Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ribó. Ley Arquitectura - València

Vés enrere Ribó. Ley Arquitectura

Volver

L’alcalde defén “una arquitectura pensada per a la gent i no per a l’especulació”, i aposta per “regenerar vivenda i preservar l’horta”enerar vivienda y preservar l'horta”

Joan Ribó ha participat en una jornada de reflexió desenvolupada per tal d’incorporar la perspectiva valenciana a la futura Llei d’Arquitectura

• L'alcalde ha participat en la jornada per incorporar la perspectiva valenciana a la nova Llei d'Arquitectura

11/02/2021

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha instat hui a la reflexió perquè “els bons propòsits de la futura Llei d’Arquitectura i Qualitat de l’Entorn Construït per millorar les ciutats arriben a contrarestar les fortes pressions que habitualment pateix el desenvolupament urbanístic de les ciutats amb forts interessos econòmics”. D’esta manera, el primer edil ha defés l’arquitectura com a un “bé d’interés general, com una eina que ha de ser pensada per a la gent i no per a l’especulació”. “Hi ha dèficit de vivenda i el primer objectiu és regenerar-ne, abans de fer nous barris, i preservar l’horta de València”, ha afegit en recordar que “estem davant d’un canvi climàtic i hem d’actuar per fer-li front”.

 

Així, Joan Ribó s’ha mostrat procliu d’una normativa que defenga, entre altres elements, “una mobilitat sostenible a escala metropolitana, edificis eficients, espais públics de qualitat per a les persones, una producció i consums ecològics vinculats a l’horta i el desenvolupament d’una infraestructura verda i altres accions que ens apropen a la descarbonització de la ciutat com la instal·lació de plaques fotovoltaiques que abaratixen el cost de l’energia i reduixen l’emissió de gasos”.

Estes han sigut les propostes que l’alcalde de València, Joan Ribó, ha exposat hui durant la jornada de treball que s’ha desenvolupat per tal d’incorporar la perspectiva valenciana en la futura Llei d’Arquitectura i Qualitat de l’Entorn Construït, “que -en paraules del primer edil- ha de tindre en compte el context de recuperació post-covid19 i l’emergència climàtica per a obtindre un entorn habitable, just i de qualitat”.

L’alcalde Joan Ribó ha participat presencialment hui en la presentació d’esta trobada, que s’ha celebrat a València, al Palau de Pineda, amb la major part de les intervencions telemàtiques de professionals i veus destacades en la matèria, I com a responsable de l’Ajuntament, que ha coorganitzat estes jornades amb la Generalitat i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, ha agraït “la voluntat de treballar, d’escoltar i debatre abans d'assentar les bases de la llei que ha de regir el desenvolupament i el futur de les nostres ciutats i pobles”.

Des del seu punt de vista, en una ciutat mitjana com València, la tercera urbe espanyola, “s’ha de protegir la mobilitat sostenible a escala de ciutat però, sobretot, a escala metropolitana amb iniciatives per potenciar el transport públic, establir zones de baixes emissions i desplegar infraestructura de recàrrega per a l'impuls del vehicle elèctric”.

Tanmateix, Joan Ribó ha considerat “la importància d’emparar la rehabilitació d'habitatges i la regeneració urbana centrada en l'eficiència dels edificis, l'habitabilitat i la qualitat d'un espai públic pensat, dissenyat i urbanitzat per a les persones”. “És l’hora de rehabilitar i regenerar abans de desenvolupar nous barris”, hi ha subratllat.

 

PRESERVAR L’HORTA

 

L’alcalde també ha destacat la necessitat de defendre “el foment d'un sistema agroalimentari basat en una producció ecològica i un consum de temporada i proximitat vinculada a l'horta com un element fonamental a protegir”. “L’horta valenciana no pot seguir sent un solar, és un bé que hem de preservar”, ha afirmat, i ha apostat per potenciar també els horts urbans.

Per últim ha parlat del suport “requerit pel desenvolupament d'una infraestructura verda per tota la ciutat, articulada en l'àmbit metropolità per a la qualitat de vida i el foment de la biodiversitat; i el desplegament massiu d'un parc de generació renovable que impulse l'autoconsum energètic i ens aprope a la descarbonització de les nostres cases”. “Se'ns acaba el temps per frenar el canvi climàtic”, ha lamentat

“En conclusió, des de la realitat valenciana, amb esta jornada, volem aportar a la futura Llei de l’Arquitectura i de l’Entorn Construït aquells valors afegits que esdevenen de la ciutat mediterrània que va nàixer i viu al costat de l’horta és compacta, pròxima i amable”, ha manifestat en expressar el seu desig “que els bons propòsits de la llei per millorar les ciutats arriben a contrarestar les fortes pressions que habitualment pateix el desenvolupament urbanístic dels interessos econòmics descontextualitzats dels barris i el veïnat”, ha reiterat.

“Al meu entendre i ho dic sincerament, l’arquitectura ha de posar fre a l’especulació, la gentrificació o la turistificació, el millor camí per ser considerada com a bé d’interès general, que s'ha d’involucrar amb la ciutadania, començant per aquelles persones que encara no tenen ni una vivenda adequada”, ha conclós.

En la presentació d’estes jornades també hi ha participat el secretari general d’Agenda Urbana i Vivienda del Govern de l’Estat, David Lucas; el vicepresident segon del Consell i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; el president del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes de l’estat espanyol, Lluís Comerón, el director general d'Agenda Urbana i Arquitectura del Govern de l’estat espanyol, Iñaki Carnicero; i la secretaria Autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto. Totes estes veus han apostat per una arquitectura que permetra la cohesió social, com una ferramenta clau per millorar la vida de la ciutadania.

Recursos multimedia

Joan Ribó