà prorrogar per quatre anys més el conveni amb la fundació, que està vigent des de maig de 2019. Amb esta renovació, ha explicat l'alcalde, l'Ajuntament de València es compromet a subvencionar les activitats de la Fundació CEV Blasco Ibáñez amb una quantitat anual de 12.000 euros. I així mateix, es contempla destinar altres 50.000 euros anuals a inversions i millores de la Casa Museu Blasco Ibáñez, així com per a la realització d'activitats culturals relacionades amb la figura i l'obra del reconegut escriptor, polític, periodista i viatger.

L'alcalde ha manifestat la seua satisfacció per esta col·laboració que dona continuïtat a les activitats de promoció de la figura de Blasco que l'Ajuntament duu a terme cada any, i ha destacat “la importància literària d'autor, però també la rellevància del seu paper i de la seua ideologia política”. “València era una illa republicana a principis del segle XX, i nombrosos elements d'això perduren hui dia”, ha assegurat Ribó.

Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha manifestat la voluntat del govern municipal “d'apostar no sols pel manteniment de la Casa-Museu, sinó, de manera paral·lela, també per les activitats culturals, les beques d'investigació i tot allò que faça possible que les noves generacions sàpien qui era Vicente Blasco Ibáñez i la seua importància”.

El viatge dels milionaris

Precisament, i com a exemple de la decidida aposta de l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, per mantindre viva la memòria de Blasco Ibáñez, després de la signatura del conveni s'ha presentat la nova exposició temporal titulada “El viatge dels milionaris”, que pot visitar-se a la Casa-Museu Blasco Ibáñez, situada en el número 159 del carrer Isabel de Villena, en l’edifici qual va ser residència de l'escriptor.

Es tracta d'una mostra commemorativa en complir-se el centenari del viatge que el novel·lista va realitzar al voltant del món a bord del Franconia, entre els anys 1923 i 1924, en el segon creuer que va fer al voltant del món. Des del 15 de novembre de 1923, quan el transatlàntic va eixir de Nova York, fins al 14 de març de 1924, data de la seua arribada a Mònaco, el reconegut escriptor valencià va complir un dels seus grans somnis, i va aconseguir visitar nombrosos llocs llunyans i exòtics a bord d'un vaixell de luxe. Mesos després, va deixar testimoni de les seues impressions viatgeres, com ja ho havia fet anteriorment, en la crònica “La volta al món d'un novel·lista”, una peça en tres toms que s'ha convertit en un referent de la literatura de viatges.

Les persones que visiten l'exposició podran conéixer de manera detallada l'itinerari seguit per Blasco Ibáñez, que el va portar de Nova York a Niça passant per Hawaii, el Japó, Corea, la Xina, Filipines, Indonèsia, Birmània, l'Índia, Sudan i Egipte. La mostra oferix nombroses imatges del periple, gràcies a l'ampli repertori fotogràfic que s'oferix, provinent del fons de la Casa-Museu Blasco Ibáñez, de la Biblioteca Valenciana, l'Arxiu ABC i la Biblioteca Foral de Bizkaia, (precisament d’esta última qual es recuperen documents gràfics del diari El Liberal, de Bilbao, molt poc coneguts).

Així mateix, s'han inclòs fullets publicitaris del creuer, quaderns de notes, postals, llibres i fins i tot textos autògrafs i galerades d'impremta, que permetran reconstruir el procés de creació de la trilogia “La volta al món d'un novel·lista”, i que les persones visitants no sols podran veure, sinó també manipular.

Durant l'acte s'han presentat també tres noves publicacions de l'entorn blasquista: l'edició de dos de les més celebrades novel·les de l'escriptor, “Arròs i tartana” i “Entre tarongers”; i el tercer número de la revista “Prometeo”, de la Casa Museu Blasco Ibáñez, que, entre altres continguts, recull la col·laboració d'institucions museogràfiques com la Casa Museu Sorolla i el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Glòria Tello