Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Espai Jove acull un concert de l’Ensemble Casa Mediterrani amb ocasió del Dia d'Europa

El públic podrà gaudir d'una selecció de ‘L'Europa Galant’, considerada la primera òpera ballet de la història

• Assaig de l'Ensemble Casa Mediterrani

06/05/2022

L’Espai Jove VLC de la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de València acull este diumenge 8 de maig a les dotze del migdia un concert de l’Ensemble Casa Mediterrani per a commemorar el Dia d'Europa. L'orquestra resident de la Casa del Mediterrani, amb seu a Alacant i el director general de la qual és Andrés Perelló, oferirà una selecció de ‘L'Europa Galant’, una peça composta per André Campra a París en 1697 que és considerada la primera òpera ballet de la història.

 

El Dia d'Europa adquirix enguany tints molt especials donat l'especial context social i polític, tenint en compte que l'esperit que celebrem cada any del 9 de maig reposa a celebrar la pau i la unitat del continent. L'obra triada per al concert gratuït commemoratiu del Dia d'Europa de 2022 és una obra que gira entorn de l'amor, una selecció de ‘L'Europa Galant’.

La regidora de Joventut, Maite Ibáñez, ha animat la ciutadania a assistir al concert i ha destacat la col·laboració amb la Casa Mediterrani per celebrar el Dia d'Europa, a l'Any Europeu de la Joventut. ”Hui, més que mai, cal reivindicar amb música els valors de fraternitat, pau i llibertat que representa Europa”.

L'argument d'esta obra és un viatge descriptiu a les nacions amoroses d'Europa. França es mou al ritme del gentil batec dels pastors i pastores, Espanya és profunda i pacient, Itàlia refinada però gelosa i violenta, i finalment el Sultà de Turquia que ha de calmar l'amargor de la Sultana enderrocada per una bella esclava. Es tracta d'una picant broma musical creada durant el regnat de Lluís XIV, una de les obres de referència per a la musicologia i la Història de la Música, però també una música deliciosa i descriptiva, que ens fa somriure amb la seua escolta en percebre com s'entenien els usos de la galanteria amorosa de quatre països que en el segle XVII i XVIII estaven units per la Mar Mediterrània, per un sentit multicultural i divers d'Europa i pel més natural dels sentiments humans: l'amor.

L’Ensemble Casa Mediterrani és l'orquestra resident de Casa Mediterrani, institució pública del Govern d'Espanya amb seu a Alacant orientada al diàleg entre societats civils dels països del Mediterrani. Esta institució posa en valor la música com a potent eina de comunicació intercultural, fomentant el coneixement de la diversitat mediterrània a través de l'art. Està format per una plantilla eclèctica i heterogènia de músics professionals, capaç d'afrontar des del repertori clàssic fins a música contemporània, interessant-se especialment en la interpretació de composicions de tots els països de l'arc Mediterrani. Des de la seua creació en 2014 el mestre i musicòleg alacantí Ignacio García Vidal és el seu director artístic i titular, aportant altes dosis de dinamisme i qualitat, així com un ampli bagatge i experiència a l'orquestra.

L’Ensemble manté una intensa activitat d'acostament de la música a tots els públics basada en la generació de nous formats i espais d'expressió artística. Oferix regularment una sèrie de concerts en la seu de Casa Mediterrani a Alacant, on ha desenvolupat entre altres el cicle de concerts divulgatius ‘Són Mediterrani’ per a tots els públics. L’'Espai Blau de Casa Mediterrani ha oferit títols emblemàtics com ‘L'Amor Bruixot’ de Manuel de Falla o el ‘Concert d'Aranjuez’ de Joaquín Rodrigo, així com concerts benèfics, concerts de Nadal, o concerts institucionals.