Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Programación Teatro El Musical - València

Vés enrere Programación Teatro El Musical

Volver

El TEM oferix programació cultural, social i formació

El Teatre El Musical torna a acollir el programa de residències municipals a més de creador.es, com activitats paral·leles a l´oferta escènica i posa en marxa FormaTEM

• Teatre El Musical, al Cabanyal-Canyamelar

28/09/2022

“El Teatre El Musical de València (TEM) posa en marxa la seua nova temporada amb una decidida aposta per la programació cultural i social a la qual també se suma la formació. La sala municipal acollirà els pròxims mesos d´octubre, novembre, desembre i gener una gran varietat de disciplines on destaca una clara aposta pel teatre, la poesia escènica i la dansa”. Amb estes paraules ha presentat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, la nova programació d’este espai municipal.

 

La programació quadrimestral del teatre del barri del Cabanyal-Canyamelar arranca aquest cap de setmana, del 30 de setembre a l´octubre, amb el Festival Internacional de Arte, Ciencia, Tecnología y Música “Volumens”, que en la seua sisena edició incideix en la fusió de tecnologia i música.

L´oferta multidisciplinària continuarà els dies 7 i 8 d´octubre amb l´obra guardonada amb el Premi Max 2021, Los remedios, ambientada en l´omònim barri sevillà. En aquesta autoficció de Fernando Delgado-Hierro dirigida per Juan Ceacero s´aborda l´amistat, l´arrelament i la consciència. També remet a Andalusia l´obra programada en següent cap de setmana, La Noria Invisible, nova aposta pel teatre social des de la irreverència a càrrec de la companyia La Estampida amb direcció del prestigiós dramaturg gadità José Troncoso. La seua mirada particular a l´adolescència i la revolució hormonal pujarà a les taules el 15 i el 16 d´octubre.

La dansa tindrà dues cites aquest primer mes de programació. El 14 d´octubre, València Dancing Forward celebrarà una nova edició de la seua gala per a projectar joves talents del món dels llenguatges del moviment, mentre que el 29 d´octubre, Poliana Lima estrenarà a la ciutat Las cosas se mueven pero no dicen nada, una peça interpretada per un elenc femení i construïda a partir de la sonoritat del cos de les ballarines.

L´últim cap de setmana d´octubre es completa amb poesia i música. El 28 d´octubre se celebrarà la tercera edició del Cicle de Poesia Viva de València Rimbomba, que acosta a la ciutat les veus més representatives de la poesia escènica. El primer lliurament reunirà a Ángela Brun, Elsa Moreno i AJO + Mastretta, mentre que la segona, programada el 18 de novembre, comptarà amb les propostes de Sheila Blanco, Montserrat Palacios i Enrique Falcón.

El TEM com a escenari de concerts íntims

La guinda al mes d´octubre, el diumenge 30, serà el retorn a la ciutat del músic i compositor estatunidenc M. Ward, que en aquesta ocasió presenta el seu disc Think of Spring (2020), en tribut a la trajectòria de la gran dama del jazz Billie Holiday.

L´oferta musical de la temporada es completa amb tres cites eclèctiques. El 13 de novembre, el teatre acollirà un nou lliurament de les Visitas Sonoras d’Escucha! València.

El programa de músiques dissidents, experimentació sonora i creació contemporània mantindrà la seua aposta per la innovació més internacional en la seua quarta edició.

La reedició en format de vinil del disc de 2005 Surfistes en càmera lenta ha impulsat a l´escriptor, cantant i guitarrista mallorquí Joan Miquel Oliver a iniciar una gira de concerts íntims que recalarà en el TEM el 27 de novembre.

Finalment, el 28 de gener, la jove promesa musical Dora Postigo, protagonista de la nova pel·lícula de Paco León Rainbow, desplegarà el seu estil pop en un concert emmarcat en les jornades Àtomic Art, organitzades per la revista Redacción Atòmica.

En paraules de la regidora d´Acció Cultural, Maite Ibáñez, “el TEM continua assentant les línies marcades des de l´inici del projecte de Juanma Artigot, atés el talent local i estatal, recolzant la creació i les propostes contemporànies, abordant debats sobre diferents temes i oferint una programació diversa en la qual destaca una clara aposta pel teatre, la poesia escènica i la dansa, amb un reforç d´aquesta última disciplina en la nova temporada”. A més, “continuarem apostant per la diversitat, la inclusió i l´accessibilitat en el teatre, perquè considerem que la cultura és un dret, i per les aliances amb les associacions, centres educatius, col·lectius veïnals del barri i universitats”.

Durant la roda de premsa, Ibáñez ha estat acompanyada per Tomás Aragay, de la companyia Societat Doctor Alonso, que serà present en el TEM amb la proposta Sobre la Bellesa; Jesús Muñoz, de la formació Pont Flotant, que estrenarà la peça Eclipsi Total, i Lucía Sáez, de La Subterránea, que presenta el projecte Roba Estesa, desenvolupat junt a la seua companya Esther Medrano.

