Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Balance ahorros energéticos 2021 - València

Vés enrere Balance ahorros energéticos 2021

Volver

El consum energètic de l’Ajuntament s’ha reduït més de 8,5 milions d’euros en sis anys

Sergi Campillo i Lluïsa Notario destaquen l’estalvi en la despesa de l’enllumenat públic “i els seus beneficis econòmics i mediambientals”

• L'Ajuntament ha canviat el 80% de la instal·lació de l'enllumenat públic

14/02/2022

El consum energètic de l’Ajuntament de València s’ha reduït més de 8,5 milions d’euros (8.741.820 euros) des de l’any 2015, que suposa quasi un 50% de la factura de l’energia. La partida pressupostària que més s’ha atenuat ha sigut la de l’enllumenat públic. Concretament, en este servici ciutadà el consistori ha estalviat en 6 anys quasi 5 milions d’euros (4.779.884 euros), amb una baixada d’un 55,25% del consum “que ha sigut possible amb la transformació de més del 80% de les instal·lacions existents per altres sostenibles”. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, han donat compte hui de la reducció de la facturació de l’electricitat, “que, a més de suposar beneficis per a les arques públiques, reverteix la contaminació lumínica de la ciutat i redueix la llum intrusiva, en guany per a les persones”. Els dos s’han mostrat “satisfets” perquè les dades “són reveladores d’una política compromesa amb el territori, el medi ambient i la ciutadania”.

 

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha recordat que “l’eficiència i la transició energètica, així com les polítiques sostenibles, són un eix troncal de l’acció del govern municipal”. De fet, ha ressaltat que “una de les prioritats de l’Ajuntament, com administració que lidera la lluita contra el canvi climàtic és ser una de les 100 ciutats climàticament neutres l’any 2030, i accelerar el compliment de l'Acord de París i l'Agenda 2030”. “Amb este objectiu –ha continuat- des de l’any 2015 apliquem criteris d’optimització del consum energètic i treballem per a revertir el fet que la ciutat de València fora coneguda per ser la capital europea de la contaminació lumínica”.

En este sentit, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha detallat que la despesa de l’enllumenat públic suposa la partida més alta del consum energètic de l’Ajuntament “i que l’absència de criteris de sostenibilitat i eficiència ha provocat durant molts anys un consum energètic elevadíssim i una despesa ingent de diners en energia innecessària”.

“Així -ha argumentat- l’evolució de les dades de consum energètic que presentem són el resultat de les diferents accions d’eficiència energètica que estem implementant, com és el cas del Pla d’eficiència energètica amb l’objectiu de canviar a tecnologia més eficient i respectuosa amb el medi ambient la instal·lació de l’enllumenat públic i també la dels edificis municipals i escoles”.

Lluïsa Notario ha explicat que l’Ajuntament ha transformat més del 80 per cent de la instal·lació de l’enllumenat públic a enllumenat sostenible “amb beneficis per a les arques municipals, per al benestar de la ciutadania per la reducció de la llum intrusiva i per al medi ambient i la salut de les persones per la reducció de les emissions de CO₂, que ha convertit València en un referent en eficiència energètica”.

“A més de les intervencions en enllumenat públic, estem impulsant altres iniciatives com la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques en espais públics o plaques fotovoltaiques en edificis municipals que ens permet reduir el cost energètic utilitzant l'energia solar, de manera que reduïm la dependència dels combustibles fòssils i disminuïm les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle”, ha afegit.

Pel que fa a les dades, cal destacar que la despesa total de l’any passat va ser de 9.962.338,04 euros, enfront dels 18.704.157,92 euros de 2015. En 2021 el cost de l’enllumenat públic va ser de 3.870.707,42 euros i en 2015 de 8.650.591,00 euros. En les dependències municipals també s’ha reduït este desembós, dels 5.637.724,40 euros de 2015 als 3.695.735,74 euros de l’any passat. I “significativa” també resulta la intervenció en les escoles per a aprimar este gastament, dels 1.545.952,26 euros fins els 1.051.441,65 euros, quasi mig milió d’euros.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Lluïsa Notario
Sergi Campillo