Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Hallazgos arqueológicos muralla islámica - València

Vés enrere Hallazgos arqueológicos muralla islámica

Volver

La rehabilitació de la muralla islàmica del segle XI trau a la llum un cementeri medieval

Amb l’avanç de les excavacions arqueològiques s’espera que aparega el vall de la fortificació, que després es va aprofitar per canalitzar la séquia de Rovella

• Està previst que els treballs finalitzen en juny de 2022

13/05/2021

Les obres de rehabilitació de la muralla islàmica del segle XI situada a la plaça de l’Àngel han tret a la llum part del cementeri medieval de la desapareguda parròquia de la Santa Creu, situada a la plaça del mateix nom. També s’han trobat restes del pati i les quadres de la posada de l’Àngel, que va perviure fins a la riuada de 1957. Amb l’avanç de les excavacions arqueològiques s’espera que aparega el vall que discorria per davant de la fortificació i que després es va aprofitar per canalitzar la séquia de Rovella. L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha visitat este matí l’espai on s’estan desenvolupant els treballs “del projecte patrimonial més important de les últimes dècades a la ciutat”.

 

“És encorajador posar en valor, per fi, el passat fortificat de la nostra ciutat”, ha manifestat l’alcalde, qui ha destacat que el projecte de rehabilitació permetrà recuperar el pany de la muralla del segle XI i la torrassa de la plaça de l’Àngel, integrar-les dins d’un jardí i dotar-les d’un centre d’interpretació. El primer edil ha remarcat que “volem fer un parc arqueològic, de manera que a la vegada que la gent gaudix d’un espai obert, pot conéixer la nostra història, d’on venim i qui som”. Es tractarà, per tant, “d’una eina per aprofundir en les nostres arrels”. La regidora Glòria Tello ha incidit que el futur centre d’interpretació té la finalitat “d’educar i conscienciar la ciutadania de com era València i com ha evolucionat el barri del Carme”. L’edil ha apuntat així mateix que quan les obres concloguen, en juny de 2022, es recobraran les dimensions originals de la muralla.

L’actuació compta amb un pressupost de 3.440.661,51 euros i un termini d’execució de 15 mesos, va començar el passat 10 de març i contempla la intervenció arqueològica en tot l’àmbit. Les excavacions realitzades fins ara han permés localitzar vestigis de patis enjardinats amb basses d’aigua corresponents a vivendes de la segona meitat del segle XIX. Per baix, s’ha trobat part del cementeri de la parròquia de la Santa Creu, ubicat a la plaça del mateix nom, que es va destruir en 1884. L’Ajuntament de València va acordar en 1805 el trasllat dels soterraments de totes les necròpolis parroquials ubicades intramurs al cementeri general, però en el cas de la de Santa Creu, com en molts altres, només es va fer parcialment, per la qual cosa romanen restes òssies.

D’altra banda, s’estan recuperant elements del pati i les quadres de l’antiga posada de l’Àngel, que va estar en peu fins a la riuada de 1957, moment en què es va abandonar. També han aparegut rastres de construccions adossades a la muralla i un carrer amb una canalització central de desaigüe del segle XIII. A mesura que es desenvolupen els treballs, està previst que isquen a la llum l’avantmuralla, la lliça i el vall que corria per davant de la fortifació i que en època baixmedieval es va aprofitar per canalitzar un braç de la sèquia de Rovella.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Glòria Tello