Novembre arrancarà en el TEM amb un projecte propi de residència fruit d´un any d´investigació escènica a càrrec de La Subterránea. La proposta de teatre social es titula Roba Estesa i suposa una mirada íntima al barri del Cabanyal. S´ha concebut a manera d´instal·lació artística en el hall, on podrà visitar-se del 2 al 10 de novembre.

L´oferta del mes inclou altres tres peces de teatre. Pont Flotat escenificarà del 3 al 6 de novembre el seu exercici escènic Eclipsi total, una reflexió sobre la mort on s´insta a viure potser amb més consciència el minúscul instant que suposa la nostra existència en tota la història de la humanitat. El concepte que articula el multipremiat monòleg A.K.A, de Daniel J. Meyer, programat els dies 11 i 12 de novembre, és la identitat. Finalment, el 25 i el 26 de novembre, Pablo Remón escriu i dirigeix Los Farsantes, una comèdia eminentment teatral, però d´aspiració novel·lesca i cinematogràfica on quatre actors viatgen per desenes de personatges.

“Presentem una programació diversa i de qualitat que aconsegueix plenament aconseguir els tres objectius en els quals es basa el projecte del TEM: contingut cultural, social i formatiu. En aquest semestre, pel Teatre el Musical, passaran més de 15 estrenes, dels quals 5 seran absoluts. A més del suport a la creació local, el TEM suma esforços per a exhibir propostes escèniques d´àmbit estatal i internacional”, ha declarat el coordinador artístic del teatre municipal, Juanma Artigot.

El TEM inicia l´últim mes de l´any amb dues propostes coreogràfiques. Els dies 3 i 4 de desembre, Societat Dr Alonso proposa en Sobre la bellesa un espectacle participatiu on persones majors se sumen al piano d´Agustí Fernández en una reflexió sobre el pas del temps. Al final de l´espectacle el dissabte, ball i taller es donaran la mà amb Celebration Jam, una proposta transgressora desenvolupada per Club Mutant + Parets on moviment, grafiti i noves tecnologies es fusionaran en el hall del teatre.

Les trobades i la poesia escènica tornaran a la sala abans de l´aturada nadalenca amb Diàlegs al TEM – Així sonen els poblats marítims, on es desgranarà la vida, l´actualitat i la realitat dels Poblats Marítims a través de música, diàleg i lírica. Durant la jornada del 15 de desembre, en el hall del TEM, el públic assistirà a un concert de Lanuca que es complementarà amb un diàleg entre el Premi Nacional de Còmic Paco Roca, el portaveu de l´Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Julio Moltó, i l´il·lustrador Abraham Mondria, l´obra del qual està centrada principalment en els Poblats Marítims. Un dia després, el divendres 16, Versonautas escenificarà el seu profund poema sonor Preludio a la lentitud.

L´inici de 2023 la programació es bolcarà en els més xicotets. El 15 de gener, Agrupación Señor Serrano proposa en Amazonas un espectacle multimèdia dirigit al públic més jove, d´entre 7 i 12 anys, amb una mirada crítica i reflexiva sobre la situació de la dona. El 20 de gener els pren el relleu l´irreverent i polifacètic Albert Plà amb la seua obra Os acordáis, on reflexiona amb ironia sobre l'impacte que ha tingut la pandèmia.

La dansa tornarà al gener al TEM amb tres propostes a càrrec de La Phármaco, La Coja Dansa i Laia Santanach. La companyia de Luz Arcas estrena el 21 de gener Tonà, on la mort es concep com una celebració de la vida, la festa i la catarsi individual i col·lectiva.

Els dies 26 i el 27 de gener, el programa Circula! Tren de Creación y Formación en Danza acosta al teatre municipal les propostes de La Coja *Dansa, Enlluernador, i Laia Santanach, Tradere . Aquesta iniciativa, desenvolupada en col·laboració amb l’Associació Professionals Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV) s´ha dissenyat per a facilitar la mobilitat dels professionals dels llenguatges del moviment en el territori estatal.

Residències municipals, creador.es i FormaTEM

El TEM repren el programa de residències municipals d´investigació escèniques, a més d´acollir el taller de Tania Cárdenas dins de creador.es del 10 al 23 d´octubre.

Així mateix, després de l´aturada obligatòria forçada per la pandèmia, el teatre municipal recupera per a aquesta temporada la seua oferta formativa, FormaTEM. Al llarg d´aquests primers sis mesos hi ha una àmplia programació de tallers i workshops relacionats amb les arts escèniques per a totes les edats. FormaTEM, a més d´activitats paral·leles, oferirà cursos d´octubre a juny de disciplines tan variades com el teatre col·laboratiu, el circ social, l’art intermèdia i els titelles per als més xicotets, però també per a professionals.

Recursos multimedia

Maite Ibáñez