Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València acull este dissabte el Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta

D’entre l’alumnat participant es nomenaran els i les representants de la ciutat de València en la final de la Comunitat Valenciana

• El concurs compta amb tres categories: Teuladins (tercer i quart de Primària), Blavets (quint i sisé de Primària) i Passerells (primer i segon de l’ESO)

12/05/2022

L’Espai Jove VLC, al carrer de Campoamor, acollirà este dissabte, 14 de maig, a partir de les 12 hores, la semifinal local del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta. En el concurs participaran alumnes dels centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Francisco Giner de los Rios, 9 d’Octubre i Gaspar Gil Polo, i de l’institut d’Educació Secundària (IES) El Grau. L’objectiu de la iniciativa és fomentar l’hàbit de la lectura i les habilitats personals i comunicatives entre la població infantil i juvenil.

 

El certamen s’emmarca en la iniciativa De Viva Veu, un projecte cultural, educatiu i d’animació a la lectura, amb què és pretén promoure accions per potenciar la pràctica de la lectura en veu alta. Està impulsada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), i la semifinal local a la ciutat de València compta amb el suport i la col·laboració de la Regidoria d’Educació. La línia principal d’este projecte és la convocatòria anual del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta, a més d’una sèrie de cursos, tallers i recursos per donar suport a la pràctica de la lectura en veu alta.

La regidora d’Educació, Maite Ibáñez, qui donarà la benvinguda a l’acte d’este dissabte, ha agraït al professorat i alumnat dels diferents centres participants “la seua implicació en el projecte”, el qual, ha assenyalat, “contribuïx a potenciar l’hàbit de la lectura entre els xiquets, xiquetes i joves, fonamental per tal de millorar l’aprenentatge i la formació”. Per a l’edil, “promoure l’hàbit de la lectura ha de ser una prioritat educativa comú a l’escola i a la família, ja que esta pràctica proporciona una millora en el rendiment educatiu, així com una consciència més profunda, oberta a la creativitat i a l’esperit crític”. Per això, ha afegit, “estem encantats de donar suport a este projecte”. Ibáñez ha remarcat que “llegir augmenta la curiositat i el coneixement, estimula l’activitat cerebral i ajuda a millorar l’ortografia i la gramàtica, entre altres beneficis”. A més, “en el cas dels xiquets, esta activitat és especialment important perquè fomenta la imaginació, la creació i la fantasia”.

La convocatòria anual del Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta s’estructura en tres fases: treball que es realitza als centres educatius, Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta Local i Certamen Final de Lectura en Veu Alta de la Comunitat Valenciana. L’alumnat participant competix en categories diferents en funció del curs que estudien. Així, en categoria Teuladins (tercer i quart de Primària) participaran 14 alumnes; en la de Blavets (quint i sisé de Primària), altres 14, i en la de Passerells (primer i segon de l’ESO), 12.

Els objectius principals d’este projecte són despertar l’interés i el gust per la lectura; treballar la lectura en veu alta per millorar les capacitats; practicar l’entonació, el ritme, les pauses i la fonètica; afavorir la comprensió lectora; treballar alguns aspectes gramaticals; afavorir l’ampliació de lèxic i vocabulari; prendre consciència de l’organització de la informació, i establir espais de trobada al voltant de la lectura en veu alta.

L’acte es realitza a l’Espai Jove VLC (carrer de Campoamor, 91) i l’entrada és lliure. Serà presentat per Miquel Puig, escriptor, contacontes i mestre. Els alumnes faran les lectures i, després, es procedirà a la deliberació, mitjançant un sistema de votació del públic i del comitè de selecció. S’entregarà el diploma als participants i es nomenaran els representants de València a la final. Una vegada es celebren tots els certàmens locals, els representants de totes les poblacions es donaran cita al Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta Final Comunitat Valenciana.