Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Situación laboral mujeres - València

Vés enrere Situación laboral mujeres

Volver

El nombre de dones parades a València es reduïx un 20,2 % en un any

València Activa presenta el seu informe sobre la situació laboral de les dones a la ciutat de València

• L'Observatori Socioeconòmic de València Activa elabora un informe anual sobre la situació laboral de les dones a València

08/03/2022

El nombre de dones parades a València s’ha reduït un 20,2 % en un any, en passar de 38.632 dones en situació de desocupació en gener del 2021 a 30.833 aturades en gener del 2022. Això és el que es desprén del nou informe anual sobre la situació laboral de les dones a la ciutat de València, un document elaborat per l’Observatori Socioeconòmic de València Activa, que recull els principals resultats sobre l’atur, l’ocupació i la qualitat de l’ocupació entre les dones de la ciutat de València.

 

“Estes dades confirmen que estem tancant la bretxa de gènere en el mercat laboral, una de les nostres principals prioritats. Els programes i servicis que oferim a través de la plataforma Treballem Iguals estan sent efectius: cada vegada més dones accedixen al mercat laboral”, ha assenyalat la regidora de Formació i Ocupació, Pilar Bernabé.

Tot i que “esta dada és altament positiva, la veritat és que el pes de la desocupació recau de manera més intensa en el grup de dones, perquè suposen el 59,4 % de la població desocupada. A més, la bretxa de gènere en termes de desocupació se situa en el 18,8 %”, ha afegit Bernabé.

L’informe també reflectix que les dones romanen més temps en desocupació que els homes. Mentre que en el període 2015-2022 la xifra de dones parades de llarga duració cau un 9,8 %, la d’homes cau tres vegades més, un 27,6 %. D’altra banda, tal com es desprén d’este informe, el perfil de persona desocupada en situació de vulnerabilitat és ser dona, estrangera i menor de 30 anys o major de 55.

“Les dades són tossudes, per això des de València Activa acompanyem les dones perquè puguen millorar la seua ocupabilitat, avançar i créixer professionalment”, ha apuntat la regidora Pilar Bernabé.

No obstant això, “sobreïx alguna dada positiva”: en 2021, i per primera vegada des del 2012, les dones representen més del 50 % de la població ocupada.

A més, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en un 20,9 % des del 2015, en passar de 118.824 en el primer trimestre del 2015 a 143.677 en el quart trimestre del 2021.

Així mateix, segons les dades facilitades per l’Observatori Socioeconòmic de València Activa, la crisi de la covid ha disparat la bretxa de gènere de contractacions, ja que en el gener previ a la pandèmia la bretxa de gènere era del 6 % i en 2022 se situa en el 19 %.

Encara així, s’observa una disminució del pes dels contractes temporals i ascens dels indefinits en les dones. En passar d’un 8,5 % de contractes indefinits i un 90,1 % temporals en gener del 2015 a un 14,7 % de contractes indefinits i un 84,2 % de temporals.

Dona: emprenedoria i lideratge

Tal com evidencia l’informe, es detecta una tendència en augment de les dones autònomes, amb una taxa de variació superior als homes. No obstant això, continuen representant un 38,4 %. Així doncs, s’observa un avanç del 10,2 % des del quart trimestre del 2015 davant del 6,8 % dels homes.

“A València Activa sabem que emprendre és complicat i també sabem que emprendre sent dona és doblement reptador. Per això fem costat a les dones emprenedores a través de diversos servicis i programes, i també a través d’activitats concretes com la trobada del Dia Internacional de la Dona Emprenedora”, ha concretat Bernabé.

D’igual manera, Bernabé ha defensat que “a València Activa tenim en l’ADN la lluita contra les bretxes de gènere, per això vam posar en marxa Treballem Iguals, la primera agència de desenvolupament local amb perspectiva de gènere, i per això hem posat en marxa servicis i programes d’impuls al lideratge femení i al foment de l’emprenedoria, com ara Lidereses, que impulsem juntament amb la CEV, o el Programa de suport empresarial a les dones-PAEM, que vam posar en marxa juntament amb Cambra València”, ha defensat Pilar Bernabé.

A més, este document indica que el nombre de contractes de dones en llocs de direcció i gerència creix un 124 % des del gener del 2015 i suposen el 41 % dels contractes signats d’este tipus.

“En 2020 vam fer un pas més en les nostres polítiques de suport a les dones valencianes obrint Espai Lidera, un punt de trobada situada en el cor de la ciutat on connectem i posem en valor el talent i lideratge femenins, on a més alberguem un coworking que acull set projectes desenvolupats per set emprenedores; set dones professionals i talentoses que són un orgull per a la nostra ciutat”, ha reivindicat la regidora.

“Programes com estos són molt necessaris perquè les dades, que parlen per si mateixes, obliguen les administracions a ser feministes i desenvolupar programes que impulsen l’emprenedoria de les dones”, ha conclòs Pilar Bernabé.

Recursos multimedia