Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Homenaje movimientos sociales y exposición 15M - València

Vés enrere Homenaje movimientos sociales y exposición 15M

Volver

Un panell informatiu a la plaça de l’Ajuntament reconeix el paper dels moviments socials a València en el dècim aniversari del 15M

Ribó destaca els “nombrosos avanços en la ciutat” gràcies a iniciatives ciutadanes com les que van aconseguir paralitzar la urbanització del Saler o l’antic llit del Túria

• L'exposició del 15 estarà fins el 13 de juny

14/05/2021

Hui s’ha instal·lat a la plaça de l’Ajuntament un panell informatiu en reconeixement al paper que han tingut els moviments socials a València i una exposició fotogràfica que analitza el desenvolupament del 15M a la ciutat, quan es complixen deu anys del naixement d’este moviment social. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del vicealcalde, Sergi Campillo, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i altres membres de l’equip de govern, ha visitat la mostra i el monument. El primer edil ha destacat que “València no seria tal com la coneixem hui dia si no fora per la implicació i l’acció decidida dels moviments ciutadans que, en moltes ocasions, han tingut esta plaça com un espai central de reunió i reivindicació”.

 

L’alcalde ha assistit a l’obertura de la mostra i la col·locació del panell informatiu a la plaça de l’Ajuntament, el mateix lloc que fa una dècada va ser escenari “d’una mobilització inèdita per a la democràcia i la participació, recuperada ara com a espai per a la ciutadania”. L’alcalde ha manifestat que “els moviments socials són els responsables d’haver aconseguit nombrosos avanços al llarg de la història recent en la nostra societat”. Joan Ribó ha posat com a exemples les iniciatives ciutadanes que van aconseguir paralitzar la urbanització del Saler o l’antic llit del riu Túria, la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez a través del Cabanyal i, fa ara deu anys, el 15M.

Ribó ha recordat com l’any 2011, “en el context de la crisi econòmica iniciada el 2008 i les nombroses protestes que la van acompanyar, la plaça de l’Ajuntament de València es va convertir en l’epicentre d’un nou moviment social: el 15M”, el qual “va tindre un caràcter assembleari, espontani, massiu, obert i transversal tant des del punt de vista generacional com ideològic” i també “va generar una enorme il·lusió i va impulsar un cicle de mobilitzacions molt intens, inclosa la Primavera Valenciana”.

Junt amb el conegut com a moviment dels indignats, “esta plaça ha viscut moments importants de moviments veïnals i demandes socials”, ha apuntat l’alcalde, en referència a “la reivindicació democràtica i per l’autogovern i l’Estatut, la lluita feminista, per la cultura i la llengua, per la defensa del territori i de l’horta, pel dret a la ciutat i a l’habitatge, pels drets LGTBI i per la diversitat, pels drets de les persones migrants i refugiades, per les víctimes de l’accident del metro del 2006, per la llibertat d’expressió i l’antifeixisme, per la memòria històrica, pels servicis públics o per la solidaritat internacionalista”.

En paraules del primer edil, el panell informatiu emplaçat davant de la façana de la casa consistorial “és un reconeixement a tots els moviments i a totes les persones que, com deia la mestra valenciana Alejandra Soler, van donar i donen tot perquè el món siga cada dia millor”. El monument, de 55 x 12 centímetres de base i una alçada de 180 centímetres, té una sobrecoberta d’alumini amb una imatge que mostra una reunió de gent formant una assemblea ciutadana. En la capçalera es pot llegir la llegenda: ‘La plaça de l’Ajuntament com a escenari reivindicatiu de la ciutadania’.

 

EXPOSICIÓ SOBRE EL 15M

 

L’alcalde ha convidat així mateix a vore l’exposició ‘Somiar molt i dormir poc: el 15M a València’, que estarà fins el pròxim 13 de juny a la plaça de l’Ajuntament. A través de 34 imatges preses per 16 fotoperiodistes es tracten les causes que impulsaren este moviment, el seu desenvolupament i conseqüències. L’exposició està comissariada per Jorge Ramos, professor d’Història Contemporània de la Universitat de València, amb l’assessorament gràfic d’Estrella Jover, fotoperiodista. Ramos ha remarcat el caràcter “tan obert i transversal” d’este moviment, que donava cabuda a gent “de molts sectors ideològics i generacionals”, l’ha qualificat de “fita en la memòria històrica de la ciutat”, i ha apuntat que “alguns dels temes que es van plantejar estan encara d’actualitat”.

Les imatges que formen part de la mostra són obra dels fotògrafs: Biel Aliño, Manuel Bruque, Germán Caballero, Juan Carlos Cárdenas, José Cuellar, Pablo Garrigós, Marga Ferrer, Kai Fösterling, Miguel Lorenzo, Eva Máñez, Miguel Ángel Montesinos, José Alexandre Porcar, Eduardo Ripoll, Alberto Sáiz, Kike Taberner i Helio Yago. S’editarà un catàleg, que recollirà els textos i imatges, en valencià i espanyol, amb la traducció a l’anglés en annex. 

 

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó. Exposició 15M
Joan Ribó. Monòlit reconeixement moviments socials