Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ribó convida la nova ministra de Transports a “conéixer sobre el terreny la deficient situació de les infraestructures ferroviàries de la ciutat”

L’alcalde demana una reunió a Raquel Sánchez per recordar-li “els greus retards patits” en el desenvolupament del túnel passant

• Platja de vies

22/07/2021

L’alcalde, Joan Ribó, ha convidat la nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, a visitar València “per conéixer sobre el terreny la deficient situació de les infraestructures ferroviàries de la nostra ciutat” i, en cas que no fora possible, mantindre una reunió per recordar-li “els greus retards patits” en el desenvolupament del túnel passant. “La seua no realització amb urgència pot convertir la nostra ciutat en el semàfor d’Europa a nivell ferroviari”, ha remarcat el primer edil, qui ha assenyalat que es tracta “d’una actuació fonamental” per al Corredor Mediterrani, la finalització de les obres del Parc Central o la millora de la xarxa de Rodalies, entre altres.

 

En la carta que l’alcalde, Joan Ribó, ha enviat a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es transmet “la profunda preocupació” per la demora dels acords que, “en un llunyà any 2003”, es van signar entre el Ministeri de Foment, l’Ajuntament de València i la Generalitat per a la realització del túnel passant. El primer edil ha ressaltat “les fites de gran importància per al projecte previstes per a 2021 mitjançant un conjunt d’acords amb el ministeri”. Així, durant este mes de juliol s’havia de començar l’exposició pública del projecte del canal d’accés i desenvolupar el conveni que ha de substituir el que es va subscriure en 2003, segons el protocol que en 2019 van establir les tres administracions implicades. D’altra banda, en setembre hauria d’estar acabat i presentar-se l’estudi informatiu del túnel passant, junt amb la plataforma d’alta velocitat València-Castelló, amb les diferents alternatives per a l’execució d’estes infraestructures.

“València ha de resoldre el seu problema ferroviari de forma urgent”, ha manifestat el primer edil, qui ha posat de relleu que “excepte València, totes les grans ciutats espanyoles disposen de túnels passants en els trams ferroviaris urbans”. Així, Madrid i Barcelona compten amb tres i dos túnels respectivament i “es troben en la actualitat en processos de construcció d’altres infraestructures similars”, mentre que Sevilla o Saragossa, totes dos amb Rodalies passants, “encapçalen àrees metropolitanes de menor volum poblacional i menor complexitat logística que la valenciana”. “Cap d’elles reproduïx una situació assimilable a la que ha de resoldre’s amb urgència a València”, ha insistit Ribó.

La infraestructura ferroviària que travessarà València de nord a sud és “una actuació fonamental”, perquè permetrà que “l’actual Estació del Nord deixe de ser un cul-de-sac, es podran acabar les obres del Parc Central” i “per a la posada al dia del Corredor Mediterrani”. L’alcalde ha destacat que “la seua no realització amb urgència pot convertir la nostra ciutat en el semàfor d’Europa a nivell ferroviari pel col·lapse imminent de l’actual línia fèrria entre el nord i el sud de la nostra ciutat”. A més, la configuració ferroviària actual suposa “una ferida en forma de platja de vies que dividix la ciutat, un enorme buit” que impedix millorar la qualitat urbana. També condiciona “la mobilitat de tot l’àrea metropolitana”, tal com reflectixen les dades sobre utilització de la xarxa de Rodalies, que “en els últims deu anys previs a la pandèmia, de 2009 a 2019, ha perdut el 40 % dels viatgers”.

Recursos multimèdia

Joan Ribó