Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Las Naves. Exposició Mujeres de Ciencia - València

Vés enrere Las Naves. Exposició Mujeres de Ciencia

Volver

Ada Lovelace, la primera programadora de la història, protagonista d'un nou mural del projecte Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

• Mural del projecte Dones de Ciència

22/10/2020

El nou mural del projecte dones de ciència de Las Naves i Universitat Politècnica de València (UPV) és obra de l'artista catalana Elisa Capdevila i se situa en la façana principal de l'Institut d’Educació Secundària (IES) Serpis de València. Amb este, són ja tretze els murals que visibilitzen i rendeixen tribut a científiques de referència nacional i internacional, sempre de la mà de destacades artistes de l'àmbit de l'art urbà.

 

Nascuda a Londres al 1815, Ada Lovelace és considerada com la primera programadora de la història. Un segle abans que començara l'era de les computadores, Lovelace ja va imaginar com serien. Va ser una pionera i hui és un referent en el món de la informàtica. Sense anar més lluny, per exemple, el llenguatge de programació Ada, desenvolupat pel Departament de Defensa dels Estats Units, porta este nom en homenatge a la seua figura.

Ara són la Universitat Politècnica de València i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València els que li rendeixen tribut, en el marc del seu projecte de murals Dones de Ciència. Ho fa en l'Institut d'Educació Secundària Serpis, de València, en la façana principal de la qual llueix ja un mural de grans dimensions amb la seua imatge, obra de l'artista catalana Elisa Capdevila.

El mural plasma a la perfecció el domini de Capdevila de la pintura figurativa. Es tracta d'un retrat sobri monocromàtic en el qual Ada Lovelace sosté un llibre, convertit en un punt de partida perquè cada persona que s'acoste fins al mural indague una mica més en la seua figura.

“És cert que m'agrada donar el meu toc, encara que partisca d'una fotografia. En este cas el vaig fer de la típica imatge antiga, un retrat de blancs i grisos, al qual vaig donar una mica més de color, incorporant tons càlids i frescos. Les llums estan fetes amb tons més frescos, verds, i l'ombra amb càlids, la qual cosa crea un contrast visual a tot aquell que s'acosta fins al mural. No hi ha més elements, no hi ha referències directes a la seua trajectòria científica. Tot això se sintetitza en el llibre, nexe d'unió amb la investigació”, explica Elisa Capdevila.

Per a la muralista de Barcelona, “projectes com l'impulsat per la UPV i Las Naves són molt necessaris, perquè ajuda a visibilitzar a les dones científiques i contribueix també a donar-nos la veu a nosaltres, en un àmbit com el Street art i el muralisme, que en general està dominat per homes. A més, el projecte comparteix també un dels objectius de l'art urbà, que no és un altre que l'educar a tota la societat”, destaca Elisa Capdevila.

 

PUNT DE PARTIDA PER A NOVES ACTIVITATS EN L'INSTITUT

 

Per part seua, Mar Lorente, directora de l'IES Serpis assenyala que Lovelace era ja un referent per al propi centre, -en el qual prop de 500 joves cursen estudis d'informàtica- i ho serà encara més a partir d'ara amb este mural. “És un punt de partida generar noves activitats amb tot l'alumnat. Estem plantejant-nos llançar en la pròxima comissió de coordinació pedagògica un projecte interdisciplinari, perquè la figura de Lovelace es presta a ser estudiada des de molts àmbits del coneixement, no sols de la informàtica. Volem dedicar fins i tot una setmana de projectes a estudiar la seua trajectòria, context històric…”, apunta Mar Lorente.

 

TRETZE MURALS

 

Amb este homenatge d'Elisa Capdevila a Ada Lovelace, són ja tretze els murals que omplin els nostres carrers d'art i ciència gràcies a esta iniciativa de la UPV i Las Naves, que compta a més amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació.

El projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipatia d'Alexandria, María Blasco, Concepción Aleixandre i Jane Goodall. Tota la informació del projecte es pot trobar en la pàgina web www.donesdeciencia.upv.es