Buscando, por favor espere....

Noticias Destacadas | Ayuntamiento de Valencia - València

Búsqueda de noticias

Fecha (dd/mm/aaaa)

Búsqueda por día

Últimas noticias


Volver

València clausura el curso internacional sobre estrategias de control frente a mosquitos invasores

El curso comenzó el pasado 14 de septiembre y durante estas dos semanas, los alumnos han recorrido la ciudad para aplicar las herramientas y estrategias aprendidas

• Sesión de clausura de la jornada internacional

24/09/2021

Este divendres s'ha celebrat la clausura del curs internacional AIM-COST Training School València 2021, Field Assessment of Quality Control Against Aedes Invasive Mosquitoes. Les sessions han anat reunint durant les últimes dues setmanes a més d'una trentena d'experts entomólogos i epidemiòlegs de nombrosos països d'Europa i Àfrica, dedicats primordialment a la realització de tasques de vigilància i control vectorial de mosquits en tots dos continents. El curs internacional ha conclòs amb una jornada sobre el control del mosquit tigre a la ciutat.

 

“És tot un privilegi haver acollit un curs d'stes característiques, que ens permet posicionar-nos com a ‘ciutat espill’ d'Europa a l'hora d'extraure conclusions d'una millor gestió de les espècies de mosquits invasors que proliferen en moltes urbs del continent”, ha expressat el regidor de Salut, Emiliano García, en la inauguració de la jornada. “El nostre objectiu és, en un futur pròxim, incorporar els resultats més positius a l'elenc d'estratègies de les quals ja disposa l'Ajuntament de València per a lluitar enfront del mosquit tigre”, ha informat.

La ciutat de València ha acollit este esdeveniment internacional, amb la implicació de l'Ajuntament de València i de la Universitat de València, brindant així un escenari ideal per a l'estudi de les diverses tècniques de control aplicades al mosquit tigre fonamentalment. La ciutat ha sigut la millor elecció possible per al desenvolupament d'aquestes activitats, ja que el seu nucli urbà heterogeni, les seues extenses zones enjardinades i el suau clima mediterrani aporten les condicions ideals per a l'estudi de les dinàmiques poblacionals del mosquit tigre.

L'empresa Lokímica, adjudicatària dels servicis de control de plagues de la ciutat, ha posat a la disposició del curs tot el seu equip humà i material per a desenvolupar les tècniques d'aplicació necessàries per al control de les poblacions de mosquits. Un dels objectius d'este esdeveniment ha sigut avaluar exhaustivament l'eficàcia de diversos mètodes i tècniques aplicades al control de mosquits en mitjans urbans i periurbans.

Les activitats

Al llarg d'estes dues setmanes s'han desenvolupat múltiples activitats com la tècnica d'alliberament de mascles estèrils, que redueixen significativament la fertilitat d'estes insectes en entorns urbans, disminuint així la seua població. El jardí de Vivers va ser l'escenari seleccionat per a estos alliberaments, que van permetre, a més, mesurar la capacitat de dispersió d'estes insectes gràcies al marcatge mitjançant colorants fluorescents dels mascles alliberats.

A esta activitat es van sumar unes altres molt diverses, com la instal·lació de 40 paranys de captura de mosquits en 4 dels majors parcs de la ciutat (Parc de Vivers, Parc de l'Oest, Rambleta i Jardins de Polifilo). A més, es van instal·lar més de 100 paranys per a detectar la posada d'ous de mosquit, repartides pels quatre sectors de l'estudi. Els entomólogos van realitzar el seguiment dels tractaments larvicidas dels embornals de la ciutat i es va procedir a avaluar l'efectivitat de diverses matèries actives, buscant combinar sempre l'eficàcia amb el respecte pel medi ambient i la salut pública.

La Facultat de Medicina va ser la caserna general d'estes jornades, on es van realitzar els diversos assajos de laboratori i els processos d'avaluació de totes les activitats. En les tasques de camp també es van incloure tractaments adulticidas en dos dels parcs seleccionats, així com unes jornades de "porta a porta", emmarcades dins del programa d'educació ciutadana de l'Ajuntament de València, en les quals els tècnics de Lokímica realitzen visites a habitatges seleccionats i informen de primera mà als ciutadans de com poden previndre l'aparició de focus de cria de diverses espècies de mosquits. El curs ha finalitzat amb unes jornades de portes obertes en l'Edifici de la Petxina, on una quinzena de ponents i investigadors nacionals i internacionals han exposat les últimes innovacions en el control integral de mosquits, així com les conclusions generals del curs.

Ponents nacionals i internacionals

A destacar han sigut les intervencions de Carlos Gabaldón, cap de la Secció de Control de Plagues, sobre el control de plagues sanitàries a València; del Dr. Rubén Bueno, director tècnic de Lokímica, que va exposar la situació actual de les principals espècies de mosquit implicades en situacions de risc sanitari al nostre país. Rosario Gil i Antonio Marcillla, de la Universitat de València, van exposar els últims avanços en la utilització del bacteri Wolbachia en processos de bloqueig entomològic.

De la mateixa manera, els ponents internacionals van realitzar una exposició de les estratègies més noves i reeixides en el control de mosquits a Europa. Cal destacar la importància en les conclusions dels protocols de vigilància entomològica i detecció precoç, amb l'objectiu d'optimitzar les tasques de control. Malgrat les restriccions d'aforament imposades per la situació sanitària, a la clausura van assistir més de 100 persones implicades en estes tasques, incloent investigadors, professionals de la biologia, la medicina, la veterinària, tècnics de sanitat ambiental del CSP de València, responsables d'empreses de control o de fabricació de biocides, altres tècnics municipals i ciutadans interessats en este tema. Gràcies a les gestions de l'Ajuntament, esta jornada estarà disponible per a poder accedir a les diverses xarrades des de plataformes digitals.

L'organització ha conclòs que la realització d'este curs ha superat les expectatives prèvies, sent un èxit organitzatiu i destacant la quantitat, varietat i qualitat de les activitats dutes a terme. De la mateixa manera, la ciutadania de València ha respost a este esdeveniment amb una actitud exemplar, participant activament en actuacions com el ‘porta a porta’ i interessant-se per les activitats dutes a terme en diferents punts de la ciutat. Els resultats d'este curs internacional ajudaran a millorar les estratègies de control d'estos insectes en tot l'entorn de països Mediterranis.