Servicios de la web

Hall

LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS

La Mare de Déu dels Desemparats

El segon diumenge de maig València celebra la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, Patrona de la ciutat. Hi ha una gran devoció per esta Mare de Déu a qui els valencians anomenen afectuosament “La Geperudeta”, en al·lusió a la posició lleugerament encorbada que adopta. Per a no traure del seu cambril la Imatge de la Mare de Déu dels Desemparats de l'Altar Major, es van fer repliques d'ella. La primera imatge processional de la Mare de Déu dels Desemparats va ser obra de Carmelo Vicent en 1948. Posteriorment en 1966, va fer una altra Octavio Vicent, que és la que actualment ix en processó i es coneix popularment per “La Pelegrina”.

Trasllat de la Mare de Déu

La vespra de la festa, el dissabte a la nit, té lloc un concert en la Plaça de la Mare de Déu a càrrec de la Banda Municipal de València. A continuació hi ha un castell de focs artificials en l'antic llit del riu Túria. Després d'este té lloc la “Dança”, fragment de dansa popular autòctona i la “Nit d'Albaes”, nit de cançons típiques de les regió. Sobre les cinc de la matinada se celebra la “missa Descoberta”.

El diumenge a les huit del matí, en un altar que s'instal·la davant de la basílica de la Mare de Déu amb la fatxada adornada amb un tapís de flors, té lloc la missa d'infants. A les 10.30 hores es procedix al “Trasllat” en el que la imatge “Peregrina” és portada pels “seguidors” des de la basílica a la catedral per la Porta dels Ferros. Este acte és molt famós i la Mare de Déu, entre vives i floretes, és portada en volandes, passant dels uns als altres, fins que, d'esquena, entra en la catedral.

Al migdia hi ha una mascletà i a la vesprada se celebra una processó en què la Mare de Déu és passejada pels carrers del centre històric que es presenten inundades de milers de pètals de flors.

En la plaça de la Reina s'instal·la en esta data un mercat típic d'objectes de ceràmica i fang conegut com “l'escuraeta”.

|


LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.

Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI